вівторок, 28 січня 2020 09:43

Українці в Китаї розповіли про коронавірус

Українці в Китаї розповіли про коронавірус
Усі розважальні заклади в Китаї закрили, а в людей на вході до будівлі обов'язково перевіряють температуру. Фото:storage1a.censor.net

Понад 100 людей померли в Китаї від смертельного вірусу, а захворіли понад 3 тис. осіб.

Недуга поширилася за межами країни, і нові спалахи захворювання фіксують не тільки в країнах Азії, але й у США, Канаді, Франції та інших, пише РБК-Україна.

Іноземці, які залишилися в Китаї, перед евакуацією мусять пройти карантин. Є в Китаї і українці, які розповіли, що там зараз відбувається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світову економіку починає лихоманити від коронавірусу - експерти

Ексдепутат Борислав Береза розповів на своїй сторінці в Facebook про друга, який поїхав у Китай на ПМП і живе у Хуаду, передмісті Гуанчжоу.

"Від Хуаду до Уханя приблизно 1000 км. Місцеві жителі знають, що проблема з епідемією є, але масової паніки немає. Всі в курсі, що китайський уряд працює над її вирішенням. Правда, життя поміняло свій звичний уклад. Наприклад, на фото відділи овочів, рису і яєць в одному з найбільших супермаркетів. А ці продукти теж саме для китайців, як для нас гречка, макарони та сіль, які виносять з полиць у першу чергу. А ось інша їжа та алкоголь поки є в асортименті. Людей на вулицях мало. На вході в житлові комплекси оголошення, що гостям вхід з учорашнього дня обмежений та заборонений", - написав Береза.

За його словами, всі розважальні заклади в Китаї закрили, а людям на вході до будівлі обов'язково перевіряють температуру.

"Усі ресторани вуличної їжі закриті. Так само закрили й кінотеатри. Скрізь всім міряють температуру: в метро, при вході в автобус, при вході в супермаркет, в офісне приміщення. Як міряють. Термометр у вигляді пістолета з датчиком підносять до чола та отримують миттєвий результат. При вході в поліцію і в адміністративні будівлі точно така ж обов'язкова перевірка. Перевіряють кожного. Без винятків. Варіант "я тут працюю, я свій" не спрацьовує як звільнення від вимірювання температури. Ось так живе сьогодні звичайний Китай. Це без чуток і домислів. Сухі факти", - додав ексдепутат.

Термометр у вигляді пістолета з датчиком підносять до чола та отримують миттєвий результат

У Китаї опинилася й українська модель Олександра Волкова, яка стала заручницею в місті Ухань, у самому осередку вірусу. За її словами, паніка серед китайців почалася тільки після 20 січня.

"23 січня ми прокидаємося та отримуємо повідомлення на телефони, що з 10-ї ранку громадський транспорт закритий, аеропорти та вокзали теж. Ухань ізолювали, тобто ввели карантин. Почалася паніка, ми почали дзвонити своїм керівникам. Вони кажуть: сидіть удома і нікуди не виходьте, запасіться на всяк випадок їжею, адже невідомо, коли в магазин завезуть продукти", - повідомила Волкова.

Вона додала, що на вулицях Уханя порожньо, в супермаркетах є крупи, але дуже мало овочів.

"Аптеки теж відкриті, але ти не можеш зайти всередину, перегородили вхід столами, тому ти можеш тільки біля входу попросити щось, щоб тобі продали. Вулиці порожні, люди не виходять, центр абсолютно вимер - там немає нікого. Пересуватися між районами не можна, вони ізольовані. Виїхати з міста теж не можеш. Ми цілими днями сидимо вдома, виходимо тільки в магазини", - додала дівчина.

Лікарні в місті переповнені, багато хворих, масок не вистачає, і в місті є якісь патрулі, які вирішують, чи пускати людину в лікарню. В українському посольстві Волковій сказали, що "про евакуацію мова не йде".

Андрій Дрофа, який живе в Пекіні, розповів, що на вулицю практично ніхто без потреби не виходить, а людям толком нічого не говорять.

"На вулицях ніде нікого просто немає. Крім прибиральників і якихось служб, які змушені працювати на вулицях. Ті люди, які в метро або якимось чином вийшли у справах на вулицю, обов'язково в масках. Перебуваємо у стані хвилювання. Інформації перевіреної ні в кого дізнатися не можна", - зазначив українець.

Виявлений у Києві коронавірус перебуває на території нашої країни вже кілька років.Заступник очільника МОЗ зазначив, що геном коронавірусу 2019-nCoV розшифровано, але у світі поки ще немає засобів специфічної діагностики. Тому за рекомендаціями ВООЗ вона відбувається шляхом виключення.

Зараз ви читаєте новину «Українці в Китаї розповіли про коронавірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути