четвер, 24 грудня 2020 13:21

В етнічній різанині вбили 102 людини

В етнічній різанині вбили 102 людини
Прем'єр Ефіопії Абій Ахмед закликає до миру. Після цих закликів в регіоні сталася страшна різанина / Getty Images

Понад 100 людей загинули в Ефіопії, у регіоні Бенішангул-Гумуз, під час різанини на етнічному ґрунті.

Свідки й офіційні особи заявили про смерть 102 людей у результаті нападу в середу, 23 грудня. Про це пише The Guardian.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики вбили 32 людини

Напад стався наступного дня після того, як прем'єр країни Абій Ахмед відвідав регіон і заявив про необхідність притягти до відповідальності винних у тамтешніх недавніх етнічних нападах.

Ця різанина відмінна від конфлікту в північному регіоні Ефіопії Тиграй, де на початку листопада ефіопські війська і союзні регіональні сили розгромили місцевих сепаратистів.

"Прагнення ворогів розділити Ефіопію за етнічною і релігійною ознаками все ще велике. Це бажання залишиться невиконаним. Місцеві жителі хочуть миру. Ці настрої переважують будь-які розбіжності", - заявив напередодні атаки прем'єр.

Ще до того, як минулого місяця вибухнула війна в регіоні Тиграй, уряд Абія боровся зі зростаючими ризиками етнічних конфліктів в різних частинах країни. За оцінками ООН, насильство між етнічними групами в Ефіопії, які воюють за землю та інші ресурси, змусило сотні тисяч людей покинути свої будинки.

Етнічні конфлікти - велика проблема для Ефіопії. Прем'єр Абій намагається сприяти національній єдності в країні, де живе понад 80 етносів.

Фермер із міста Булен Белай Ваджера розповів, що нарахував 82 тіла на полі біля дому після нападу на світанку в середу, 23 грудня. Він і сім'я прокинулися від звуків пострілів і вибігли з будинку, коли невідомі зі зброєю наказували ловити і страчувати місцевих. Його дружина і п'ятеро дітей загинули. Самого Белая поранили в сідницю.

Інший житель міста, Гассе Їмама, розповів, що озброєні люди штурмували район близько 6-ої ранку. Він нарахував 20 тіл біля дому. Сам розповідає, що схопився за власну зброю, але нападники вистрілили йому в живіт, і він знепритомнів.

За словами місцевого медика, він і колеги допомогли 38 особам. Більшість з вогнепальними пораненнями. За його словами, пацієнти розповіли про родичів, убитих ножами, і бойовиків, які підпалювали будинки і стріляли в людей, котрі намагаються втекти.

Напад стався наступного дня після того, як прем'єр, начальник штабу збройних сил та інші високі чиновники відвідали регіон, щоб закликати до спокою місцеві етнічні групи. Попередній напад у цьому районі стався 14 листопада, коли бойовики обстріляли автобус і вбили 34 людини.

Зараз ви читаєте новину «В етнічній різанині вбили 102 людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути