Ексклюзиви
середа, 15 травня 2024 11:05

Україна тисне на Байдена, щоб він дозволив обстрілювати територію Росії - ЗМІ

Україна тисне на Байдена, щоб він дозволив обстрілювати територію Росії - ЗМІ
Заборона Білого дому обмежує можливість України захищатися. Фото: Pexels

Україна тисне на адміністрацію президента США Джо Байдена з вимогою скасувати заборону на використання американської зброї на території Росії.

Ця заборона не давала змоги атакувати позиції окупантів під час підготовки їхньої атаки на Харківщину, пише Politico.

Група українських парламентаріїв цього тижня перебуває у Вашингтоні, щоб заручитися підтримкою Конгресу у цьому питанні.

Українці тижнями спостерігали, як росіяни скупчуються біля кордону і не мали можливості завдати превентивного удару зброєю далекого радіусу дії через політику Вашингтона.

"Головна проблема зараз полягає в тому, що політика Білого дому обмежує нашу здатність завдавати ударів по військових цілях усередині Росії", - сказав голова "Слуги народу" Давид Арахамія.

У Росії добре знали про ці обмеження. Окупанти змогли сконцентрувати щонайменше 30 тис. військових і обладнання на кордоні. Вони не боялися атак американською зброєю.

"Ми бачили, як їхні військові сиділи за один-два кілометри від кордону всередині Росії, і ми нічого не могли з цим вдіяти", - заявила очільниця спецкомісії Верховної Ради з питань озброєнь і боєприпасів Олександра Устінова.

Двоє офіційних осіб США підтвердили, що політика Білого дому не змінилася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський наступ у Харківщині сповільнюється - ISW

"Допомога призначена для оборони, а не для наступальних операцій на російській території", - сказав неназваний чиновник.

Росія напала на Харківщину, використавши проблеми в українській армії, зокрема дефіцит живої сили та відсутність належно підготовленої оборони поблизу Харкова. Це ставить під загрозу місто з 1 мільйоном жителів і потенційно дає Росії критично важливий плацдарм.

Уряд Великої Британії цього місяця скасував обмеження на атаки по Росії.

Офіційні особи США дедалі більше вірять, що плани диктатора Володимира Путіна провести мобілізацію і додаткові боєприпаси з Пекіна та зменшенням підтримки Києва Заходом можуть принести йому перемогу в Україні.

"Це може бути не та перемога, якої спочатку хотів Путін, тобто повне захоплення України. Але до кінця цього року він, можливо, зможе використати свої здобутки, щоб домовитися про вигідні умови для Москви", - кажуть троє чиновників, знайомих з даними західної розвідки.

Україна протягом кількох місяців атакувала нафтові об'єкти Росії невеликими дронами власного виробництва. Але чиновники у Києві наполягають, що їм потрібні потужніші ракети США, щоб прорвати російську ППО вздовж кордону.

Сьогоднішній день дав більше можливостей, сказав президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні.

Головком Олександр Сирський доповів про ситуацію в районах бойових дій. Зараз найважче у Донецькій та Харківській областях, повідомив він.

Зараз ви читаєте новину «Україна тисне на Байдена, щоб він дозволив обстрілювати територію Росії - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути