Ексклюзиви
пʼятниця, 25 лютого 2022 15:59

Спецтема: Війна Росії проти України

"Війни мають тенденцію не йти так, як це планує той, хто їх розв'язав" – що пише про нас світова преса
13

Другий день російського вторгнення. Українська армія тримає оборону та завдає агресору відчутних втрат. З'явилися також перші герої війни – 13 солдатів, які до смерті захищали крихітний острів Зміїний у Чорному морі. Окупанти захопили ЧАЕС – є ризик витоку ядерних відходів та забруднення території України, Білорусі та Європи. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Україна бореться за виживання, поки Путін просувається вперед", The Guardian, Велика Британія

Україна бореться за своє виживання після того, як Володимир Путін розв'язав каральний наступ на країну. Внаслідок цього сотні людей уже загинули чи отримали поранення.

Кінцеві військові цілі Путіна не зовсім зрозумілі. Російські повітрянодесантні війська висадилися на військову базу в Гостомелі, неподалік Києва, з метою прорватися до столиці. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що "Росія має намір оточити Київ та загрожувати йому".

Москва розробила план масштабних порушень прав людини щодо українського народу - Блінкен

"Москва розробила план масштабних порушень прав людини щодо українського народу", - заявив Блінкен на засіданні ОБСЄ.

Російські війська також намагалися відрізати Харків, друге за величиною місто країни з населенням майже 1,5 млн людей.

Автор: Getty Images
  Світові ЗМІ про російське вторгнення
Світові ЗМІ про російське вторгнення

Українська влада заявила, що російська колона захопила контроль над ЧАЕС - місцем наймасштабнішої екологічної катастрофи в Європі та символом некомпетентного деспотизму московського правління для українців.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк визнав, що "неможливо сказати", чи безпечне місце, де поховані залишки активної зони радіоактивного реактора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці прорвали позиції окупантів на Донбасі

Портове місто Маріуполь, між окупованими Росією областями Криму і Донбасу, також зазнало шквального обстрілу.

Президент Володимир Зеленський оголосив військовий стан. Пообіцяв, що уряд озброїть кожного українця, готового захищати країну. Він сказав, що у боях загинуло 137 людей, а Росія назвала його "мішенню номер один".

Українські дипломати благають світ зупинити російську агресію

Поки українські дипломати благають світ зупинити російську агресію, Зеленський попередив про похмуре повернення у минуле.

"Те, що ми почули – не просто ракетні вибухи, бої та гуркіт літаків. Це звук нової залізної завіси, яка опустилася і відгородила Росію від цивілізованого світу. Наше національне завдання – зробити так, щоб ця завіса не впала на нашу землю", - сказав він.

Автор: Getty Images
  Знищений багатоквартирний будинок у Києві. За перший день російської агресії загинуло щонайменше 137 громадян України
Знищений багатоквартирний будинок у Києві. За перший день російської агресії загинуло щонайменше 137 громадян України

У той час як Росія головувала на екстреному засіданні Радбезу ООН, який мав знайти вихід із кризи, спровокованої Кремлем, Путін транслював оголошення війни, яке записав трьома днями раніше. Цим наголосив на марності глобальних дипломатичних зусиль його зупинити.

Велика Британія оголосила про "найбільший" набір економічних санкцій проти Росії. Заморозить активи всіх великих російських банків, обмежить рух коштів російських громадян у британських банках, а також накладе санкції на понад 100 фізичних та юридичних осіб.

Противники відключення Росії від SWIFT повинні розуміти, що "на їхніх руках – кров невинних українських чоловіків, жінок та дітей – Кулеба

Проте між західними країнами зберігалися явні розбіжності. Оскільки США та їх союзники у ЄС стурбовані глобальними економічними наслідками найбільш жорстких санкцій. Байден, наприклад, визнав, що відключення від глобальної системи електронних транзакцій SWIFT не входить до останнього пакету санкцій. Він сказав, що цього не хоче Європа. Оголошені у четвер санкції також не включали обмежень щодо самого Путіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таких втрат армія РФ ще не зазнавала: назвали кількість ліквідованих окупантів

Відсутність у санкціях SWIFT обурила Київ. Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що противники цього кроку мають "розуміти, що на їхніх руках буде кров невинних українських чоловіків, жінок і дітей".

Військові джерела в Україні повідомили, що 20 російських гелікоптерів та літаків Мі-8 висадили десантників в аеропорту Гостомель у Київській області, де були запеклі бої. Українські сили знищили 50 російських військових, чотири російські танки, збили шість російських літаків та чотири вертольоти.

"Вторгнення Росії в Україну", The Economist, Велика Британія

Вранці 24 лютого, коли над Україною розвиднілося, Путін виступив на телебаченні. Оголосили війну Україні у формі "спеціальної військової операції" з "денацифікації" країни.

Протягом кількох хвилин поряд із головним аеропортом Києва, а також у багатьох інших містах пролунали вибухи. То були крилаті ракети. Путін розв'язав війну, яка стане найінтенсивнішою у Європі за останнє покоління. Можливо, найбільшою з часів Другої світової. Це вразить його режим, послабить російську економіку і розколе російське суспільство. Зруйнує уявлення про європейську безпеку та може послати ударну хвилю по світовій економіці.

Автор: Getty Images
  Знищений багатоквартирний будинок у Києві. За перший день російської агресії загинуло щонайменше 137 громадян України
Знищений багатоквартирний будинок у Києві. За перший день російської агресії загинуло щонайменше 137 громадян України

Перша хвиля ракет вразила кілька українських аеропортів та інші об'єкти. Потім почали підтягуватися бронетанкові сили з Росії та Білорусії. Вони були авангардом сил, чисельністю понад 150 тис. осіб, організованих у понад 110 батальйонних тактичних груп, які є основним бойовим порядком Росії. За словами Конрада Музики з Rochan Consulting, російські війська "буквально вливались в Україну з Криму".

Очікують два великі удари Росії. Один – "кліщі" для оточення та розгрому українських сил на Донбасі, щоб не дати їм відступити на захід через Дніпро. Другий – на південь з Білорусі, у сторону Києва. Атаки в інших частинах країни мають підірвати здатність чинити опір

Представники західних служб безпеки очікують на два великі удари Росії. Один – рух у кліщі, спрямований на оточення і розгром українських сил у районі Донбасу, щоб не дати їм відступити на захід через Дніпро. Другий – на південь з Білорусі, у сторону Києва. Атаки в інших частинах країни мають підірвати здатність України чинити опір.

Перша серія російських повітряних і ракетних ударів була спрямована на знищення протиповітряної оборони України – однією з цілей була батарея ППО у Василькові під Києвом. Якщо російські військові літаки пануватимуть у небі, їх десантники зможуть обійти великі скупчення українських військ, щоб захопити ключові об'єкти далеко за лінією фронту, а потім повернутися і ліквідувати осередки опору. Україна заявила, що збила кілька вертольотів та захопила російський персонал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На спецрахунок підтримки ЗСУ за добу надійшло майже $10 млн

Якщо Росія хоче поставити маріонетку у Києві, і щоб її не вигнали, як це було з Віктором Януковичем, їй знадобиться не просто вторгнутися, а на якийсь час окупувати хоча б частину країни. Російські сили пішли на вторгнення, а допоміжні сили можуть піти за ними – підрозділи російської Національної гвардії Вікотра Золотова. "Їх більш ніж достатньо для спроб окупації східних регіонів", - говорить експерт Майкл Кофман.

Армія Росії розуміє місцевість і буде "безжальною у застосуванні насильства". Москва працювала над списками колабораціоністів, які могли б взяти на себе роль уряду, а також людей, які могли б очолити опір, і яких слід знищити.

Війни мають тенденцію не йти так, як планує той, хто їх розв'язав. Тому що жертви отримують право голосу

Але війни мають тенденцію не йти так, як це планує той, хто їх розв'язав. Тому що жертви агресії набувають права голосу. Частиною відповіді могли б стати значно жорсткіші санкції зі сторони Заходу та союзників.

У рамках першого траншу санкцій, американці "блокували" ВЕБбанк, Банк економічного розвитку, і Промзв'язокбанк, що фінансує оборонний сектор Росії, заморозили активи росіян в Америці, заборонили американським фізичним і юридичним особам укладати угоди з ними та блокували доступ росіян до доларів та інших валют.

Автор: Скріншот
  Обкладинка ЗМІ про війну Росії проти України
Обкладинка ЗМІ про війну Росії проти України

Санкції ЄС наслідували ту ж схему, що американські, показуючи, що їх планування узгодили. Найпомітнішою демонстрацією солідарності стало рішення Німеччини законсервувати "Північний потік-2".

Багато спостерігачів розкритикували перші санкції як недостатні. Західні країни заявили, що їм необхідно залишити частину в резерві для стримування подальшої агресії. Тепер доведеться показати те, що приховали. Глава МЗС Кулеба закликав до "руйнівних" санкцій проти Росії, включаючи відключення від SWIFT.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Десятки поранених і затриманий диверсант: ситуація в Маріуполі

Захід применшує ймовірність, що Путін нападе на НАТО. Це дуже відрізняється від вторгнення в Україну. Бо в Альянсі є три країни з ядерною зброєю. Але їм доводиться мати справу з можливістю, що у Росії відбулися дуже глибокі зміни.

"Українські Фермопили" – 13 українців померли за крихітний острів. Їхні останні слова облетіли світ", ONET, Польща

Острів Зміїний у Чорному морі приблизно за 50 км від берегів України. Він учора зазнав атаки російських кораблів Чорноморського флоту. Контингент з 13 українських військових, які обороняли острів, загинув. У мережі з'явилося відео, коли росіяни висунули захисникам ультиматум. Відповідь облетіла світ. Їх слова увійдуть в історію.

"Противник марно намагався залякати українських захисників на острові з вимогами здатися. Прикордонники мужньо і до кінця оборонялися", - повідомила Державна прикордонна служба України.

Після атаки, у якій брала участь десантна авіація Росії, та під обстрілом кораблів усі українські прикордонники загинули. Інфраструктуру острова зруйновано. Зміїний завойований.

"На нашому острові пацани, котрі захищали його до кінця, героїчно загинули, але не здалися. Усі будуть посмертно нагороджені орденами Героя України", - повідомив уночі Зеленський.

"Відтепер в Україні є свої маленькі Фермопили – крихітний, 700 на 600 метрів острів, який не має значення для військових дій, які веде Росія. Вони не здалися. Усі загинули", - написав Даніель Шеліговський з Польського інституту міжнародних відносин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Охтирку обстріляли ураганами. Є важкопоранені діти

У соцмережах з'явилося відео, присвячене моменту, коли росіяни висунули ультиматум українським захисникам.

"Це російський військовий корабель. Складіть зброю і здавайтеся, щоб уникнути кровопролиття і непотрібних жертв. Інакше ми вас розбомбимо", - кажуть росіяни.
"Російський військовий корабель, йди на...й!", - відповідають українці.

Атака на острів – частина російського вторгнення. За даними Пентагону, триває його початкова стадія. Росія атакувала Україну з трьох сторін: з півдня, з Криму, з півночі, з Білорусії, та з північного сходу, з Бєлгородської області.

"Пентагон заявив, що російські війська за 30 км від Києва", NBC, США

Вибухи струсили столицю України, і сирени повітряної тривоги лунали у п'ятницю вже другий ранок поспіль. Високий представник Пентагону повідомив, що російські війська за 30 км від Києва.

"У нас є інформація, що у Київ увійшли диверсійні групи противника. Противник позначив мене як мету номер один. Вони хочуть знищити Україну політично, знищивши главу держави", – сказав Зеленський.

Приблизно під час відеозвернення Зеленського до житлового будинку у Києві потрапили уламки збитого літака. Російські війська взяли під контроль ЧАЕС.

Автор: Getty Images
  Знищений багатоквартирний будинок у Києві. За перший день російської агресії загинуло щонайменше 137 громадян України
Знищений багатоквартирний будинок у Києві. За перший день російської агресії загинуло щонайменше 137 громадян України

"Метою стала необхідність захопити стратегічний пункт з Білорусії до Києва", - сказав радник Міністерства внутрішніх справ Антон Геращенко.

Геращенко попередив, що удар по сховищу ядерних відходів може призвести до викиду радіоактивного попелу, який може накрити Україну, Білорусь та країни Євросоюзу.

Зеленський закликав українців взятися за зброю для самооборони на фоні російського вторгнення.

Автор: Getty Images
  Знищений багатоквартирний будинок у Києві. За перший день російської агресії загинуло щонайменше 137 громадян України
Знищений багатоквартирний будинок у Києві. За перший день російської агресії загинуло щонайменше 137 громадян України

"Роздаємо зброю і продовжимо робити це. Наше майбутнє залежить від кожного громадянина", – сказав він.

Пізніше він видав наказ про мобілізацію військових для забезпечення оборони держави.

Західні країни відреагували, оголосивши про санкції. Президент Джо Байден оголосив про санкції проти кількох російських банків, включаючи два найбільші, "Сбербанк" і ВТБ.

Автор: Getty Images
  Люди у бомбосховищі у Києві
Люди у бомбосховищі у Києві

"Це означає, що всі їхні активи в Америці будуть заморожені", - сказав він.

США також обмежили експорт до Росії і націлилися на еліту, близьку до Путіна. Але не вжили більш жорстких заходів: відключення Росії від бельгійської системи обміну фінансовими повідомленнями, відомої як SWIFT, яка пов'язує понад 11 тис. фінансових установ у 200 країнах та територіях світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти накрили "Градами" Ворзель, постраждав дитбудинок

США та Велика Британія також оголосили про санкції проти Білорусі за сприяння. Санкції Байдена спрямовані проти їхніх банків, підприємств оборони та безпеки, а також "чиновників та еліти, пов'язаних із режимом".

Військові удари та бої розгортаються по всій країні. Крилаті та балістичні ракети завдали ударів по військових центрах управління під Києвом. Містом чути сирени повітряної тривоги, вибухи видно і чути там та в інших містах по країні.

Ракетний обстріл спрямований на аеродроми, військові склади та українську інфраструктуру по країні. Десятки російських військових, а також українські солдати та мирні жителі загинули. Міноборони США заявили, що з моменту початку ударів Росія запустила понад 160 ракет.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія розпочала війну проти України. Ракетні удари по всій країні. Бої на кордонах з Росією, Кримом та Білоруссю. Збути російські літаки та вертольоти. Країни Заходу засуджують агресію та готуються запроваджувати санкції.



Зараз ви читаєте новину «"Війни мають тенденцію не йти так, як це планує той, хто їх розв'язав" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути