четвер, 03 червня 2021 12:57

Рада визнала режим Лукашенка загрозою міжнародній безпеці

Рада визнала режим Лукашенка загрозою міжнародній безпеці
Протасевича та всіх політв'язнів режиму Лукашенка закликали негайно звільнити. Фото: Олександр Клименко

Верховна Рада погодила заяву щодо інциденту з примусовою посадкою літака компанії Ryinair у Мінську й затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича. Постанову підтримали 280 нардепів.

Режим Олександра Лукашенка назвали загрозою міжнародній безпеці. Білоруська влада своїми діями поставила під загрозу безпеку екіпажу й пасажирів, а також порушила міжнародні правила цивільної авіації.

Рада висловила підтримку Кабміну щодо посилення санкцій щодо білоруських авіакомпаній і підтвердила солідарність із державами-партнерами, зокрема, щодо припинення повітряних сполучень із Білоруссю.

Українські парламентарі закликали Міжнародну організацію цивільної авіації невідкладно провести розслідування "неприйнятного акту з відповідними наслідками для тих, хто його скоїв". У Раді також засудили затримання білоруськими силовиками опозиціонера й засновника найбільшого опозиційного білоруського Telegram-каналу NEXTA.

Протасевича й усіх політв'язнів режиму Лукашенка закликали негайно звільнити, а також зупинити свавілля й тортури, до яких вдаються силовики в Білорусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мене зрадили: білорус Протасевич вразив заявою

23 травня літак Ryanair Афіни-Вільнюс розвернувся над територією Білорусі та екстрено приземлився в Мінську після повідомлення про мінування, яке нібито отримала адміністрація мінського аеропорту і передала екіпажу.

Однак у результаті влада країни затримали засновника опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича, який летів цим літаком та розшукувався в Білорусі.

Подія спричинила гостру реакцію світової спільноти.

У Європейському Союзі почали роботу над новими обмежувальними заходами проти влади Білорусі, а в МЗС України підготували проти режиму Лукашенка санкційні пропозиції для РНБО.

Зараз ви читаєте новину «Рада визнала режим Лукашенка загрозою міжнародній безпеці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути