четвер, 28 січня 2021 06:00

Вибухнув "Челленджер"

Вибухнув "Челленджер"
Вибух шаттла "Челленджер" / Wikipedia

28 січня 1986-го об 11:38 за місцевим часом, через 73 сек після старту, з космодрому на мисі Канаверал, США, на висоті 17 км вибухнув американський космічний корабель багаторазового використання "Челленджер 10". Екіпаж з 7 осіб загинув.

Космічний човник або шаттл "Челленджер" - другий космічний корабель такого типу від NASA. Його перший політ відбувся 4 квітня 1983-го. До трагедії він здійснив 9 вдалих польотів.

Для вивчення причин катастрофи, за розпорядженням президента Рейгана, створили спеціальну комісію, яка встановила, що вибух стався через несправності в пальному блоці одного з прискорювачів першого ступеня, що призвело до розгерметизації і вибуху пального баку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найстаріший астронавт здійснив політ у космос

Головними факторами, які призвели до катастрофи, послужили корпоративна культура і процедура прийняття рішень в НАСА. В Агентстві давно знали про вади твердопаливних ракет, а інженери фірми-виробника ракет в ніч перед стартом наполягали на перенесенні дати польоту для проведення додаткової перевірки систем безпеки. Однак, позаяк старт відкладали вже 6 днів, НАСА не прийняло до уваги зауваження спеціалістів, що призвело до трагедії.

Шаттли доти не мали систем аварійного порятунку, які отримали лише після цієї катастрофи, тож шансів на порятунок у екіпажу не було. Астронавти не змогли пережити удару житлового відсіку об водну поверхню на швидкості 333 км/год.

Після розслідування польоти космічних човників багаторазового використання відклали на 2 роки до повної ліквідації всіх дефектів. У вересні 1988-го поновили запуски - відбувся успішний старт човника "Діскавері".

З тих пір космічні шаттли виконали безліч важливих завдань – зокрема, ремонт і технічне обслуговування космічного телескопа "Хаббл" і будівництво Міжнародної космічної станції.

1 лютого 2003-го друга катастрофа з космічним човником потрясла США, коли той розпався після входу в атмосферу Землі. Всі, хто були на борту, загинули.

Польоти човників поновилися 26 липня 2005-го, коли шаттл "Дісковері" вивели на орбіту.

Програма шаттлів завершилася 31 серпня 2011-го - після завершення останньої місії.

Зараз ви читаєте новину «Вибухнув "Челленджер"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути