вівторок, 14 березня 2023 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Відомо, коли може розпочатися наступ ЗСУ: що пишуть світові ЗМІ
8

Україні так само, як і Росії - бракує досвідчених бійців. Багато хто за рік вторгнення загинув або був поранений. ЗСУ готують сили для контрнаступу за кордоном. Він може розпочатися наприкінці квітня – на початку травня. Але українцям поки що бракує досвідчених воїнів та зброї.

Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Україні бракує кваліфікованих військ і боєприпасів, втрати зростають, песимізм теж", The Washington Post, США

Якість ЗСУ, яка раніше вважалася суттєвою перевагою над Росією - погіршилася через річні втрати. З поля бою пішли багато з найдосвідченіших бійців. Це змусило деяких українських чиновників засумніватися у готовності Києва розпочати довгоочікуваний весняний наступ.

Чиновники США і Європи порахували, що з початку російського вторгнення були вбиті або поранені до 120 тис. українських солдатів, порівняно з приблизно 200 тис. росіян

Чиновники США та Європи підрахували, що з початку російського вторгнення на початку 2022 року були вбиті або поранені до 120 тис. українських солдатів, порівняно з приблизно 200 тис. росіян. РФ має набагато численнішу армію і приблизно втричі більше населення, щоб залучити призовників. Україна тримає в секреті дані про втрати навіть від своїх найстійкіших західних прихильників.

Якщо залишити осторонь статистику, приплив недосвідчених призовників, залучених для поповнення втрат - змінив профіль українських сил. Вони також страждають від нестачі боєприпасів, зокрема, артилерійських снарядів та мінометів.

Автор: WP
  Командир батальйону 46-ї десантно-штурмової бригади з позивним «Куполом» на сході України, 4 березня
Командир батальйону 46-ї десантно-штурмової бригади з позивним «Куполом» на сході України, 4 березня

"Найцінніше на війні – бойовий досвід. Солдат, який пережив півроку боїв, і солдат, що прийшов з полігону - два різні солдати. Це небо та земля. Солдатів із бойовим досвідом - одиниці. На жаль, усі вони вже мертві чи поранені", - сказав командир батальйону 46-ї десантно-штурмової бригади "Купол".

Такі похмурі оцінки поширили відчутний, хоч і невисловлений, песимізм від лінії фронту до коридорів влади у Києві. Нездатність України провести такий розрекламований контрнаступ спричнить нову критику на адресу США та їхніх європейських союзників, які надто довго чекали, доки сили ЗСУ не погіршилися, щоб поглибити програми навчання та дати бронемашини. Зокрема, Bradley та Leopard.

Автор: WP
  Солдати тренуються на полігоні на сході України, 4 березня
Солдати тренуються на полігоні на сході України, 4 березня

Ситуація на полі бою зараз може не відображати повної картини українських сил, бо Київ готує війська до майбутнього контрнаступу окремо та навмисно утримує їх від поточних боїв. Зокрема, від оборони Бахмута.

Андрій Єрмак, голова офісу президента України, заявив, що стан українських сил не зменшує його оптимізму щодо майбутнього контрнаступу.

"Не думаю, що ми вичерпали наш потенціал. На будь-якій війні настає момент, коли потрібно готувати нові кадри, що зараз відбувається", - сказав він.

97% російської армії вже розгорнуто в Україні, і Москва страждає від рівня виснаження часів Першої світової війни – Бен Уоллес

Ситуація для Росії може бути гіршою. Під час зустрічі НАТО минулого місяця, міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес заявив, що 97% російської армії вже розгорнуто в Україні й Москва страждає від "рівня виснаження часів Першої світової війни".

"Купол" сподівається на кращу підготовку українських військ за кордоном, і що вони досягнуть більшого успіху, ніж недосвідчені солдати, які зараз на фронті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Адміністрація Байдена боїться можливого розпаду РФ" - експосол США Джон Гербст

Наскільки збільшена західна військова допомога та підготовка переважать шальки терезів у такому весняному наступі, залишається незрозумілим.

Один високий український урядовець назвав обіцяну Заходом кількість танків "символічною". Інші приватно висловили песимізм щодо того, що обіцяні припаси прибудуть на поле бою вчасно.

"Якщо у вас більше ресурсів, ви активніше атакуєте. Якщо менше, більше захищаєтесь. Ми збираємось захищатися. Якщо запитаєте мене, чи вірю в наш великий контрнаступ, то хотілося б у це вірити. Але дивлюся на ресурси та питаю: "Із чим?". Може, матимемо якісь локальні прориви. У нас немає людей та зброї. Всі знають співвідношення - коли йдете в наступ, втрачаєте вдвічі-втричі більше людей. Не можемо дозволити собі втратити стільки людей", - сказав український високопосадовець.

Автор: WP
  Військові куртки на стіні сільського будинку, що тимчасово використовується українськими військами як база на сході України
Військові куртки на стіні сільського будинку, що тимчасово використовується українськими військами як база на сході України

Такий аналіз набагато менш оптимістичний, ніж публічні заяви політичного та військового керівництва України.

Президент Володимир Зеленський назвав 2023 рік "роком перемоги" для України. Начальник його військової розвідки Кирило Буданов рекламував можливість того, що цього літа українці відпочиватимуть у Криму.

"Наш президент надихає на перемогу. Ми всі думаємо однаково і розуміємо, що нам необхідно перемогти до кінця року. Це реально, якщо нам дадуть всю допомогу, яку обіцяли партнери", - сказав командувач сухопутних військ України, генерал-полковник Олександр Сирський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми накопичили можливості для масштабної атаки" - Ігор Романенко

Однак на передовий настрій похмурий. "Купол" описав бій із недавно призваними солдатами, які ніколи не кидали гранати, охоче залишали позиції під вогнем противника, і яким бракувало впевненості у поводженні зі зброєю.

Його підрозділ узимку відійшов із Соледара після того, як його оточили російські війська, які пізніше захопили місто. "Купол" згадав, як сотні українських солдатів просто покинули позиції, поки бійці ПВК "Вагнера" просувалися вперед.

Після року війни підполковник "Купол" сказав, що його батальйон годі впізнати. З приблизно 500 солдатів близько 100 були вбиті в бою, ще 400 поранені, що призвело до повної плинності кадрів. "Купол" сказав, що він залишився єдиним військовим професіоналом у батальйоні і описав труднощі, пов'язані з управлінням підрозділом. Нині він повністю складається з недосвідчених бійців.

Я отримую 100 нових солдатів. Вони не дають мені часу підготувати їх. Вони кажуть: "Візьми їх у бій". Але вони кидають усе і втікають

"Я отримую 100 нових солдатів. Вони не дають мені часу підготувати їх. Вони кажуть: "Візьми їх у бій". Але вони кидають усе і втікають. Знаєте, чому? Бо солдат не стріляє. Я питаю його, чому? Він каже: "Я боюся звуку пострілу". Він жодного разу не кинув гранату. Нам потрібні інструктори НАТО у всіх навчальних центрах, і наших інструкторів треба відправити у окопи", - каже "Купол".

Він описав гостру нестачу боєприпасів. Зокрема, мінометних мін і гранат. Україна також зіткнулася з гострою нестачею артилерійських снарядів, яку США та союзники намагалися вирішити. Зусилля Штатів змушують Україну боротися, але рівень використання дуже високий, а дефіцит зберігається.

"Ви на передовій. Вони йдуть на вас, а стріляти нічим", - каже "Купол".

Автор: NYT
  Український солдат у окопі під Торецьком у суботу
Український солдат у окопі під Торецьком у суботу

"Купол" сказав, що Києву необхідно зосередитись на більш якісній та систематичній підготовці нових військ.

Ставки для України найближчими місяцями особливо високі, оскільки західні країни, які допомагають Києву, дивляться, чи зможуть ЗСУ знову перехопити ініціативу і повернути собі території з-під контролю РФ.

Росія також стикається з проблемами боєприпасів, кадрів та мотивації. В останні місяці вона досягла лише невеликого прогресу, попри напружений стан її сил в Україні. За словами представника США, хоч би якими великими були втрати України - втрати Росії ще гірші.

США радили Україні відступити з Бахмуту як мінімум із січня

Недавні успіхи Росії, особливо навколо Бахмута, не вплинули на поле бою, і офіційні особи США заявили, що навіть якщо Росія захопить Бахмут - він не матиме великого стратегічного значення. Але з огляду на тяжкі втрати, які зазнає Україна, у Штатах ставлять під сумнів відмову Києва відступати. США радили равідступити з міста як мінімум із січня.

Український урядовець сказав, що битва за Бахмут виснажує там російські сили. Здебільшого бійців "Вагнера". І що українські частини, які захищають місто, у жодному разі не планували використовувати в наступних наступальних операціях.

Україна втратила багатьох своїх молодших офіцерів, які пройшли підготовку у США за останні дев'ять років, підірвавши корпус офіцерів, які давали перевагу українцям над росіянами на початку вторгнення, заявив український урядовець. Тепер ці сили слід замінити.

Автор: Getty Images
  Вирви минулого тижня в Долині Донецької області
Вирви минулого тижня в Долині Донецької області

На початку вторгнення українці кинулися добровольцями на військову службу, але тепер чоловіки по всій країні почали боятися, що їм роздаватимуть повістки на вулиці.

Спочатку США зосередили навчання на нових системах озброєнь, які Штати вирішили надати Києву, таких як артилерійські гармати M777 та ракетні установки HIMARS. У січні США почали навчати ЗСУ загальновійськовим бойовим діям. Поки що лише один батальйон чисельністю близько 650 осіб пройшов навчання у Німеччині.

Додаткові українські батальйони завершать підготовку до кінця березня, і програма коригуватиметься з розвитком потреб України, заявив представник Пентагону, підполковник Гаррон Гарн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія була, є та буде загрозою" - ексміністр оборони Латвії

Навіть із новою зброєю та підготовкою військові США вважають, що сили України є недостатніми для наступу на всьому гігантському фронті, де Росія звела суттєву оборону. Тому війська навчаються знаходити слабкі місця, що дозволить їм прориватися танками та бронетехнікою.

Велика Британія також навчає новобранців із України. Зокрема, близько 10 тис. у 2022 році та ще 20 тис. у цьому. ЄС заявив, що у 2023 році навчить 30 тис. українців.

Автор: NYT
  Схід України
Схід України

Україна тримає окремо солдатів для весняного наступу та готує їх у складі новосформованих штурмових бригад. Київ також формує батальйони навколо нових бойових машин та танків, які постачають країни Заходу.

"Нам потрібно виграти час для підготовки резервів. Ми повинні витримати цю атаку, щоб належним чином дати резерви, які візьмуть участь у майбутніх діях. Одні захищаються, інші готуються", – сказав Сирський.

США очікують, що український наступ розпочнеться наприкінці квітня – на початку травня

Офіційні особи США заявили, що очікують, що український наступ розпочнеться наприкінці квітня чи на початку травня. Вони чудово усвідомлюють потребу термінових постачань Києву, бо війна, що затягнулася, може бути вигідна Росії, у якої більше людей, грошей і можливостей для виробництва зброї.

"Росія атакує широкою дугою в 260 км", The New York Times, США

Від Куп'янська на півночі до Авдіївки на півдні, через Бахмут, Лиман і десятки міст, російські війська атакують по дузі в 260 км на сході України в боротьбі, що посилюється, за тактичну перевагу перед можливим весняним наступом ЗСУ.

Ідуть важкі бої в Авдіївці та її околицях. Російські снаряди потрапили до покинутої школи в Авдіївці в понеділок, від чого загинула жінка. Українські військові відбили атаки піхоти на місто і щонайменше п'ять довколишніх сіл.

У Бахмуті, де ПВК "Вагнера" захопила східну частину міста, точаться запеклі бої на вулицях, серед підірваних залишків будівель.

Автор: NYT
  Статуя українського поета Тараса Шевченка у Куп'янську
Статуя українського поета Тараса Шевченка у Куп'янську

У Куп'янську та прилеглих селах Росія посилила обстріли, а Україна наказала мирним жителям залишити територію. Активізувалися обстріли росіянами Лимана та інших населених пунктів. Російські війська щодня роблять понад 100 спроб прорвати їхні позиції.

Російські досягнення мінімальні, і обом сторонам доводиться платити за них жахливу ціну. Західні офіційні особи та аналітики оцінюють в близько 200 тис. убитих або поранених із російської сторони. Вони не називають цифри українських втрат, але підозрюють, що вони теж величезні.

Українці, очікуючи великого припливу західної зброї та свіжих військ, найближчими тижнями, як очікується, перейдуть у контрнаступ. Аналітики припустили, що це станеться на південно-західній частині фронту, коли українці спробують просунутися на схід від Херсона і на південь від Запоріжжя у бік Мелітополя, сподіваючись перерізати "сухопутний міст" в Крим.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Україна пережила зиму російських атак ракетами та дронами по енергетичній інфраструктурі. У країні не сталося колапсу через відключення електроенергії, а Росія витратила стратегічний запас ракет. І Україна стала одним із найбільших у світі покупців зброї.

Зараз ви читаєте новину «Відомо, коли може розпочатися наступ ЗСУ: що пишуть світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути