пʼятниця, 31 березня 2023 13:40

У Зеленського розповіли, чому деякі країни заявляють про підтримку Росії

У Зеленського розповіли, чому деякі країни заявляють про підтримку Росії
Радник керівника Офіса президента України Михайло Подоляк каже, що в Росії немає друзів. Фото: ukrinform.ua

Попри заяви російських пропагандистів про підтримку РФ багатьма державами, насправді, у Росії немає союзників.

Відкрито Росію підтримують тільки "максимально брутальні і неперспективні режими", зокрема, іранський та північнокорейський. Про це в ефірі телеканалу FREEDOM розповів радник керівника Офіса президента України Михайло Подоляк.

За його словами, намагаються надати моральну підтримку й деякі "ресурсно неспроможні" країни. Наприклад, Еритрея та Мозамбік. Вони періодично голосують за проросійські декларації на різноманітних міжнародних майданчиках.

"Є окремі країни, які іноді намагалися дозволити Росії обійти санкції. Але зараз з цим дуже суворо, враховуючи, що світ максимально не зацікавлений у тому, щоб Росія мала можливості обходити санкційні процедури. Росія і так в останні роки, особливо після 2014 року, виглядала як країна, яка не має солідних друзів. Так, є глобальні країни, які зацікавлені в отриманні від Росії демпінгових ресурсів або ще якихось преференцій. Тим не менш, стратегічного партнерства, особливо дружби, у Росії ні з ким немає", ‒ сказав Подоляк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Голослівні твердження": Подоляк розкритикував візити Гроссі на Запорізьку АЕС

Він вважає, що дружити з Росією нині насамперед не вигідно в середньостроковій та короткостроковій перспективі. Адже репутаційні втрати, які несе Росія, будуть перекладені на репутацію країн, які так чи інакше публічно заявлять про свою підтримку РФ.

"А країни сьогодні свою репутацію цінують, тому що це полегшує доступ до фінансових, технологічних та інших глобальних ринків. По-друге, цей політичний режим, який є в Росії, не існуватиме довго і це розуміють навіть ті держави, які висловлювали нейтральну позицію. По-третє, Росія не вміє бути рівноправним партнером, в будь-яких двосторонніх відносинах вона хоче домінувати, подавлювати свого партнера, грубо кажучи, поступово переходити від ролі рівноправних партнерів до старшого партнера, який ультимативно наказує, що потрібно і не потрібно робити", ‒ зазначив Подоляк.

Як приклад він назвав Білорусь або поведінку Росії в рамках так званого СНД.

"До моменту повномасштабного вторгнення Росія в цих організаціях поводилася як господар, який має маріонеточні керівництва в інших країнах і які зобов'язані виконувати волю РФ. Тобто маючи технологічно відсталу країну, яка постійно поводиться агресивно, по-хамськи ставиться до інших партнерів, яка постійно намагається обдурити, агресивно висловлює свою позицію і яка на зовнішніх глобальних ринках сприймається вкрай негативно, дуже дивно мати якісь відносини з такою країною. Деякі хитрі країни роблять вигляд, що в них є якісь відносини з Росією, щоб з Росії, користуючись її слабкістю, отримати ті чи інші ресурси", ‒ додав Подоляк.

ООН не займається врегулюванням конфліктів, а лише заробляє гроші на них від таких тоталітарних країн, як Росія. Так радник голови Офіса президента Михайло Подоляк прокоментував головування РФ у Раді безпеки ООН, що починається з 1 квітня.

За словами Подоляка, рішення Міжнародного кримінального суду в Гаазі про ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна вплине на внутрішню ситуацію в РФ. Воно є найкращою основою для потенційних протестних рухів в Росії.

Зараз ви читаєте новину «У Зеленського розповіли, чому деякі країни заявляють про підтримку Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути