Ексклюзиви
пʼятниця, 26 липня 2024 00:23

Угорщина таємно позичила мільярд євро у трьох китайських банків

Угорщина таємно позичила мільярд євро у трьох китайських банків
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан та голова КНР Сі Цзіньпін тиснуть один одному руки перед зустріччю у Пекіні 8 липня 2024 року. Фото: eastnews.ua

Угорщина позичила 1 млрд євро - найбільший кредит, коли-небудь взятий Будапештом - у трьох китайських банків цієї весни, свідчать дані з веб-сайту державного боргового агентства.

Кредит, наданий Банком розвитку Китаю, Експортно-імпортним банком Китаю та угорською філією Банку Китаю, було повністю використано 19 квітня, його має бути погашено протягом трьох років, пише Politico.

Сам Будапешт не оголошував про угоду. Уперше про це повідомило в четвер угорське ділове видання Portfolio, потім його підтвердило державне агентство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Орбан сказав, чи продовжить свою "мирну місію" щодо України

Значна позика відбувається на тлі поглиблення Будапештом своїх зв'язків із Пекіном. За словами міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, китайські компанії, як-от виробник електромобілів BYD або технологічний гігант Huawei, наразі інвестували в країну загалом близько 16 млрд євро.

"Кредитна угода дає змогу фінансувати інвестиції в інфраструктуру та енергетичний сектор, серед іншого. Угода утримує співвідношення державного боргу до ВВП у межах стелі в 28,9 відсотка", - повідомило державне агентство Portfolio в четвер уранці після того, як видання вперше повідомило про угоду.

Новий китайський кредит є найбільшим у державному боргу, другим за величиною є кредит від China Eximbank на проєкт залізниці Будапешт-Белград у розмірі 917 мільйонів доларів США (877 мільйонів євро на день отримання).

Хоча Portfolio зазначив, що відсоткова ставка є змінною, уряд не розкрив жодних додаткових подробиць щодо розміру відсоткової ставки, графіку погашення або інших деталей.

У травні під час візиту лідера КНР Сі Цзіньпіна до Угорщини представники обох країн уклали угоду про стратегічне партнерство та підписали ще 18 угод та меморандумів про взаєморозуміння.

Згодом міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що розпочалося обговорення щодо участі Китаю у створенні вантажної залізниці навколо Будапешта та залізничного сполучення між столицею та аеропортом "Феріхедь".

Зараз ви читаєте новину «Угорщина таємно позичила мільярд євро у трьох китайських банків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути