Ексклюзиви
середа, 05 січня 2022 12:59

Уряд Казахстану пішов у відставку, а у столиці оголосили НС

Уряд Казахстану пішов у відставку, а у столиці оголосили НС
Мітингувальники захопили мерію в Алмати / primeminister.kz

Уряд Казахстану пішов у відставку на фоні масових протестів, що охопили країну. Указ про відставку президент Касим-Жомарт Токаєв підписав у середу, 5 січня, вранці, поклавши на уряд вину за "допущення протестної ситуації".

Тим часом з Алмати надходять повідомлення про нові зіткнення між демонстрантами та поліцією. Обов'язки прем'єра тимчасово поклали на першого віцепрем'єра у складі уряду Аліхана Смаїлова. Про це повідомляє ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протестувальники у Казахстані стріляють у військових: нові фото й відео

У столиці, Нур-Султані, запровадили надзвичайний стан. Він триватиме з 5 до 19 січня. Окрім цього у місті діятиме комендантська година з 23:00 до 7:00.

Влада доручила на період дії надзвичайного стану посилити у столиці охорону громадського порядку, особливо важливих державних та стратегічних об'єктів, а також об'єктів, які забезпечують життєдіяльність населення та функціонування транспорту, обмежити свободу пересування, у тому числі транспортних засобів, обмежити в'їзд та виїзд із міста, заборонити акції протесту.

Це вже четвертий регіон Казахстану, де запроваджено НС. Перед цим учасники протестів увірвалися до міської адміністрації в Алмати. У будівлі вибиті вікна та двері.

Президент дав доручення запровадити держрегулювання цін у країні на соціально значущі товари, а також на бензин та дизель, чим задовольнив початкові вимоги учасників акцій. Окрім того, він запропонував мораторій на підвищення комунальних тарифів для населення на 180 днів.

Протести в Казахстані розпочалися у неділю через підвищення цін на скраплений газ, на якому їздить більшість автомобілів країни. Вони до вівторка охопили майже всі великі міста Казахстану. У багатьох випадках стихійні демонстрації переросли у зіткнення з поліцією.

На тлі протестів почалися перебої у роботі соцмереж. В Алмати та деяких районах Нур-Султана заблоковано інтернет, не працюють WhatsApp та Telegram.

Протести розпочалися у місті Жанаозен, де 2011 року поліція відкрила вогонь по протестувальникам.

Українцям рекомендують утриматись від поїздок до Казахстану. Громадянам, які перебувають у країні, радять не відвідувати місця масового скупчення людей через протести та сутички. Відповідне повідомлення з'явилося у Facebook українського посольства у Казахстані.

Зараз ви читаєте новину «Уряд Казахстану пішов у відставку, а у столиці оголосили НС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути