Ексклюзиви
субота, 16 грудня 2023 12:33

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна може програти війну до літа 2024 року - на Заході назвали причини

Україна може програти війну до літа 2024 року - на Заході назвали причини
На заході стурбовані відсутністю рішення Конгресу США про допомогу Україні. Фото: glavcom.ua

На Заході стурбовані перспективою відсутності рішення Конгресу США щодо фінансування військової допомоги Україні.

Посадовці побоюються, що без неї та підтримки інших західних країн Київ зможе самостійно воювати лише кілька місяців. Про це з посиланням на американських та європейських посадовців повідомляє CNN.

За інформацією видання, західні розвідувальні служби нині підраховують, як довго Україна зможе протриматися без допомоги США і НАТО. За оцінкою одного з військових високопосадовців США, йдеться про місяці. У найгіршому сценарії говорять про "значний відступ або навіть поразку" до літа 2024 року.

"Немає жодних гарантій успіху з нами, але вони точно зазнають поразки без нас", - сказав високопоставлений військовий чиновник США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На 2024 рік Україна планує новий контрнаступ - Welt

Найбільше занепокоєння на Заході викликає вплив відсутності допомоги на контрнаступ України на сході й півдні, де українські війська намагаються досягти значного прогресу, поки зі США все ще надходить військова підтримка.

"Якщо говорити про захоплення й утримання подальших територій, то важко уявити, як це може бути успішним без подальшої підтримки з боку США", - вважає один з європейських дипломатів.

Західні посадовці вважають, що без додаткової допомоги США в Україні спочатку закінчаться ракети великої дальності, потім ракети для протиповітряної оборони. Згодом артилерійські боєприпаси й ракети малої дальності, такі як протитанкові ракети Javelin і зенітні ракети Stinger.

Видання пише, що відсутність рішення щодо військової допомоги в Конгресі вже впливає на поле бою в Україні. Так, за даними співрозмовників CNN, українські війська вже нормують боєприпаси, а РФ має перевагу в них у "п'ять-сім разів".

Один з українських військових високопосадовців повідомив CNN, що українське командування вважає, що вплив на їхню вогневу міць призвів до додаткових втрат серед українських військовослужбовців.

Велика Британія є однією з країн, які за умов "катастрофічного розвитку війни" в Україні можуть направити сюди свої війська. Так вважає колишній посол Україні у Великій Британії Вадим Пристайко.

Водночас, за його словами, західні держави "ніколи не визнають" підготовки до сценарію "застосування своїх експедиційних сил на території України".

Зараз ви читаєте новину «Україна може програти війну до літа 2024 року - на Заході назвали причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути