середа, 07 вересня 2022 05:23

В Ірані до страти засудили двох ЛГБТ-активісток

Двох активісток-представниць ЛГБТ-спільноти в Ірані засудили до смертної кари. Їх звинувачують у пропаганді гомосексуалізму. Це перший в історії Ірану випадок, коли жінок засудили до смертної кари за сексуальну орієнтацію.

Зараз правозахисні організації закликають міжнародну спільноту чинити тиск на іранський суд, щоб той скасував вирок 31-річній Захрі Седдікі Хамедані та 24-річній Ельхам Чубдар, пише BBC News.

Вирок про страту у справі про "корупцію на землі" ухвалив суд у північно-західному місті Урмія. Таке звинувачення висувають тим, хто порушив закон шаріату країни. Про рішення суду Захрі та Ельхам повідомили під час ув'язнення в жіночому відділенні в'язниці Урмія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гучні камінгаути: хто із зірок наважився публічно заявити про особисте

Водночас звіт, отриманий правозахисною організацією Hengaw, свідчить про те, що жінок також звинувачують у "пропаганді християнства та спілкування зі ЗМІ, які виступають проти Ісламської Республіки".

Автор: Фото: Evrensel
  ЛГБТ-активістка Захра Седдікі Хамедані.
ЛГБТ-активістка Захра Седдікі Хамедані.

Захра Седдікі Хамедані була заарештована розвідувальними силами КВІР (Корпус вартових ісламської революції) 27 жовтня 2021 року на кордоні, коли намагалася потрапити до Туреччини, щоб отримати там притулок.

Протягом 53 днів її допитували, погрожувати та ображали. Обіцяли позбавити опіки над двома її маленькими дітьми, пише Amnesty International.

Під час затримання їй відмовилися надавати доступ до адвоката.

У січні цього року Седдікі Хамедані постала перед прокурором Урмії, найбільшого міста Західного Азербайджану. Її звинуватили у "поширенні корупції на Землі", зокрема через пропаганду гомосексуалізму, спілкування з ворожими ЗМІ та пропаганду християнства.

Перші два звинувачення пов'язані з публічним захистом Хамедані прав ЛГБТ у соціальних мережах та її появою у документальному фільмі BBC у травні 2021 року про жорстоке поводження з ЛГБТ-представниками у напівавтономному Курдистані Іраку, де вона жила.

Іранське законодавством розглядає одностатеві стосунки як кримінальний злочин, за який загрожує покарання від побиття до смертної кари.

Звинувачення у пропаганді християнства стосувалося носіння намиста з хрестом і відвідування домашньої церкви в Ірані кілька років тому, додають правозахисники.

Пред тим, як спробувати виїхати з Ірану, Хамедані записала відео, у якому сказала:

"Я хочу, щоб ви знали, який тиск витримуємо ми, ЛГБТ. Ми ризикуємо життям заради наших емоцій, але ми знайдемо своє справжнє "Я". Сподіваюся, що настане день, коли ми всі зможемо жити вільно в нашій країні. Я зараз подорожую до свободи... Якщо я цього не зроблю, то віддам своє життя за цю справу".

Про другу засуджену до страти, Ельхам Чубдар, правозахисники нічого не повідомили, проте заявили, що на вирок у тій самій справі очікує 52-річна Сохейла Ашрафі з Урмії, яка перебуває у жіночому відділенні центральної в'язниці Урмії.

У Швейцарії на референдумі підтримали розширення юридичних прав одностатевих партнерів. Про це повідомляє BBC.

На референдум виносили питання про можливість одностатевим парам усиновити дітей, а парам-лесбіянкам народжувати дітей шляхом донорства сперми. На підтримку висловилися 60% швейцарських виборців.

Зараз ви читаєте новину «В Ірані до страти засудили двох ЛГБТ-активісток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути