субота, 01 серпня 2020 18:56

Вчені розгадали таємницю одного з найзагадковіших об'єктів у Всесвіті

  Наукові дослідили ще одне космічне явище. Фото: Reuters
Наукові дослідили ще одне космічне явище. Фото: Reuters

Науковцям вдалося визначити природу зоряних скупчень з надзвичайно низьким вмістом важких елементів.

Дане відкриття зробили завдяки постереженню за зоряною системою, що називається зоряним потоком Фенікса. Результати дослідження допоможуть дізнатися більше про створення та тривалість існування Чумацького Шляху. Про це йдеться в опублікованому дослідженні в журналі Nature.

"Кульові скупчення - одні з найзагадковіших об'єктів у Всесвіті. Це системи близько 100 000 зірок, що знаходяться в області близько 10 парсеків (кілька десятків світлових років) в діаметрі й більшість з них майже так само старі, як Всесвіт. Кульові скупчення обертаються навколо майже всіх відомих галактик, які мають більше мільярда зірок. Їх сфероїдальний розподіл навколо цих галактик припускає, що багато з них утворились в інших, маломасивних галактиках, які колись оберталися навколо центральної галактики, але з того часу були акрецовані цією галактикою і подрібнені її приливними (гравітаційними) силами", - йдетьсяя в повідомленні.

Вчені навчилися використовувати кульові скупчення в якості "скам'янілостей" для реконструкції цього процесу акреції, який сприяє утворенню великих галактик. Водночас, кульові скупчення могли бути зруйновані приливними силами галактики-господаря.

  Потік Фенікса, що обертається навколо Чумацького Шляху. Фото: Роберт Гендлер/SPL
Потік Фенікса, що обертається навколо Чумацького Шляху. Фото: Роберт Гендлер/SPL

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені створили найбільшу у світі 3D-мапу Всесвіту

Як зазначається, науковці спостерігали за найбільш бідним на метали кульовим скупченням. Хімічний склад зірок у кульовому скупченні є ключовою спостережуваною властивістю, яка пов'язує їх з їх натальними галактиками. Зірки в скупченні народилися разом, в одній і тій же молекулярній газовій хмарі, і мають дуже подібний хімічний склад. Більш конкретно, всі зірки в скупченні мають однаковий зміст заліза, що, своєю чергою, відображає вміст заліза в галактиці, в якій вони утворилися.

"Вчені використовували спостереження спектроскопічної зйомки південних зоряних потоків для вимірювання вмісту металу у 11 зірок у зоряному потоці Фенікс, групі зірок, яка обертається навколо центра Галактики на відстані близько 20 000 парсеків. Дивно, але дослідники виміряли надзвичайно слабкі лінії поглинання кальцію (який тісно корелює з вмістом заліза в зірках), в результаті виявилося, що ці зірки містять близько 0,20 ± 0,03% металу в порівнянні з Сонцем. Більш того, "металічність" зірок рівномірно низька. Цей розкид вмісту металу набагато нижче, ніж у карликових галактик, що означає, що потік Фенікса не є залишком такої системи. Замість цього він вказує на те, що зірки в потоці Фенікса народилися в одному й тому ж зоряному скупченні", - сказано в повідомленні.

Науковці Інституту ядерних досліджень Національної академії наук України беруть участь у міжнародному експерименті CUPID-Mo. Його мета - дослідження властивостей нейтрино та слабкої взаємодії в подвійному бета-розпаді ядра молібдену-100. Дослідження нейтрино можуть вказати напрям побудови нової теорії елементарних частинок. Такі дослідження, зокрема, важливі для з'ясування ключової проблеми космології: чому на початку утворення Всесвіту кількість матерії перевищувала кількість антиматерії.

Зараз ви читаєте новину «Вчені розгадали таємницю одного з найзагадковіших об'єктів у Всесвіті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути