Ексклюзиви
четвер, 09 березня 2023 17:03

Влада Грузії заявила про поступки протестувальникам, але експерти вказали на нюанси

Влада Грузії заявила про поступки протестувальникам, але експерти вказали на нюанси
Грузинський законопроєкт "про іноагентів" насправді неможливо відкликати. Фото: eastnews.ua

Хоча правляча партія Грузії заявила про відкликання ухваленого в першому читанні законопроєкту "про іноагентів", за законами це не можна буде зробити.

Конституціоналіст Вахушті Менабде вказав, що ухвалений у першому читанні закон відкликанню не підлягає, передає "Грузія online".

Влада зареєструвала два проєкти, а відкликати пообіцяла один. І це саме той, з яким це неможливо зробити. Другий законопроєкт передбачає жорсткіше покарання для "іноагентів". Його можливо відкликати, якщо всі його ініціатори зверніться з таким проханням до парламенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протести у Грузії триватимуть попри поступки влади: нові вимоги активістів

"Немає процедури відкликання проєкту, що пройшов перше читання. Такий законопроєкт має бути винесений на голосування і відхилений", - заявила вона. "Вони відступили лише на словах. Неможливо відкликати проєкт, ухвалений у першому читанні", – додав неурядовий експерт Сергі Капанадзе.

Опозиційна депутатка Ані Цитлідзе пояснила, що навіть у разі відхилення проєкту комітетами та сесійною залою є можливість повернутися до його розгляду протягом місяця.

У четвер у Грузії правляча партія "Грузинська мрія" оголосила, що відкличе з парламенту законопроєкт про іноземних агентів, який став причиною масових протестів у Тбілісі.

7 березня під парламентом Грузії відбулися протести проти ухвалення законопроєктів про "іноагентів". Сталися сутички, поліція застосувала сльозогінний газ.

Акції протесту продовжились 8 березня. Поліція розігнала учасників маніфестацій.

Держдеп Сполучених штатів і Євросоюз відреагували на події в Грузії. Вашингтон має інструменти для притягнення до відповідальності за порушення прав людини, заявив речник Держдепу США Нед Прайс.

Зараз ви читаєте новину «Влада Грузії заявила про поступки протестувальникам, але експерти вказали на нюанси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути