Ексклюзиви
вівторок, 29 серпня 2023 11:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Важкий вибір Путіна: Росія зможе воювати не більше року

Важкий вибір Путіна: Росія зможе воювати не більше року
Росія може воювати з Україною ще рік. Фото: eastnews.ua

Російській Федерації вистачить грошей на фінансування ще приблизно одного року війни.

Після цього російському диктатору Володимиру Путіну доведеться зробити вибір між рівнем добробуту росіян та бойовими діями, пише CNN.

"Путін підписав закон, згідно з яким на оборону РФ у 2023 році передбачено 4,98 трильйона рублів (52 мільярди доларів). Але цей прогноз був подвоєний до 9,7 трильйона рублів (101 мільярд доларів). А це майже втричі більше, ніж Росія витрачала на оборону 2021 року", – ідеться в публікації.

Витрати РФ на війну у 2023 році набагато перевищать $100 млрд, припускає фахівець із російської економіки в Королівському об'єднаному інституті оборонних досліджень і безпеки Річард Конноллі.

До повномасштабного вторгнення Росія зазвичай витрачала близько 3-4% свого річного валового внутрішнього продукту на оборону, але тепер цей показник може коливатися між 8% і 10%.

У доларовому еквіваленті на 2023 рік ця сума сягає до $300 млрд, стверджує старший науковий співробітник Німецького інституту міжнародних відносин та безпеки Яніс Клюге.

Дефіцит бюджету Росії стрімко збільшився з початку війни в Україні, зокрема через зниження доходів від експорту нафти і газу на тлі санкцій та великі знижки для покупців, що залишилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського зробили заяву про фіналізацію війни

Доходи нафтогазового сектора РФ в січні-липні були на 41% нижчими за аналогічний період в 2022 році. Москві доводиться більше позичати. Державний борг Росії, який нині становить 14,9% ВВП, зростатиме.

"Ми збільшуватимемо наш борг, а це безвихідна ситуація. Нам доведеться це зробити, тому що наша видаткова частина зростає", – заявила минулого місяця заступниця міністра фінансів Росії Ірина Окладнікова.

Макроекономічна стабільність РФ зараз залежить від того, чи залишаться ціни на нафту на поточному рівні. Водночас Росія, можливо, зможе фінансувати війну ще рік чи близько того.

Далі Путіну потрібно буде підвищити податки або скоротити витрати на інфраструктуру, таку як будівництво доріг та підтримка мостів, тому що війна вимагатиме все більше і більше витрат.

"Найближчим часом Росії потрібно буде заткнути дефіцит бюджету й підвищити податки на найприбутковіші сектори економіки, такі як банки та енергетичні компанії. Найбільші російські фірми все більше підпорядковуватимуться владі. Ціною постійної прихильності до військових цілей буде ослаблення перспектив зростання і рівня життя в РФ", – сказано в повідомленні.

Росія змушена кидати свої "елітні" військові підрозділи, зокрема частини повітряно-десантних військ, для захисту позицій від контрнаступу Збройних сил України. Ймовірність успішного відновлення широкомасштабних наступальних операцій російськими військами вкрай мала, враховуючи явний дефіцит піхоти.

Зараз ви читаєте новину «Важкий вибір Путіна: Росія зможе воювати не більше року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути