середа, 06 жовтня 2021 21:16

У місці, де затонули десятки кораблів Першої світової, відкриють "підводний музей"
8

Затонулі кораблі в Галліполі
Фото: Gallipoli Historiacal Site
Затонулі кораблі в Галліполі
Затонулі кораблі в Галліполі
Затонулі кораблі в Галліполі
Затонулі кораблі в Галліполі

Турецька влада відкриє "підводний музей" для дайвінгу в протоці Дарданелли. На місці для пірнання 14 затонулих кораблів.

Там більше 100 років тому, під час Першої світової війни, тривали запеклі бої, і потонули десятки кораблів. Турки перемогли в тій битві, а їх військовий командувач Мустафа Кемаль став пізніше засновником сучасної Турецької республіки. Про це пише Daily Mail.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник замість пензля використовує бензопилу, замість фарб – вогонь

Протока Дарданелли, на південь від Стамбула, веде з Середземного моря в Чорне. Там в 1915 році британські та французькі війська зазнали поразки від турецьких. Бої за Галліполі стали одним з основ для формування національної самосвідомості в сучасній Туреччині. Музей для дайвінгу офіційно відкриють до святкування сторіччя країни в 2023 році.

"Це схоже на машину часу, яка переносить вас у 1915 рік", - каже пірнальник і творець документальних фільмів Савас Каракас, який одним із перших оглянув затонулі кораблі.

"Для нас це хороша можливість згадати минуле. Я думав про момент, коли вони тонули, і люди відчували це", - каже підводний фотограф Етхем Кескин про затонулі кораблі, деякі з яких лежать всього в декількох метрах під водою, а інші - на глибині до 80 м.

Війська "Антанти" висадилися на берег півострова на початку кампанії з відвоювання Дарданелл у Османської імперії, яка вже була в агонії. Битва розпочалась 25 квітня 1915 року. Війська Франції, Великої Британії, Австралії та Нової Зеландії зіткнулися там з османами і німцями. Союзники хотіли забезпечити шлях поставок в Росію і захопити Константинополь, столицю Османської імперії. Вони здалися після дев'яти місяців боїв, в яких загинули близько 130 тис. людей з усіх боків.

Найважчий удар понесли османи, які втратили 86 тис. солдатів. Загинули також 25 тис. британців, 10 тис. солдатів із Австралії і Нової Зеландії, і 10 тис. французів.

В Індонезії під відкритим небом створили музей, повністю зроблений з пластика. Таким чином екологи в місті Гресик хочуть переконати відвідувачів переглянути свої звички і відмовитися від одноразових пакетів і пляшок.

Зараз ви читаєте новину «У місці, де затонули десятки кораблів Першої світової, відкриють "підводний музей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути