Ексклюзиви
четвер, 18 серпня 2022 07:56

Спецтема: Війна Росії проти України

Військові й дипломати США закликали Байдена дати Україні ракети ATACMS: що відповів Держдеп

Військові й дипломати США закликали Байдена дати Україні ракети ATACMS: що відповів Держдеп
Ракети ATACMS у США просять передати ЗСУ. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

У Сполучених Штатах Америки майже 20 високопоставлених військових та дипломатів закликали адміністрацію президента Джо Байдена надати Україні зброю великої дальності.

Зокрема, ідеться про ракети ATACMS. Заяву експертів оприлюднило видання The Hill.

Серед підписантів заяви – генерал Філіп Брідлав, колишній посол США в Україні Вільям Тейлор та ексзаступник генсека НАТО й посол у Росії Олександр Вершбоу. Вони вважають, що війна в Україні досягла вирішального моменту й на карті стоять життєво важливі інтереси США.

Вони переконані, що адміністрація Байдена виявляє надмірну обережність у прагненні уникнути провокування російської ескалації – ядерної чи Третьої світової війни.

"Поки російські війська намагаються перегрупуватися на сході й запобігти спробам України відбити Херсон на півдні, настав час для союзників України зробити все можливе, надавши їй засоби, необхідні для перемоги", – ідеться в заяві.

Підписанти заяви впевнені, що за наявності необхідної зброї та економічної допомоги Україна може перемогти Росію. Вони заявили, що Україні потрібні далекобійні вогневі засоби, щоб зірвати настання Росії, зокрема знищити російські запаси пального й боєприпасів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський: Росія не хоче закінчувати цю війну

"Це означає, що США мають відправити боєприпаси ATACMS для HIMARS з дальністю 300 км, необхідні для ураження російських військових цілей у будь-якій точці України, зокрема в окупованому Криму", – наполягають експерти.

Спікер Держдепу США Нед Прайс на брифінгу відповів на цей заклик. За його словами, на кожному етапі війни допомогу США Україні адаптують до ситуації на фронті. Тобто дають саме ту зброю, яка є найнеобхіднішою в конкретній ситуації.

Щодо закиду в надмірній обережності та побоюваннях початку третьої світової війни, Прайс сказав, що США дають Україні зброю для самооборони. Водночас поширення війни "за межі України ширше до Європи або потенційно доведення Росії до конфлікту з НАТО й США" – не на користь Україні, НАТО, Європі й США.

США підтримуватимуть Україну упродовж наступних двох років. Цьому не стануть на заваді навіть проміжні вибори до Конгресу й Сенату в листопаді 2022 року. Таку думку висловив колишній спеціальний представник США з питань України Курт Волкер.

Раніше Джозеф Байден підписав новий пакет військової допомоги Україні на $550 млн. Україна отримає 75 тис. снарядів для артилерії 155-міліметрового калібру, а також ракети для американських реактивних систем HIMARS.

Зараз ви читаєте новину «Військові й дипломати США закликали Байдена дати Україні ракети ATACMS: що відповів Держдеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути