понеділок, 28 листопада 2022 21:43

Україні – зброя, Росії – санкції і ніяких віз. Сім міністрів зробили заяву після візиту у Київ
4

У Київ приїхали міністри закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, Латвії Едгарс Рінкевичс, Естонії Урмас Рейнсалу, Фінляндії Пекка Хаавісто, Норвегії Аннікен Гуйтфельдт та Ісландії Тордіс Гільфадоттір.
Фото: @edgarsrinkevics
Президент України Володимир Зеленський зустрівся із міністрами закордонних справ Литви, Латвії, Естонії, Фінляндії, Швеції, Норвегії та Ісландії.
Президент України Володимир Зеленський зустрівся із міністрами закордонних справ Литви, Латвії, Естонії, Фінляндії, Швеції, Норвегії та Ісландії.
Президент України Володимир Зеленський зустрівся із міністрами закордонних справ Литви, Латвії, Естонії, Фінляндії, Швеції, Норвегії та Ісландії.

Естонія, Фінляндія, Ісландія, Латвія, Литва, Норвегія і Швеція обіцяють надавати подальшу економічну, військову і гуманітарну підтримку Україні.

Також – посилювати санкції проти країни-агресорки Російської Федерації. Про це сказано у спільній заяві міністрів закордонних справ цих країн за підсумками візиту у Київ, повідомила "Європейська правда".

"З початку повномасштабного вторгнення Росії країни Північної Європи і Балтії надають Україні значну політичну, економічну, військову та гуманітарну підтримку. Ми продовжуватимемо працювати разом у наданні політичної і практичної підтримки для забезпечення здатності України захистити свою незалежність і територіальну цілісність", – заявили сім країн.

Країни ніколи не визнають незаконну спробу анексії українських територій, включаючи Крим. Посилять діяльність на деокупацію півострова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський сказав, до якої позначки занизити російську нафту

"Україна має невід'ємне право на самооборону для забезпечення своєї незалежності і суверенітету та відновлення своєї територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів. Росія повинна припинити свою агресію і вивести свої війська з усієї території України", – заявили країни Балтії і Північної Європи.

Не лише Росія несе відповідальність за руйнування та гуманітарну катастрофу, через яку кілька мільйонів людей стали вимушеними переселенцями, також заявили.

"Держави, які свідомо допомагають або сприяють іншій державі у вчиненні міжнародно протиправних діянь, несуть за це міжнародну відповідальність. Ми найрішучішим чином засуджуємо напади Росії на цивільних осіб та об'єкти критичної інфраструктури, включаючи енергетичні об'єкти, спрямовані на тероризування цивільного населення", – сказано у тексті.

Міністри закликали Росію звільнити українських цивільних осіб, незаконно депортованих і затриманих, а також тих, кого захопили у заручники під час повномасштабного вторгнення в Україну.

"Ми рішуче відкидаємо безвідповідальну і вкрай провокаційну риторику Росії щодо ядерної зброї. Ми рішуче засуджуємо триваючу окупацію Запорізької атомної електростанції і безперервні напади на цивільні ядерні об'єкти в Україні. Ці напади є грубим порушенням міжнародного права і становлять пряму загрозу ядерній безпеці", – заявили.

Міністри наголосили на продовженні накладати економічні санкції на Росію та інші країни, фізичних або юридичних осіб, які надають підтримку агресивній війні.

Також сказали про обмеження видачі шенгенських і національних віз громадянам РФ до Європейського Союзу.

Міністри семи країн приїхали у Київ сьогодні. Щоб засвідчити повну солідарність з Україною, заявив міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс.

Із міністрами зустрівся президент України Володимир Зеленський. Президент сказав про необхідність у сучасних системах протиповітряної і протиракетної оборони, невідкладну підтримку енергетичної системи.

Зараз ви читаєте новину «Україні – зброя, Росії – санкції і ніяких віз. Сім міністрів зробили заяву після візиту у Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути