понеділок, 07 червня 2021 14:50

Університет Шевченка позбавив Лукашенка звання почесного доктора

Університет Шевченка позбавив Лукашенка звання почесного доктора
Лукашенка позбавили звання почесного доктора Київського національного університету ім. Шевченка. Фото: Reuters

Учена рада Київського національного університету ім. Тараса Шевченка позбавила самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка звання почесного доктора.

Про це повідомило BBC.

КНУ має понад 80 почесних докторів. Позбавлення звання Лукашенка стало першим подібним рішенням за всю історію університету. Голосування відбувалося таємно.

Для того, щоб позбавити звання почесного доктора, учена рада КНУ внесла зміни в порядок надання цього звання, оскільки досі механізму не було.

Ректор КНУ Володимир Бугров звернувся до вченої ради із закликом забрати звання в Лукашенка. Це сталося 23 травня, коли влада Білорусі викрала літак авіакомпанії Ryanair з опозиційним журналістом Романом Протасевичем і його дівчиною Софією Сапегою на борту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада визнала режим Лукашенка загрозою міжнародній безпеці

"Вважаю, що Олександр Лукашенко не гідний звання почесного доктора КНУ імені Тараса Шевченка, а його протизаконні дії суперечать цінностям нашого університету", - написав Бугров у Facebook.

Лукашенку надати звання почесного доктора під час його офіційного візиту до Києва 2009 року. Під час вручення нагороди білоруського диктатора назвали "видатним політичним і державним діячем". Ректором КНУ на той час був академік Леонід Губерський.

За словами Бугрова, рішення ухвалювалося за ініціативи президента Віктора Ющенка як "вияв поваги українців до всього білоруського народу, а не лише до керівника держави".

НАТО застерігає президента Росії Володимира Путіна й самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка від дестабілізації на східному флангу. НАТО стежить за подіями в Білорусі. Альянс у надзвичайній ситуації готовий повстати на захист союзників, якщо будуть загрози з Мінська й Москви.

Зараз ви читаєте новину «Університет Шевченка позбавив Лукашенка звання почесного доктора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути