вівторок, 14 січня 2020 16:46

В Австралії можуть зникнути деякі види жаб й комах
6

Жасмін Сендерс тримає свого кролика Жейка після евакуації в Едені, Новий Південний Вельс. Фото: REUTERS
Евакуйовані з Маллакути прибувають на військовому кораблі у порт Гастінгс, штат Вікторія, 1 січня. Фото: REUTERS
 Бернадетт Фостер фотографується зі своїми собаками біля евакуаційного центру у Кобарго 5 січня. Жінка приїхала з Дігнамс Крік, штат Новий Південний Вельс. Фото: REUTERS
Постраждалий какаду іде через національний парк Косцюшко, найбільший у Новому Південному Вельсі. Фото: REUTERS
Волонтер Трейсі Бьорджес тримає обгорілого кузу біля австралійських Блакитних гір 29 грудня 2019-го. Фото: REUTERS

Австралія виділить 50 млн австралійських доларів - це 31 млн євро - на відновлення природи після пожеж. Тільки коал там загинуло стільки, що вони перебувають під загрозою зникнення. Про це у Twitter написала міністр охорони навколишнього середовища Австралії Сьюзан Лей.

У фермера 58-річного Дона Фрестера з міста Катумба живуть 38 коал, яких урятували від вогню.

"Дружина їхала провідати матір у Мосмані. Біля дороги побачила двох обгорілих коал. Поряд - три мертві. Знайшла слабку самку з дитинчам. Усіх забрала в машину", - розповів він у коментарі журналу "Країна".

"У соцмережі попросила порадити клініку. З нами одразу зв'язалися дві. Забрали самку з ведмежам - вони були у найгіршому стані. За тиждень мама-коала померла. Дитинча тримають у клініці. Решту попросили доглядати нас, бо немає місць. Розписали, що треба робити", - додає Фрестер.

За його словами, за кілька днів вони мали 14 коал.

  Волонтер Трейсі Бьорджес тримає обгорілого кузу біля австралійських Блакитних гір 29 грудня 2019-го. Фото: REUTERS
Волонтер Трейсі Бьорджес тримає обгорілого кузу біля австралійських Блакитних гір 29 грудня 2019-го. Фото: REUTERS

"Сусіди питали, чи можемо брати ще. Щодня приїжджають допомагати волонтери. Нам почали переказувати гроші з усієї країни. Коал тримаємо у корівнику, теплиці і в будинку. В гаражі їм не подобається. В загоні на пасовиську бояться. Зараз їх 38. У нас не помер ніхто, бо ветеринари віддають лише тих, за кого не бояться", - каже фермер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Австралії з вертольотів скидають їжу для тварин

За словами Віктора Джонса, експерта з біорозмаїття із Сіднея, на острові Кенгуру і в Новому Південному Вельсі загинули половина популяції коал.

"Там багато заповідників. Рятуються великі тварини – кенгуру, ему, валлабі. Дрібні птахи не встигають вилетіти із зони лиха. Верховий вогонь поширюється швидше".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пожежі в Австралії почали впливати на погоду

Він каже, рослинний світ Австралії розвивався з урахуванням щорічних пожеж. Шишки банксії заклеєні смолою. Під дією високої температури насіння звільняється. В евкаліпта під міцною корою є бруньки, які "прокидаються" від вогню. За два тижні вони дадуть пагони. Але вогонь на такій території не може бути корисним для жодного природного світу.

"У нас були кілька видів жаб і комах, які мешкали лише на території, що вигоріла. Не впевнені, що вдасться відновити їхню популяцію", - каже експерт.

Детальніше про пожежі в Австралії та їх наслідки читайте у журналі "Країна" за 16 січня.

В Австралії з вересня тривають лісові пожежі. Загинули щонайменше 28 людей. Знищено понад 10 млн га. Це більше за територію Португалії. Згоріли 2,2 тис. будинків. Лише у штаті Новий Південний Вельс загинули 480 млн тварин, за оцінками Всесвітнього фонду охорони природи.

Лісові пожежі на материку трапляються щороку. Цьогоріч найгірша за останнє десятиліття посуха і вища, ніж зазвичай, температура повітря.

Зараз ви читаєте новину «В Австралії можуть зникнути деякі види жаб й комах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути