четвер, 09 березня 2023 13:47

Протести у Грузії триватимуть попри поступки влади: нові вимоги активістів
16

Протести в Тбілісі продовжаться попри відкликання з парламенту Грузії закону про "іноагентів"
Фото: eastnews.ua
Протести в Тбілісі продовжаться попри відкликання з парламенту Грузії закону про "іноагентів"
Протести в Тбілісі продовжаться попри відкликання з парламенту Грузії закону про "іноагентів"
Протести в Тбілісі продовжаться попри відкликання з парламенту Грузії закону про "іноагентів"
Протести в Тбілісі продовжаться попри відкликання з парламенту Грузії закону про "іноагентів"

Громадянські активісти у Грузії планують знову протестувати в центрі Тбілісі попри заяву правлячої партії "Грузинська мрія" про відкликання з парламенту скандального законопроєкту про "іноагентів".

Мітингувальники знову хочуть зібратися на протести ввечері 9 березня, пише SOVA. Вони триватимуть, доки Грузія не візьме "гарантований прозахідний курс", заявив член партії "Гірчі ‒ більше свободи" Цотне Коберідз.

"Активісти вимагають ясності від грузинської влади, як саме вона планує відкликати закон "про агентів іноземного впливу". А також негайного звільнення всіх затриманих протестувальників. Сьогодні неодмінно буде акція! Є багато молодих людей, які не довіряють "Грузинській мрії" та вважають, що гарантом зближення країни із Заходом є ми", ‒ йдеться у повідомленні.

Депутат опозиційного "Національного руху" Іраклій Фавленішвілі додав, що "Грузинська мрія" неоднократно "дурила" грузинське суспільство, тому "важливо щось робити, а не давати обіцянки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час протестів у Грузії затримали понад 130 людей і пошкодили будівлю парламенту

"Це не можна вважати перемогою, особливо на тлі того, що десятки молодих людей заарештовані, а місцеперебування багатьох невідоме. Усі вони мають бути звільнені. Наша боротьба і хвиля протестів не припиняться, доки не буде гарантована європейська перспектива Грузії", – цитує Фавленішвілі грузинський "Перший канал".

Тим часом представництво ЄС у Грузії привітало рішення "Грузинської мрії" відкликати законопроєкт про іноземних агентів, який ще називають "російським законопроєктом".

"Ми вітаємо заяву правлячої партії. Закликаємо всіх політичних лідерів Грузії відновити проєвропейські реформи в інклюзивній і конструктивній манері відповідно до 12 пріоритетів, щоб Грузія отримала статус кандидата ЄС", ‒ сказано в заяві.

9 березня владу Грузії звинуватили у брехні про "відкликання" скандального проєкту, оскільки це процедурно неможливо. Заява грузинської правлячої коаліції про "відкликання" ухваленого в першому читанні законопроєкту "про іноагентів" суперечить правилам парламенту і не може бути втілена. Про це свідчать заяви грузинських юристів, експертів та фахівців з конституційного права та політиків.

"Немає процедури відкликання проєкту, що пройшов перше читання. Такий законопроєкт має бути винесений на голосування і відхилений. Закон, ухвалений у першому читанні, відкликанню не підлягає. Влада зареєструвала два проєкти, а відкликати пообіцяла один – саме той, з яким це неможливо зробити. Водночас другий проєкт, що передбачає жорсткіше покарання для "іноагентів", можливо відкликати, якщо всі його ініціатори звернуться з таким проханням до парламенту", – заявив конституціоналіст Вахушті Менабде.

У четвер у Грузії правляча партія "Грузинська мрія" оголосила, що відкличе з парламенту законопроєкт про іноземних агентів, який став причиною масових протестів у Тбілісі.

7 березня під парламентом Грузії відбулися протести проти ухвалення законопроєктів про "іноагентів". Сталися сутички, поліція застосувала сльозогінний газ.

Акції протесту продовжились 8 березня. Поліція розігнала учасників маніфестацій.

Держдеп Сполучених штатів і Євросоюз відреагували на події в Грузії. Вашингтон має інструменти для притягнення до відповідальності за порушення прав людини, заявив речник Держдепу США Нед Прайс.

Зараз ви читаєте новину «Протести у Грузії триватимуть попри поступки влади: нові вимоги активістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути