У рамках міжнародного мистецького фестивалю вільного міста – "Porto Franko" в Івано-Франківську, відбулась презентація французької кухні. Кухар Ерве Бурдон із Парижу переплів у стравах українські та французькі традиції приготування їжі.
Француз кілька годин готував чотири вишукані страви. Кожна містила національні складові двох країн. Короною вийшов – рулет із фуагри та червоного буряка.
"Те що ми їмо сьогодні, це не є українською кухнею. Мені подарували книжку XVII століття української кухня тієї епохи. Там немає нічого спільного із стравами, що готуються зараз. Багато людей кажуть, що борщ – українська страва. Моя бабуся готує найкращий борщ, значить в Україні є близько 40 млн. видів борщів. Коли я поїду в Росію, там також варять борщ. Але якщо їду в Карпати, то найду такі страви, які ніде не готують. Ви носії чистої української кухні, - звернувся до івано-франківців французький шеф-кухар. – Розвивайте її, і продавайте. Ви маєте сказати усьому світові, те що вони їдять не українська кухня".
Ерве Бурдон працює у ресторанах із 17 років. Готував для відомих готелів Європи, також у ресторанах із зірками Мішелін.
Як повідомив кореспонденту Gazeta.ua організатор проекту Роман Григорів, в обласному центрі Прикарпаття вперше презентують фестиваль такого рівня, де показують не тільки кінематограф, живопис, музику, а й мистецтво приготування їжі.
Фестиваль "Porto Franko" завершиться сьогодні імпровізацією французького віолончеліста Домініка де Війєнкура з письменником Тарасом Прохаськом на Пнівському замку в селі Пнів Надвірнянського району Івано-Франківської області.
Фото: Марія ПЕТРІВ
Коментарі