Ексклюзиви
пʼятниця, 28 жовтня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Українці не піддадуться на шантаж Путіна" – що пише про нас світова преса
6

Через російські удари Київ та інші міста все частіше й довше залишаються без електрики. Це на тлі наближення холодів. Українська влада просить партнерів економічної допомоги й систем протиповітряної оборони. Генсек НАТО закликає республіканців Сполучених Штатів Америки продовжувати допомогу Україні напередодні виборів у Конгрес, де вони можуть перемогти. Росіяни готуються до битви за Херсон, відводячи з міста найбільш боєздатні частини, і завозячи туди мобілізованих на загибель. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Не дайте Росії перемогти", Politico, США

Генсек НАТО Єнс Столтенберґ має послання до республіканців США, які дають передвиборчі обіцянки скоротити підтримку Україні – це лише посилить Китай. Він наводить докази на користь довгострокової американської присутності в Європі та повсюдного збільшення видатків на оборону.

"Присутність США і Канади в Європі потрібна для міцності трансатлантичного зв'язку", – сказав Столтенберґ.

Проміжні вибори в США можуть дати контроль над Конгресом республіканцям, зміцнивши позиції тих, хто наполягає на скороченні військової допомоги Україні

Але в політичних колах тривога, що на горизонті можуть з'явитися стриманіші США. Майбутні проміжні вибори в Америці можуть дати контроль над Конгресом республіканцям, зміцнивши позиції тих, хто наполягає на скороченні провідної у світі військової допомоги Україні, яку провадить президент США Джо Байден.

Столтенберґ попередив, що недавні успіхи Києва на полі бою були б неможливими без підтримки союзників по НАТО. Він також звернувся до різкіших антикитайських настроїв, які охоплюють обидві основні партії США.

Автор: Getty Images
  Генсек НАТО Єнс Столтенберг попередив, що недавні успіхи Києва на полі бою були б неможливими без підтримки союзників по НАТО
Генсек НАТО Єнс Столтенберг попередив, що недавні успіхи Києва на полі бою були б неможливими без підтримки союзників по НАТО

Перемога Росії, сказав він, "буде погана для всіх нас у Європі й Америці, для всього НАТО, бо це стане сигналом авторитарним лідерам, не тільки Путіну, а й Китаю, що шляхом застосування жорстокої військової сили вони можуть досягти своєї мети".

Проте Столтенберґ висловив оптимізм, що США не скоро зникнуть із Європи чи України. Справді, група республіканців із істеблішменту підтримала неодноразові прохання Байдена надіслати Україні гроші та зброю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доведеться розставляти неприємні пріоритети: захищати житлові об'єкти чи інфраструктуру" - сер Лоуренс Фрідман

"Упевнений, що і після проміжних виборів у Конгресі буде явна більшість за подальшу значну підтримку України", – сказав він.

Напружені дебати – результат тривожної реальності. Війна в Україні, мабуть, затягнеться на місяці. У Вашингтоні дискусії загострюються напередодні виборів 8 листопада. Хор консерваторів все більше не хоче витрачати величезні суми на допомогу Києву. З початку війни США пообіцяли дати Україні понад $17 млрд допомоги в галузі безпеки, що набагато вище за суму, яку колективно зобов'язалася взяти на себе Європа.

Вашингтон продовжить допомагати Україні тому, бо якщо Путін переможе в Україні, це стане катастрофою для українців

Столтенберґ упевнений, що Вашингтон продовжить допомагати Україні "почасти тому, що якщо Путін переможе в Україні, це стане катастрофою для українців". Він також наголосив на зв'язку з Китаєм у момент, коли Пекін у центрі уваги багатьох американських політиків, зокрема, деяких консерваторів, які ставлять питання про обсяг допомоги Україні.

Адміністрація Байдена назвала Китай "найважливішим геополітичним викликом США" у своїй стратегії національної безпеки. Документ ставить КНР вище Росії в довгостроковій перспективі: "Росія становить безпосередню та постійну загрозу регіональній безпеці в Європі та є джерелом нестабільності у глобальному масштабі, але їй бракує широкого спектра можливостей Китаю".

"Росія готується до битви за Херсон", The Economist, Велика Британія

Навіть статуї йдуть геть. Протягом десятиліть над центром Херсона височіли кам'яні та бронзові бюсти Федора Ушакова й Олександра Суворова – російських полководців XVIII ст. Наприкінці жовтня під покровом ночі вони зникли, ймовірно, вкрадені російськими військами, які з березня окупують місто. Маріонеткова влада, встановлена росіянами, евакуює тисячі жителів міста через Дніпро, вглиб території, контрольованої РФ. Деякі російські офіцери ідуть їх стопами. Українці заявляють, що з сейфів "Промсвязьбанка", найбільшого банку РФ у місті, було вилучено готівку. Пограбування стали звичайним явищем.

Українці, які наступають, хочуть уникнути міських боїв, які ризикують залишити Херсон у руїнах. Але в них може не бути вибору

Місяці українських артилерійських обстрілів, схоже, нарешті проклали шлях для наступу на Херсонщині. З початку жовтня українські війська прорвали російську оборону на північному сході області, відвоювавши понад 500 кв. км. території. Але евакуація з міста та виведення частини військ не означає, що Росія ось-ось здасть його. Українці, які наступають, хочуть уникнути міських боїв, які ризикують залишити місто в руїнах. Але в них може не бути вибору.

Херсон – ворота в Крим, який Росія окупує з 2014 року. У вересні, за місяць після того, як Україна розпочала контрнаступ на півдні, росіяни анексували Херсонську область разом із трьома іншими. Потужний український обстріл американськими системами HIMARS, здатними вражати цілі у глибокому тилу ворога, знищили російські бази та шляхи постачання, зокрема мости через Дніпро. Але це не так послабило російську оборону, як очікувалося.

"Ми думали, вони спробують перемістити свої бази подалі, щоб урятувати офіцерів і техніку. Але після того, як ми знищимо базу, вони приводять на її місце ще більше людей, і ми знову б'ємо по ній. Російські командири справді повертаються на східний берег річки, але їх замінюють звичайні війська, зокрема, новобранці", – каже Володимир Омелян, капітан і колишній міністр уряду, який недавно повернувся з Херсонського фронту.

Росіяни виводять найбільш боєздатні частини з Херсона. Оборона міста буде здебільшого покладена на мобілізованих солдатів

За даними української розвідки, росіяни виводять найбільш боєздатні частини, щоб переформувати їх у підрозділи, які зможуть перейти у наступ на початку наступного року. Оборона російських опорних пунктів буде переважно покладена на нових мобілізованих солдатів. Поки що росіяни не відступають, а перегруповуються.

"Росія не може дозволити собі віддати українцям західний берег Дніпра. Оборона на запорізькому напрямку тоді теж завалиться. Вони втратять АЕС, Північно-Кримський канал, тобто водопостачання до Криму, сухопутний коридор до півострова", – каже військовий експерт Олег Жданов.

Автор: The Economist
  Окуповані та звільнені частини півдня України станом на 26 жовтня
Окуповані та звільнені частини півдня України станом на 26 жовтня

Але росіяни чудово усвідомлюють, що Україна має імпульс наступу. Тим часом, у самій Росії заговорили про загрозу брудної бомби чи атаку на Запорізьку АЕС, відповідальність за яку РФ поклала б на українців. Президент Володимир Зеленський заявив, що РФ планує підірвати греблю в Новій Каховці вгору за течією від Херсона. Затоплення, що виникли б, завадили б українцям переслідувати росіян через Дніпро.

Попередження Росії безпосередньо пов'язані з ситуацією в Херсоні. За словами Жданова, Путін сподівається тиснути на Україну та її західних партнерів, щоб вони погодилися на переговори та припинення вогню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "США та союзники готують нас до нових російських атак" – Михайло Жирохов

"Путіну треба за будь-яку ціну зупинити ЗСУ. Він розуміє, що його армія не втримає те, що вони захопили", – каже Жданов.

Українці навряд чи піддадуться на такий шантаж. У Херсоні Путін та його командири справді можуть незабаром зіткнутися з важким вибором.

"Києву загрожують триваліші відключення електроенергії", The Wall Street Journal, США

Жителі Києва стикаються з тривалими відключеннями електрики після того, як росіяни знову завдали удару по українській електромережі, що ще більше погіршило здатність країни підтримувати світло.

Українська енергетична компанія "Ясно" написала в четвер, що Росія в середу ввечері знову завдала удару по електромережі в Київській області. За словами компанії, загальна пропускна спроможність системи в цьому районі знизилася на 30%.

Майже половина Києва може залишитися без світла

"Руйнування серйозні. Майже половина Києва може залишитись без світла", – написали в "Ясно".

З 10 жовтня Москва завдає ударів по українській електромережі, десятки крилатих ракет і дронів іранського виробництва вражають електричні станції по всій країні. Пошкоджено понад третину загальної потужності систем вироблення електроенергії. Атаки швидко змінили життя в центральній та західній Україні, яка до цього місяця була відносно ізольована від бойових дій на сході та півдні країни.

Автор: East News
  Одеса без світла
Одеса без світла

Ще до останньої серії ударів у Києві запровадили графік віялових відключень електроенергії. У четвер у "Ясно" попередили, що колишній графік неактуальний: "Відключення триватимуть набагато довше й торкнуться набагато більше споживачів".

Президент Зеленський провів останні тижні, підштовхуючи Захід до сильніших систем ППО, які можуть допомогти перехопити більше дронів, які запускає Москва. За словами військових аналітиків, дрони, що низько летять і повільно літають, є технічною проблемою для засобів ППО попереднього покоління, призначених для знищення реактивних винищувачів і вертольотів.

Автор: Shutterstock
  Вуличні ліхтарі вимкнули вранці у четвер у Дніпрі
Вуличні ліхтарі вимкнули вранці у четвер у Дніпрі

За словами Зеленського, Росія використала майже 400 дронів для нападу на Україну.

Падіння температури робить відключення електроенергетичної системи серйозною проблемою. Зеленський звернувся до союзників за економічною допомогою, щоб допомогли відремонтувати мережу й не дати людям замерзнути взимку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми підірвали фундамент російських сил" – Іван Ступак

Цього тижня віцепрем'єр Ірина Верещук попросила українських біженців, які виїхали з країни, не повертатися до весни, щоб мінімізувати навантаження на електромережі в зимовий період.

Москва намагається утримати Захід від надання додаткової військової допомоги Києву. Ракетні системи великої дальності зі США вже змінили перебіг війни на користь Києва, допомагаючи українцям відвоювати понад 7500 кв. км території з початку вересня, що спонукало Кремль завдати удару по цивільній інфраструктурі України.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що новий командувач російських військ в Україні намагається зупинити український контрнаступ, але поки що без особливих успіхів. Також він розпочав терор проти мирного населення. Шість варіантів, як Москва може робити боляче українській армії та населенню найближчим часом. Російська еліта може почати шукати наступника Путіна. Хто це може бути?

Зараз ви читаєте новину «"Українці не піддадуться на шантаж Путіна" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути