субота, 07 січня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Вибори у світі визначать результат війни в Україні" – Іван Крастєв

"Вибори у світі визначать результат війни в Україні" – Іван Крастєв
Болгарський політолог Іван Крастєв вважає, що допомога Україні в війні в майбутньому залежатиме від перемог на виборах у наших західних партнерів / Institute for Human Science

Думки у британському діловому виданні The Financial Times болгарського політолога, експерта з міжнародних відносин, голови Центру ліберальних стратегій у Софії Івана Крастєва

Вважають, що війни закінчуються перемогою чи переговорами. Але вони часто закінчуються чи завмирають біля скриньок для голосування. Так закінчилася війна Америки у В'єтнамі, війна Франції в Алжирі. Саме з поразкою Слободана Мілошевича на виборах 2000 року війни у колишній Югославії справді добігли кінця.

Сьогодні війна в Україні відбувається у тіні важливих виборів, запланованих на 2024 рік. Вибори в Росії, Україні, на Тайвані та в США матимуть вирішальне значення для продовження війни 2023 року. Результат цих голосувань може визначити форму майбутнього міжнародного ладу.

У березні 2024 року в Росії та Україні відбудуться президентські вибори. Потрібна велика уява, щоб уявити, як Володимир Путін програє сфальсифіковані вибори. Але, обтяжений своєю провальною "спецоперацією", він має всі підстави побоюватися, що в разі військової поразки чи замороженого на невигідних для нього умовах конфлікту він зіткнеться з протидією не лише небагатьох лібералів, що залишилися в країні, а й мобілізованих і озлоблених націоналістичних правих.

Передвиборна кампанія Путіна 2024 року у поєднанні з невдачами на фронті може спровокувати антипутінський бунт

Такого не було за понад 20 років його правління, але передвиборча кампанія у поєднанні з невдачами на фронті може спровокувати антипутінський бунт, на який так довго чекали європейці та американці. Хоча малоймовірно, що це буде момент свободи для Росії.

Опитування в Україні теж дуже вплинуть на стратегічний вибір, який зробить президент Володимир Зеленський 2023 року. Вони позбавлять його можливості піти на якийсь територіальний компроміс, інакше він втратить голоси. Відкладати вибори також не варіант.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" – Валерій Яковенко

Але для Зеленського проведення виборів під час війни, коли більшість населення перебуває у вигнанні, а в країні мільйони вимушених переселенців, стане колосальним логістичним завданням. Організація вільних і чесних виборів матиме першорядне значення для зміцнення іміджу України як демократичного Давида, який бореться проти авторитарного російського Голіафа.

У передвиборчому коктейлі на 2024 рік вибори президента Тайваню також можуть стати дикою картою, що впливає на динаміку російсько-української війни. Страх перед перемогою націоналістів може вплинути на стратегію Пекіна щодо "об'єднання Китаю". Досі невідомо, який урок виніс президент Сі Цзіньпін із російського вторгнення. Чи дійшов він висновку, що Путін був неправий, почавши війну, чи що він почав її занадто пізно?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін готується до великої ескалації" – Олександр Данилюк

Необхідність тримати американців подалі може також переконати китайський уряд, уже принижений своєю нездатністю впоратися з пандемією Covid-19, посилити підтримку Москви в надії утримати США у пастці європейського конфлікту.

Президентські вибори в США і, в значно меншій мірі, вибори до Європарламенту також вплинуть на війну в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми вдарили по найбільш захищеному ядерному об'єкту РФ" – Валерій Рябих

Президентські вибори США можуть мати більш вирішальне значення для закінчення війни, ніж будь-яка воєнна операція землі. Українці не зможуть чинити опір путінській машині вбивства, якщо американці та європейці вирішать скоротити свою значну військову та фінансову підтримку.

У цьому сенсі українці мають підстави побоюватися, що демократи можуть втратити посаду президента, бо підтримка Америкою їхніх воєнних дій може ослабнути залежно від того, хто з республіканців переможе. Як для демократів, так і для їхніх європейських союзників успіх Путіна у війні або пряма участь НАТО можуть сильно вплинути на те, хто стане наступним президентом США та кого оберуть до Європарламенту.

Щоб Джо Байден та його європейські союзники виграли свої вибори, критично важливо, щоб українці надалі перемагали на полі бою

Успіх Росії на передовій або широка участь НАТО у війні можуть схилити шальки терезів американського президентства на користь республіканців. Останнє, що потрібно демократам та їхнім європейським союзникам, щоб виборці звинуватили Білий дім у розв'язанні Третьої світової війни. Щоб Джо Байден та його європейські союзники виграли свої вибори, критично важливо, щоб українці надалі перемагали на полі бою.

Ми знаємо, як економічна взаємозалежність та поширення ядерної зброї змінили характер сучасної війни. Чого ми досі не помічаємо, це того, як майбутні вибори можуть також змінити характер війни в Україні. Особливо на момент глобальної гіперполяризації.

Мораль? Щоб виграти війну в XXI столітті, не завжди достатньо перемогти на полі бою. Вам також потрібно перемогти на виборах, і не лише у своїй країні.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Вибори у світі визначать результат війни в Україні" – Іван Крастєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути