середа, 07 вересня 2022 10:14

Спецтема: Війна Росії проти України

В одній з країн ЄС і НАТО школярів зомбують антиукраїнським підручником

В одній з країн ЄС і НАТО школярів зомбують антиукраїнським підручником
Ілюстрація з угорського підручника географії для 8-го класу. Фото: eurointegration.com.ua

В Угорщині, яка є членом НАТО та ЄС, видали антиукраїнський підручник з географії для 8 класу.

Він розроблений державним центром OFI та є обов'язковою навчальною книгою для угорських учнів, повідомляє Європейська правда.

Школярам розповідають "альтернативну версію української географії".

"Відверто кажучи, самої географії у цьому розділі небагато, та й та із помилками. Наприклад, угорські автори немов позбавили Україну суверенітету над кримськими горами. Повідомили дітям, що Карпати – єдині гори в Україні, "біля підніжжя яких розташовані історичні угорські міста: Унгвар (Ужгород), Мункач (Мукачево), Хуст", – йдеться у повідомленні.

Автори підручника також розповідають угорським дітям новітню історію України. Пишуть про "нерівномірний розподіл національностей у багатонаціональній Україні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ЄС підтримали ускладнення віз для росіян

"Більшість – це українці за національністю, але на сході країни значна частка росіян, а на Кримському півострові вони становлять більшість. Дві східнослов'янські мови (російська, українська) дуже подібні, а п'ята частина населення розмовляє змішаною російсько-українською мовою. Попри це, дві етнічні групи часто ворогують одна з одною. Їхнє протистояння також спровокувало збройний конфлікт за Кримський півострів", – йдеться у підручнику.

Цей дивний і образливий для українців опис супроводжується малюнком. Зображено, як російський ведмідь та чоловіки в символіці США і Євросоюзу ніби розривають Україну. При цьому школярів запитують: "Кому має належати Україна?"

"Це те, що національний підручник з географії може розповісти про сусідню державу, що потерпає від агресії. Мовляв, за неї чубляться три потужні сили, а російська окупація Криму просто прихована. Все так, як у найкращих зразках кремлівської пропаганди. Невідомо, під яким тиском перебували ті, хто готували цей розділ, але Петеру Сіярто (очільнику МЗС Угорщини) варто передати їм одну з медалей, які він отримав у Москві. "Хто, як не ці люди, заслужили її", – пише видання Telex, яке першим помітило цю сторінку у підручнику.

Угорщина погрожує заблокувати продовження деяких санкцій Європейського Союзу проти Російської Федерації. Будапешт хоче, щоб з санкційного списку виключили кількох олігархів.

Міністерство закордонних справ України розкритикувало заяви міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто. Він заявив, що війна послабила Європейський Союз і що Європа мала уникнути плати за неї.

Зараз ви читаєте новину «В одній з країн ЄС і НАТО школярів зомбують антиукраїнським підручником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути