четвер, 11 серпня 2022 06:56

Спецтема: Війна Росії проти України

У Литві хочуть позбавляти громадянства за підтримку агресії РФ

У Литві хочуть позбавляти громадянства за підтримку агресії РФ
Литва планує позбавляти громадянства за підтримку агресії РФ. Фото: pixabay.com

У Литві депутати підготували проєкт поправок до закону про громадянство, який передбачає позбавлення паспорта Литви іноземних громадян, які отримали його у винятковому порядку.

Громадянства позбавлятимуть тих, хто своїми діями загрожує безпеці та інтересам Литви або підтримує державу, що загрожує Литві, її союзникам або іншим країнам, пише Delfi.

Відповідний проєкт насамперед стосується тих осіб, які підтримують Росію на тлі воєнної агресії проти України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Литві очікують на черговий наплив біженців з України

"Є шість випадків втрати громадянства в Литві. Серед них немає такого, який створив би механізм втрати громадянства після його набуття у винятковому порядку, коли людина водночас є громадянином іншої держави, якщо особа підтримує державу-агресору і тим самим становить загрозу для Литви, регіону і для безпеки союзників", – йдеться в пояснювальній записці до документа.

За інформацією Delfi, приводом для створення поправок став інцидент із фігуристами Маргаритою Дробязко і Повіласом Ванагасом, які виступили в шоу в Сочі.

Участь артистів у заході спровокувала скандал в Литві й в Україні. Після цього у Вільнюсі почали активно обговорювати можливість позбавлення Дробязко литовського громадянства. Спортсменка переїхала в Литву з Росії після розпаду СРСР.

У литовському Вільнюсі вулицю, що веде до російського посольства, перейменували на Героїв України. Біля посольства РФ встановили таблички з назвою вулиці двома мовами – литовською та українською.

Зараз ви читаєте новину «У Литві хочуть позбавляти громадянства за підтримку агресії РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути