вівторок, 09 березня 2021 17:55

"Україна для Байдена досі дещо токсична, тому президент США не дзвонить Зеленському" - огляд преси

"Україна для Байдена досі дещо токсична, тому президент США не дзвонить Зеленському" - огляд преси
Рибаки біля бази ВМС України в Очакові на березі Чорного моря, 27 вересня 2020-го / Getty Images

Gazeta.ua підготувала огляд преси – що пишуть у світових ЗМІ про Україну та події навколо неї.

"Активісти вимагають, щоб влада робила більше для захисту жінок" - Euronews, ЄС

Активісти в Україні 8 березня вийшли на марші з вимогою ратифікувати Стамбульську конвенцію - міжнародну угоду Ради Європи щодо протидії насильству проти жінок та домашньому насильству.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зеленський не наважується боротися проти корупції" - огляд преси

Під час пандемії кількість випадків домашнього насилля в Україні збільшилася майже вдвічі. За останній рік в поліцію надійшли майже 175 тис. заяв.

"Як і в будь-якій країні, жінки в Україні не рівні чоловікам у правах і можливостях. Але я така щаслива бачити на вулицях Києва багато людей, які борються з цим", - сказала українська депутатка Інна Совсун.

"Адміністрація Байдена оголосила про пакет військової допомоги Україні на $125 млн" - NBC, США

Пентагон оголосив про пакет військової допомоги Україні на $125 млн, зокрема 2 озброєних патрульних катери.

Решта $150 млн військової допомоги, схвалені Конгресом на 2021 бюджетний рік, не будуть надані, доки державні департаменти та міністерства оборони США не підтвердять Конгресу, що Україна домоглася достатнього прогресу в ключових оборонних реформах цьогоріч.

"Департамент закликає Україну продовжувати реформи, які посилять цивільний контроль над збройними силами, посприяють підвищенню прозорості та підзвітності в оборонній промисловості та закупівлях, а також модернізують оборонний сектор в ключових областях, згідно з принципами та стандартами НАТО", - зазначили в Пентагоні.

Пентагон заявив, що крім патрульних катерів Mark VI, дасть радари для боротьби з артилерією, підтримку супутниковими знімками, можливості аналізу, обладнання для надання медичної допомоги військовим і допомогу в бойовій евакуації.

"Ці дії підтверджують прихильність США, можливість забезпечити союзника оборонною летальною зброєю, щоб Україна могла ефективніше захищатися від російської агресії", - заявили у Пентагоні.

Імпічмент експрезидента Трампа в грудні 2019-го базувався на твердженнях, що він відмовив Україні у військовій допомозі задля тиску щодо проведення розслідування проти Джо Байдена, який був конкурентом Трампа на виборах.

"Українському мільярдеру заборонили в'їзд в США" - TVN, Польща

Вашингтон заборонив українському олігарху Ігорю Коломойському в'їзд у США. Америка звинуватила мільярдера в корупції. У заяві держсекретар Ентоні Блінкен звинуватив ексглаву державної адміністрації Дніпропетровської області у використанні службового становища в особистих цілях в минулому.

"Хоча ці санкції ґрунтуються на діях Коломойського під час перебування при владі, я хотів би висловити стурбованість нинішніми його зусиллями підірвати демократичні процеси та інститути в Україні", - заявив Блінкен.

Дружині та дітям Коломойського також заборонений в'їзд в США. Українські регулюючі органи звинувачують олігарха в викачуванні грошей з найбільшого банку країни – Приватбанку. Ці кошти мали направити на придбання нерухомості в США. Зокрема, на хмарочоси та фабрики.

Коломойський - колишній власник націоналізованого Приватбанку й один з найбагатших громадян країни. Він вважається певним покровителем президента Зеленського. Перш ніж зайняти найвищий пост в державі, той виступав на телеканалі, який належить олігархові, як сатирик і продюсер телевізійних кабаре. Коломойський бореться з українською державою за відновлення контролю над Приватбанком, який був націоналізований 2016-го, коли регулятори оголосили банк неплатоспроможним в результаті шахрайства на $5,5 млрд. Влада порушила справу проти власників банку - Коломойського й Геннадія Боголюбова.

"Жарт словацького прем'єра обурив Україну" - WP, Польща

Словаччина вирішила придбати російську вакцину "Спутник V", яка ще не схвалена Європейським агентством з лікарських засобів. Це розкололо правлячу коаліцію. Політична криза може призвести до відставки уряду. Однак словацький прем'єр Ігор Матович вважає, що це необхідний крок.

Тепер прем'єр накликав на себе чергову критику. В інтерв'ю словацькому Radio Express його запитали, що пообіцяв Росії за поставку вакцин. Тоді глава уряду Словаччини пожартував, що платою була Закарпатська Україна. Через деякий час він пояснив, що нічого не обіцяв Росії, і сама Москва нічого від нього не хоче.

До Другої світової війни Закарпаття входило до складу Чехословаччини та Угорщини. 22 січня 1946-го Закарпатська область була утворена в складі УРСР. Після здобуття Україною незалежності стала її частиною.

Незабаром на жарт відповіло українське МЗС.

"Незалежно від мотивів чи контексту заяв глави словацького уряду, які безпосередньо зачіпають територіальну цілісність України, вони категорично неприйнятні та негативно позначаються на дружній і добросусідській атмосфері українсько-словацьких відносин", - заявило МЗС України.

Крім того, глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Матович натомість може запропонувати кілька регіонів Словаччини за російську вакцину.

"Чому президент Байден не дзвонить Зеленському?" - Gazeta Wyborcza, Польща

Президент України запросив американського колегу до Києва на святкування 30-річчя незалежності України. Білий дім підтримує Україну, але поки що Байден розмовляти з Зеленським не поспішає.

Директор Центру "Нова Європа" Альона Гетьманчук підкреслює, що з інавгурації Байдена минуло більше як місяць, тому запитання про відсутність контактів стають неминучими.

Про необхідність прямої розмови в лютому написав експредставник Держдепу США в Україні Курт Волкер, зазначивши, що президент США вже обдзвонив десятки лідерів різних країн. Була телефонна розмова між держсекретарем США Ентоні Блінкеном і главою МЗС України Дмитром Кулебою.

"Має бути контакт на найвищому рівні. На мій погляд, затримка пов'язана з українськими справами за участі Байдена і його сина Гантера, а також з публічно підслуханими розмовами віцепрезидента Байдена і президента Порошенка. Крім того, з Києва постійно приходили новини про відкриття чи закриття кримінальних справ, пов'язаних з Байденом-молодшим. Схоже, це досі робить Україну певною мірою токсичною для Байдена", - каже Гетьманчук.

Гантер Байден входив до ради директорів української компанії Burisma. Її власником є підозрюваний у корупції ексміністр екології часів Януковича Микола Злочевський. У липні 2019-го експрезидент США Дональд Трамп дзвонив Зеленському і наполягав на розслідуванні щодо Джо Байдена і його сина Гантера, поставивши в залежність від цього військову допомогу Україні. Зміст цієї розмови став приводом для початку 1-го імпічменту щодо Трампа.

Торік український депутат Андрій Деркач опублікував записи розмов віцепрезидента Байдена і президента Порошенка, які, на його думку, мали показати, що Байден керує Україною. США визнали Деркача російським агентом і запровадили проти нього санкції. Усе це може змусити президента США проявляти обережність щодо України. Він має врахувати всі можливі ризики й реакції після розмови з Зеленським. За словами Гетьманчука, схоже, він ще не готовий.

Зараз ви читаєте новину «"Україна для Байдена досі дещо токсична, тому президент США не дзвонить Зеленському" - огляд преси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути