пʼятниця, 01 квітня 2022 18:07

Спецтема: Війна Росії проти України

"Україна здійснила серію дедалі амбітніших та ефективніших контратак" - що пише про нас світова преса
7

Як відбувається перегрупування російських військ в Україні та контратаки українців. А також які майбутні напрямки російських наступів росіян і наших контрнаступів. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Що далі для Росії?", The Economist, Велика Британія

Численні свідчення, зокрема заздалегідь підготовлені повідомлення в російських ЗМІ, опубліковані помилково, свідчать, що Росія мала намір захопити Київ і розраховувала зробити це швидко. Українці знайшли парадну форму для параду перемоги. Але кліщовий рух із північного заходу й північного сходу столиці натрапив на запеклий опір українців і був розбитий через розгромлені перевантажені шляхи постачання.

Зараз російські війська в цьому районі відступають, підриваючи за собою мости, щоб відбити контратаки. Високопосадовці із західних країн кажуть, що Росія, мабуть, ухвалила стратегічне рішення скоротити свої втрати.

Вихів росіян з-під Києва - не хитрість, а разюча поразка

Відступ може бути реальним, а не хитрощами. Але це не є жестом милості, і не хитрість, і не далекоглядний план. Це разюча поразка.

І не одна. До кінця березня українська армія зробила серію дедалі амбітнішиих та ефективніших контратак, зокрема в напрямку Херсона на півдні - єдиного великого міста, яке займають росіяни. Деякі були руйнівничо ефективними. Бої під Миргородом, на півдорозі між Києвом і Харковом, за 400 км на схід від столиці, призвели до тяжких втрат для російської 4-ї гвардійської танкової дивізії. Підрозділ входить до складу елітної 1-ї гвардійської танкової армії та використовує одні з найсучасніших зразків бронетехніки в Росії. Конрад Музика з дослідницької групи Rochan Consulting вважає, що дивізія втратила щонайменше п'яту частину своїх танків.

Автор: NYT
  Українські військові відвойовують передмістя Києва
Українські військові відвойовують передмістя Києва

Розподіл вторгнення на чотири окремі напрямки - наступ на південь із Білорусі на Київ, із Росії в бік Сум і Харкова, зі сходу на Донбас і четвертий на північ із Криму - довели сили Росії до межі. Вони заплатили високу ціну. Хоча Росія стверджує, що загинув лише 1351 солдатів, 30 березня представник Держдепартаменту США Вікторія Нуланд заявила, що насправді кількість втрат перевищує 10 тис. Українці називають цифру понад 15 тис. Останньою армією, яка втратила солдатів у такому масштабі впродовж місяця, була іракська армія 2003 року. Бойовий дух зі зрозумілих причин низький.

Глава британського агентства зв'язку та розвідки Джеремі Флемінґ каже, що є явні докази, що російські солдати "відмовляються виконувати накази, саботують власне обладнання та навіть випадково збивають свої ж літаки".

Автор: The Economist
  Карта бойових дій за 23-29 березня
Карта бойових дій за 23-29 березня

Невдачі й недоліки російської армії не списують її з рахунків. Хоча їхні генеральні спікери брехали, коли казали, що ніколи по-справжньому не хотіли взяти Київ. Вони були точні, говорячи, що досягли прогресу на Донбасі, і, можливо, мали рацію, кажучи, що саме на цьому напрямку тепер будуть зосереджені їхні зусилля.

Дослідник із Conflict Intelligence Team каже, що, відводячи війська від Києва, Чернігова, Сум та інших міст на півночі, Росія, імовірно, зможе зібрати достатньо живої сили на Донбасі, щоб перевершити чисельність українських сил там, можливо, десь на 50%. Значна різниця.

Автор: NYT
  Українські військові відвойовують передмістя Києва
Українські військові відвойовують передмістя Києва

В останні тижні російські війська намагалися просунутися на південь із північного берега річки Донець до Ізюма, міста за 125 км на південний схід від Харкова. Водночас вони просуваються на північ уздовж фронту, що тягнеться узбережжям від околиць Запоріжжя по Дніпру до Маріуполя. Це схоже на спробу оточити українські війська Операції об'єднаних сил, що борються з російськими проксі-силами на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Армія РФ зменшилася на 17,7 тис. військових - Генштаб

Перед війною війська ООС складалися з 10 добре оснащених і навчених бригад, усі загартовані в боях. Деякі з цих військ передислоковані для боротьби із загарбниками в інших місцях. Скільки їх залишилося в цьому районі, та в якому вони стані, оцінити вкрай складно. Але за однією достовірною оцінкою дві п'ятих української армії все ще перебувають у цьому районі. Якби росіяни відрізали ці сили й завдяки чисельній і тактичній перевазі, що забезпечується оточенням, розгромили їх, це був би величезний удар по Україні. Це б забезпечило армії Путіна міцну базу для подальших успіхів уздовж узбережжя на півдні, забезпечивши безперервний зв'язок від Донбасу до Криму і, можливо, далі. Це може навіть призвести до того, що росіяни знову подивляться на Київ і зміну влади в Україні, якої, як вони стверджують, вони не хотіли.

Автор: NYT
  Українські військові відвойовують передмістя Києва
Українські військові відвойовують передмістя Києва

Досі просування Росії через Харків було повільним, важким і дорогим. Її сили важко переправляються через річки - тут Україна підірвала мости. Вони пересуваються бездоріжжям. Щодо наступу на північ, то воно ще не минуло Гуляйполя - місто приблизно на півдорозі між Маріуполем і Запоріжжям. Це означає, що до закриття пастки, якщо вона є, ще аж 250 км.

Легко намалювати кілька стрілок на карті й написати слово "Взяти". Але зовсім інше - домогтися цього на землі

"Легко намалювати кілька стрілок на карті й написати слово "Взяти". Але зовсім інше - домогтися цього на землі", - каже західний посадовець.

"Якщо" або "коли" обложений Маріуполь впаде, у Росії буде більше військ для наступу. Хоча вони можуть бути пошарпаними й виснаженими. Але також необхідно буде виправити ряд інших недоліків, зокрема проблеми з використанням авіації. Російські літаки досі не можуть відстежувати і вражати рухомі цілі. Їм потрібно буде покращити свою погану логістику. Оточення ООС вимагатиме набагато довших ліній постачання, ніж ті, які Росія досі використовувала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Бучі рашисти замінували фабрику й отруїли печиво

Їй також доведеться мати справу з ризиком подальших і, можливо, масштабніших контратак із боку України. Перспектива вступити в новий бій із ворогом є однією з причин, через яку президент Володимир Зеленський наполегливо просить своїх друзів на Заході про постачання важкої техніки, зокрема танки, бронетранспортери та бойові літаки.

Україні потрібна техніка й допомога Заходу для контрнаступу. Досі ми бачили їхні успішні контратаки

Деякі чиновники вважають, що Зеленський просить обладнання, якого його країна не потребує і навряд чи отримає, щоб мати вигіднішу позицію на переговорах, коли йдеться про речі, які він справді хоче. Наприклад, про досконаліші системи протиповітряної оборони. Інші вважають, що йому потрібно поповнити виснажені запаси. Немає чіткого уявлення за межами країни, скільки техніки Україна втратила. Але танки підтримуватимуть амбітніші українські контрнаступи. Досі ми бачили успіх українських контрнаступів.

Про це заявив Зеленський в інтерв'ю The Economist: "Літаки й танки дозволили б нам розблокувати окуповані росіянами міста, доправити туди мешканцям продовольство, взяти військову ініціативу в свої руки".

Автор: The Guardian
  Тижневик The Guardian «Жах Маріуполя»
Тижневик The Guardian «Жах Маріуполя»

В арсеналах колишніх членів Варшавського договору, які нині входять у НАТО, сотні танків радянського виробництва, більшість із яких були б достатньо знайомі українським танкістам, щоб ті могли просто сісти й поїхати. Є також винищувачі МіГ радянського виробництва, які Польща спочатку прагнула передати, але США відмовилися допомогти з доправленням.

"Побачимо, що можемо зробити. Але з погляду логістики на цей момент доволі складно дати бронетехніку й літаки", - говорить британський прем'єр Борис Джонсон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни готуються до наступальної операції на сході

Логістика - не єдина проблема. Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що надання Україні танків і літаків перетне "червону межу", перетворивши НАТО на "союзника". Але Зеленський не сприймає цей аргумент, наполягаючи, що ті, хто його не підтримує, просто бояться Путіна.

Проте навіть якщо Україна отримає більше танків, вони можуть не дати їй тієї переваги, яку шукають. Танки, як і раніше, необхідні для певних дій. Водночас, як показали останні тижні, вони стають дедалі вразливішими.

"Одна річ, яку видно із цієї війни, полягає в тому, що в наземній війні оборона залишається всемогутньою", - каже колишній піхотний офіцер, який нині працює в американському аналітичному центрі CNAS Біллі Фабіан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ звільнили низку населених пунктів на двох напрямках - Генштаб

Захисникам потрібно менше сил, вони споживають менше боєприпасів і пального, зазнають менше втрат. Ба більше, протитанкові засоби стали набагато кращими. Україна досі отримувала вигоду із цієї динаміки.

Якби Росія взяла гору, вона могла б продовжити війну. Як альтернативу могла використати перемогу як стратегічний вихід. Зі "звільненням" Донбасу РФ могла б оголосити свою "спецоперацію" знаменитою перемогою. Якщо українська армія зазнає важкого удару, Росія зможе досягти шляхом переговорів багатьох зі своїх широких завдань щодо майбутнього статусу своєї жертви.

Якщо Росія утримуватиме територію без мирної угоди, то виявиться втягнутою в затяжну боротьбу. Українські контратаки будуть нещадними

Якщо переговори не матимуть успіху, Росія може на довгі роки розмістити війська на Донбасі, як це було в "заморожених конфліктах" у Молдові та Грузії. Але якщо Росія утримуватиме територію без мирної угоди, то виявиться втягнутою у затяжну боротьбу. Українські контратаки будуть нещадними. Західні країни, натхненні стійкістю українців, здивовані власною солідарністю, та, побоюючись створення прецеденту для інших агресорів, продовжать чинити тиск. Цього тижня Польща й Велика Британія заявили, що виступатимуть проти скасування санкцій доти, доки Росія повністю не вийде з України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Держдепі США оцінили втрати російської армії у війні з Україною

Якщо Росія прагнутиме вирішальної перемоги на Донбасі та зазнає невдачі, "генералам політтехнологій" доведеться знайти абсолютно нову військову мету, щоб стверджувати, що вони йшли до неї весь цей час.

"Українські війська йдуть уперед, поки росіяни перегруповуються", The Wall Street Journal, США

Українці заявили, що їхня армія наступає на росіян навколо Києва, прагнучи використати перегрупування сил Москви після кількох тижнів важких втрат росіян. Після взяття цього тижня міста Ірпінь біля Києва ЗСУ зараз ведуть запеклі бої в сусідніх містах Буча й Гостомель.

На Чернігівщині теж домоглися подальших успіхів, але ще зарано говорити про відведення російських військ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під ворожим вогнем опинилося село на Херсонщині: є загиблі

"Я не впевнений, що це можна назвати відведенням військ. Це перегрупування, але, можливо, вони дійсно відходять. Це не дає нам можливості розслабитияь", - сказав губернатор Чернігівської області В'ячеслав Чаус.

Росія змушена згорнути наступи на півночі через втрати. Її військові намагаються окопатися навколо Києва й Чернігова, щоб продовжити обстріл міст

Росія каже, що зменшить атаки навколо Києва й Чернігова як жест доброї волі, щоб полегшити мирні переговори, змістивши акцент на повітряні та наземні атаки в районі Донбасу. Українські й західні чиновники кажуть, що Росія була змушена згорнути спроби наступу через втрати особового складу і техніки, які збільшувалися. Її військові тепер намагаються окопатися навколо Києва та Чернігова, щоб продовжити обстріл міст, одночасно перекидаючи частину сил на схід.

На Сході України, давно бажаному для Москви, Росія посилює атаки. Російські війська впродовж останніх двох днів атакували Лисичанськ. Внаслідок обстрілу російськими військами за ніч загинули щонайменше семеро людей і десятки поранені.

Автор: Getty Images
  Руїни будинку у селі під Києвом у середу, 30 березня
Руїни будинку у селі під Києвом у середу, 30 березня

Представник міноборони РФ Ігор Конашенков заявив у четвер, що російські війська просунулися вперед у наступі, щоб окупувати частини Донбасу, і заявив про нові ракетні удари по українській військовій інфраструктурі.

Заяву він зробив у день, коли Путін підписав указ про весняний призов, відповідно до якого до армії мають призвати 134,5 тис. чоловіків. Раніше Росія визнавала, що призовники брали участь у її військовій кампанії в Україні, хоча міністр оборони Сергій Шойгу сказав у вівторок, що новобранців у зони конфлікту не відправлятимуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путіна почали "пресувати" російські еліти. Він цього не любить - МВС

Президент Зеленський напередодні заявив, що на Донбасі відбувається накопичення російських військ для нових ударів. І українці до цього готуються.

Українські військові заявили, що в певних випадках російські війська використовують артилерійський вогонь і міни, щоб прикрити вихід. Також тривав обстріл Харкова.

Автор: Getty Images
  Вогонь висвітлив нічне небо на схід від Харкова у середу, 30 березня
Вогонь висвітлив нічне небо на схід від Харкова у середу, 30 березня

Західні чиновники не переконані, що Росія відмовилася від спроби захопити Київ.

"Російські сили продовжують утримувати позиції на схід і захід від Києва попри відведення обмеженої кількості підрозділів. Найближчими днями в передмісті столиці, найімовірніше, розгорнуться запеклі бої", - заявили в міноборони Великої Британії.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Євросоюз готується до відмови від російського газу на тлі шантажу Путіна, щоб платили за газ рублями, що допомогло б Росії обійти санкції. Розвідка США заявляє, що Путіну не говорять правду про війну, тому мирні переговори про її закінчення під питанням. І репортаж про те, як поволі вмирає місто Гуляйполе на лінії фронту.

Зараз ви читаєте новину «"Україна здійснила серію дедалі амбітніших та ефективніших контратак" - що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути