четвер, 21 січня 2021 07:00

Помер архітектор перевороту

Помер архітектор перевороту
Володимир Ульянов в агентурній перуці та гримі ховається від арешту в Росії, липень-серпень 1917-го / Wikipedia

21 січня 1924-го в Горках, під Москвою, помер Володимир Ульянов, Ленін, - архітектор більшовицького перевороту і перший лідер СРСР. Причиною став крововилив у мозок у віці 54 років.

На початку 1890-х Ленін залишив юридичну кар'єру в Російській імперії, щоб присвятити себе вивченню марксизму і підживлювати революційну активність серед російських робітників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві знесли пам'ятник

Заарештований і засланий до Сибіру в 1897-му, він згодом відправився в західну Європу, де в 1903-му створив більшовицьку фракцію Російської соціал-демократичної робітничої партії. Більшовики були войовничою партією професійних революціонерів, які прагнули повалити царський уряд і створити на його місці марксистську владу.

У 1905-му робітники повстали по всій Росії. У 1917-му на фоні катастрофічної участі Росії в І світовій війні Ленін усвідомив, що з'явилася можливість комуністичної революції.

У березні 1917-го цар Микола II відрікся від престолу. Ленін негайно покинув Швейцарію. Він перетнув Німеччину в дипломатичному вагоні в супроводі офіцерів німецького генштабу, які прагнули через більшовицького лідера вивести Росію з війни, і разом з усією верхівкою російських емігрантів-більшовиків 16 квітня 1917-го прибув в Петроград.

Через шість місяців під його керівництвом більшовики захопили владу в Росії, і Ленін став фактично диктатором країни. Він уклав з Німеччиною сепаратний мир.

Громадянська війна відтермінувала до 1922-го більшовицький контроль над територією колишньої Російської імперії та державами, які повстали на її руїнах. 30 грудня 1922-го був створений СРСР.

Після смерті Леніна, на початку 1924-го, його тіло забальзамували і помістили в мавзолей біля московського Кремля. У його честь Петроград перейменували в Ленінград, а в Союзі розквіт культ Леніна. Соратник по партії, революціонер Йосип Сталін змінив його на посту глави СРСР, і став одним із найжорстокіших диктаторів ХХ століття.

Зараз ви читаєте новину «Помер архітектор перевороту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути