Ексклюзиви
понеділок, 18 жовтня 2021 16:06

Влада догоджає Фірташу, німецькі супермаркети потіснять АТБ, трагедія в Карпатах - що про нас пишуть у світі
6

Лідія та її брат Мирослав за кілька годин до його смерті
Фото: PARealLife
Макарчук з чоловіком
Лідія Макарчук отримала осколкові поранення, які понівечили її тіло
Мережа Lidl спробує завоювати український ринок
У Карпатах на полонині під час розпалювання багаття стався вибух: двоє людей загинули, четверо постраждали

Gazeta.ua підготувала огляд преси - що писали 13-19 жовтня у світових засобах масової інформації про Україну та події навколо неї.

"Українська влада стріляє собі в ногу", Atlantic Council, США

Із рекордним урожаєм і високими світовими цінами на агропродукцію, залізну руду і сталь, цього року мало б бути сильне економічне зростання України. Але так не сталося. МВФ прогнозує, що світова економіка зросте на 5,9% 2021-го, а економіка України лише на 3,5%, попри падіння на 4% торік. Для відсталої країни з відкритим європейським ринком розумна політика дала б ріст 7-8%.

На жаль, українська влада стріляє собі ногу. Лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія запропонував "тимчасово" заборонити приватним компаніям продавати газ за комерційними ринковими цінами. По суті, це означає відновлення фатальної пострадянської практики субсидій на газ, яку остаточно завершили у 2015-2016 роках. Він популістськи виправдовує ідею, мовляв це удар по олігархам, які видобувають газ в Україні.

Арахамія у січні та лютому літав до Відня на приватному літаку Фірташа

Але хто буде реальним бенефіціаром? Найбільше виграє провідний газовий трейдер Дмитро Фірташ, який знає, як заробляти на газових схемах. Арахамія у січні та лютому літав до Відня на приватному літаку Фірташа. Жертвою цієї політики стане суспільство. Протягом десятиліть спостерігачі казали, що Україна з її величезними запасами газу має стати самодостатньою. Завдяки закриттю неефективних заводів, крокам із енергозбереження і вищим цінам на "блакитне паливо", споживання газу впало з 130 млрд кубів 1989 року до нинішніх 30 млрд кубів на рік. Однак видобуток залишався на рівні 20 млрд кубів на рік протягом останніх 30 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офшор Зеленського, міцна гривня і репресії в Криму - що про нас пише світова преса

Основними причинами є складне державне регулювання, що шкодить розвитку українського видобутку, і неефективність "Нафтогазу". Цьогоріч ситуація стала драматичною, бо видобуток газу компанією різко впав через політично спровокований хаос у її керівництві.

У березні 2020 року ціни на газ у Європі були $130 за тисячу кубів. Останнім часом досягли $2000 і коливаються в межах $1200. На щастя, в України є понад 18 млрд кубів запасів, яких має вистачити на зиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країни Африки обженуть Україну економічно за 30 років. Огляд світової преси

Путін дав зрозуміти, що Україні не слід очікувати прихильності від Росії: "У цьому році зростання поставок через українську газотранспортну систему понад контрактны зобов'язання з транзиту становитиме 10%. Не можемо збільшувати. Це небезпечно, бо транзитну систему України не ремонтували десятиліттями. Вона може лопнути, якщо збільшити тиск, і Європа повністю втратить цей маршрут".

Слова президента РФ - неправда. 2019-го Росія прогнала транзитом через Україну 84 млрд кубів. Торік - 65 млрд, а цього року, мабуть, 40 млрд. Москва може транспортувати 90 млрд кубів через Україну, як це робила раніше, але Путін хоче монополізувати транспортування російського газу трубопроводами, які належать Росії. Він хоче, щоб ЄС якомога швидше сертифікував "Північний потік-2".

Нинішній дефіцит газу в Європі можна пояснити тим, що Росія скоротила транзит через Україну на 44 мільярди кубів

Торік Росія продала в Євросоюз 130 млрд кубів. Нинішній дефіцит газу в Європі можна пояснити тим, що Росія скоротила транзит через Україну у 2019-2021 роках на 44 млрд кубів. Це серйозна загроза енергетичній безпеці Європи і України.

У цій ситуації уряд України намагається обмежити приватний видобуток та інвестиції в газову сферу, вводячи цінові обмеження. Це шкодить економіці України і підриває національну безпеку.

"Німецька мережа Lidl йде в Україну – планує посунути місцеву АТБ", Wirtualna Polska, Польща

Німецька мережа супермаркетів Lidl присутня у 30 країнах світу. Тепер вона вирішила вийти на український ринок. Керівництво мережі переконали високі двозначні темпи зростання місцевого ринку. Така само Lidl з'явилася у Польщі 2002 року. Зараз мережа налычує близько 760 магазинів та є одним із найбільших гравців на роздрібному ринку. Lidl хотіла б повторити цей успіх в Україні. Адама Міщишина, який керував польською філією, обрали главою Lidl в Україні.

Експансія буде непростою

Однак українська експансія буде непростою. Мережі доведеться позмагатися за місце під сонцем з аналогічною місцевою мережею ATБ.

Автор: Unsplash
  Мережа Lidl спробує завоювати український ринок
Мережа Lidl спробує завоювати український ринок

Lidl постійно намагається вийти на нові ринки. У жовтні компанія дебютувала у Латвії, де відкрила 15 супермаркетів. Також мережа діє у Швеції, Австрії, Чехії, Іспанії, США, Франції і Великій Британії. Однак найбільше точок у неї в рідній Німеччині - близько 3,2 тис., де працює більш як 90 тис. осіб.

"У Росії зірвали показ фільму про Голодомор", Reuters, Велика Британія

Близько 20 осіб увірвалися у московський офіс правозахисної організації "Меморіал" 14 жовтня. Перервали публічний показ фільму режисерки Агнешки Голланд "Містер Джонс" про голод 1930-х у радянській Україні. Зайняли простір між екраном і аудиторією, змусивши зупинити. "Перегляд закінчено, будь ласка, розійдіться", - крикнув один із чоловіків глядачам.

"Меморіал" критикує Кремль за порушення прав людини, російська влада затаврувала його як іноземного агента.

"Бомба з Першої світової війни спричинила трагедію під час медового місяця в українських Карпатах", Daily Mail, Велика Британія

Сидіти біля багаття на лісовій галявині в українських горах - ідеальне святкування медового місяця з сім'єю і друзями. Але мрія перетворилася на кривавий жах через бомбу з Першої світової війни, яка детонувала, коли над нею розклали багаття. Осколок понівечив тіло 31-річної Лідії Макарчук. Її брат загинув. Чоловік, 43-річний Норберт Варга, дивом не постраждав.

Автор: PARealLife
  Лідія Макарчук отримала осколкові поранення, які понівечили її тіло
Лідія Макарчук отримала осколкові поранення, які понівечили її тіло

Біля того злощасного вогню було 12 осіб. Бомба вибухнула, коли всі сиділи быля ватри, розповідали історії і пили чай.

Біля вогню було 12 осіб. Бомба вибухнула, коли всі розповідали історії і пили чай

Макарчук - бухгалтерка з України. Її чоловік - радист і фотограф. Пара живе в англійському Бракнеллі. Лідія саме розповідала близьким, як вони зійшлися. А Норберт пішов до намету близько 21:00, щоб взяти камеру – у цей момент стався вибух.

"Відчула, ніби хтось узяв камінь і кинув в обличчя. Особливо болів ніс", - згадує Макарчук.

Жінка отримала осколкові поранення лівого ока і обличчя. Її руки понівечені, ноги теж. Частина м'язів втрачена. Також осліпла на одне око. Її 29-річний брат Мирослав помер. Ще одна людина з компанії теж. Решта отримали серйозні травми.

Вважається, що бомба лежала в землі з часу Брусиілвського наступу російських військ проти Австро-Угорщини 1916 року.

У минулому "Огляді преси" Gazeta.ua писала про вшанування жертв трагедії Бабиного яру, про домовленість збудувати в Україні завод із виготовлення турецьких безпілотників і рекомендації полякам їхати відпочивати в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Влада догоджає Фірташу, німецькі супермаркети потіснять АТБ, трагедія в Карпатах - що про нас пишуть у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути