субота, 10 березня 2018 18:47

Вистачить, щоб двічі знищити світ - скільки є ядерних боєголовок у світі

За період "гонки озброєнь", яку розпочали після Другої світової війни СРСР та США, держави змогли накопичити велику кількість "смертоносного арсеналу".

На сьогодні у світі 9 країн мають ядерну зброю, повідомляє ABC.es.

Так, передовиком у створенні та модернізації ядерної зброї є Росія. Ця країна має найбільший у світі ядерний потенціал – 8 500 боєголовок та пускові установки.

За даними дані Міжнародної кампанії із заборони ядерної зброї (ICAN) ядерний арсенал світу налічує 17 300 ядерних боєприпасів.

Автор: 24 канал
  Хто має ядерну зброю
Хто має ядерну зброю

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Казахстан відмовився від ядерної зброї

Другими вважаються Сполучені Штати із 7 700 боєголовками. У Франції їх 300, Китай має 250, а Великобританія володіє 225 ядерними боєголовками. Ці країни офіційно визнані як ядерні держави, які підписали Договір про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ).

Існують ще чотири, які не є учасниками Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, але мають в арсеналі смертоносне озброєння. Це Індія, Пакистан, Ізраїль та Північна Корея.

Щодо Індії, то вона провела всього два ядерних випробування: у 1974 та 1998 роках. Як зазначається у доповіді ICAN, наразі у цій країни розміщено від 90 до 110 ядерних боєголовок. У Пакистану трохи більше: 120. У список держав, що володіють ядерним потенціалом, внесений також Ізраїль. У нього всього 80 боєголовок. І нарешті, у КНДР, імовірно є 10 боєголовок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін продемонстрував випробування ракети, які закінчились невдачею

Після розпаду Радянського Союзу і проголошення в 1991 році незалежності, Україна успадкувала одне з найпотужніших угруповань військ у Європі, оснащене досить сучасними зразками озброєння, військової техніки та ядерною зброєю. Загалом, на території України на той час дислокувалися три загальновійськові та дві танкові армії, ракетна армія, армійський корпус, чотири повітряні армії, окрема армія Протиповітряної оборони та Чорноморський флот.

5 грудня 1994 року був підписаний Будапештський меморандум, згідно з яким Україна отримувала міжнародні гарантії незалежності, збереження суверенітету і затверджених державних кордонів.

Зараз ви читаєте новину «Вистачить, щоб двічі знищити світ - скільки є ядерних боєголовок у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути