пʼятниця, 17 вересня 2021 13:54

Вірменія подала позов проти Азербайджану в Міжнародний суд

Вірменія подала позов проти Азербайджану в Міжнародний суд
Вірменія звинуватила Азербайджан у дискримінації. Фото: Reuters

Вірменія подала позов проти Азербайджану в Міжнародний суд ООН у Гаазі щодо порушення Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

У Єревані стверджують, що Азербайджан десятиліттями піддавав вірмен расовій дискримінації, повідомляє "Радіо Свобода".

"Це знову застосували у вересні 2020 року після агресії Азербайджану проти Республіки Арцах і проти Вірменії. Під час цього збройного конфлікту Азербайджан скоїв серйозні порушення Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації", - ідеться в позові.

У заяві йдеться, що й після закінчення бойових дій Азербайджан продовжив убивати, катувати та в інший спосіб принижувати вірменських полонених, заручників та інших затриманих.

Вірменія вимагає від Гаазького суду притягнути Азербайджан до відповідальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азербайджан зробив заяву щодо Вірменії

У МЗС Азербайджану заявили, що Баку захищатиметься і планує подати зустрічний позов зі звинуваченням Вірменії в тих же порушеннях.

Улітку 2020 року загострився конфлікт у районі Нагірного Карабаху між Азербайджаном і Вірменією. Наприкінці вересня в регіоні почалися масштабні бойові дії. Вони тривали з 27 вересня до 9 листопада. Прем'єр Вірменії та президенти Азербайджану й Росії 9 листопада підписали договір про повне припинення вогню в Нагірному Карабаху з 10 листопада.

Згідно з цим документом, війська Азербайджану й Вірменії залишаються на своїх позиціях. Баку дістав контроль над трьома районами в регіоні - Агдамському на сході й Кельбаджарському й Лачинському на заході. Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабаху та вздовж коридору, що з'єднує Карабах із Вірменією, розмістили російських миротворців.

Зараз ви читаєте новину «Вірменія подала позов проти Азербайджану в Міжнародний суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути