Ексклюзиви
вівторок, 25 січня 2022 10:44

У країнах Центральної Азії стався блекаут: аеропорти Бішкека й Ташкента не приймають рейси

У країнах Центральної Азії стався блекаут: аеропорти Бішкека й Ташкента не приймають рейси
В усій енергосистемі регіону спрацювала автоматика. Фото: pixabay.com

У містах Казахстану, Киргизстану й Узбекистану у вівторок відбулося масштабне вимкнення електрики.

25 січня в трьох країнах Центральної Азії почалися проблеми з постачанням електрики через збій в енергосистемі регіону, повідомила національна електрична мережа Киргизстану. Аеропорти Бішкека й Ташкента не приймають рейси.

"В усій енергосистемі спрацювала автоматика. Причини інциденту зараз встановлюють і потрохи відновлюють електропостачання. Через вимкнення світла в Бішкеку немає води - не працюють насосні станції", - ідеться в повідомленні.

Настільки масштабне вимкнення в Центральноазійському регіоні сталося вперше за довгий час. Міненерго Узбекистану підтвердило, що об 11:00 за місцевим часом (о 8:00 за Києвом) в енергосистемі країни сталася "велика аварія". Фахівці її усувають.

Жителі столиці Узбекистану Ташкента повідомляють про падіння напору води через вимкнення насосів. У місті також не працює метро. Міністерство з питань житлово-комунальних послуг попередило про можливі перебої в роботі систем опалення, водопостачання та каналізації.

Світло в найбільшому місті Казахстану Алмати зникло одразу в кількох районах. У місті не працюють світлофори, на дорогах зупинився рух транспорту. Електрики також немає в різних районах Шимкента й Тараза. Споживачів переводять на інші лінії електропостачання. У різних містах і районах поступово відновлюють подання електрики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Казахстану повністю вивели сили ОДКБ

В акіматі Алмати повідомили, що вимкнення трапилося на лінії АТ "Казахстанська компанія з управління електричними мережами".

"Через значний аварійний дисбаланс, створений енергосистемою Центральної Азії, трапився накид потужності на транзит електроенергії 500 кВ. У результаті стався аварійний поділ транзиту з погашенням значної частини споживачів південної зони Казахстану", - ідеться в заяві.

Жителі Алмати повідомляють, що в деяких районах не працює інтернет і мобільний зв'язок. Онлайн-уроки в школярів тимчасово зупинили.

У Лівані держкомпанія Electricite du Liban зупинила 9 січня подання електрики в усій країні. У компанії повідомили, що подання довелося повністю припинити після того, як на розподільну станцію в Арамуні на північ від Бейрута спробували проникнути протестувальники, щоб пошкодити техніку.

Зараз ви читаєте новину «У країнах Центральної Азії стався блекаут: аеропорти Бішкека й Ташкента не приймають рейси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути