Ексклюзиви
понеділок, 10 червня 2024 16:58

Україна має шанси балотуватися у 2029 році до Європарламенту - експерти

Україна має шанси балотуватися у 2029 році до Європарламенту - експерти
Експерти прокоментували вибори до Європарламенту. Фото: ukrinform.ua

Українські партії зможуть взяти повноцінну участь у виборах до Європарламенту через 5 років. Такий прогноз Gazeta.ua дали експерти з огляду на результати голосування по складу Європарламенте (ЄП) у 2024 році.

На думку політичного аналітика Дмитра Франчука, якщо темпи євроінтеграції залишаться незмінними або прискоряться, наша країна стане членом ЄС і, відповідно, українські партії встигнуть балотуватися до ЄП.

У свою чергу, це залежить від політичного майбутнього ЄП, яке ще остаточно не визначено, наголосила експертка Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталя Беліцер. Баланс сил в ЄП визначатиметься формуванням альянсів між різноспрямованими політичними групами.

"Причому ми говоримо як про проєвропейські, проукраїнські групи, так і про опозиційні, в яких чимало депутатів, котрі підтримують Росію. Крім того, схоже, ці вибори показали поглиблення розбіжностей між окремими країнами ЄС, віддаливши перспективу зміцнення його єдності й досягнення амбітної мети – спроможності функціонувати в якості згуртованої потужної сили, об'єднаної спільним розумінням європейських цінностей", - наголосила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Макрон розпустив французький парламент після поразки його політсили

Але ультраправі, де можна очікувати найбільше прибічників Путіна, не зібрали достатньо голосів для формування стабільних коаліцій, додає Дмитро Франчук.

"Вони робитимуть гучні заяви, але, за відсутності підтримки інших депутатів, далі слів справи не йтимуть", - зазначив експерт.

Першим боєм у цьому сенсі буде призначення голови Єврокомісії. Нині цю посаду обіймає Урсула фон дер Ляєн від Європейської народної партії – лідерки як у минулому, так і в новому скликаннях ЄП. Але, припускає Франчук, можуть бути й інші кандидатури. Наприклад, Франс Тіммерманс (лідер "Європейської зеленої ліги" та колишній член ЄК) та Маргрете Вестагер (виконавча віце-президенкат ЄК).

Підважують шанси Урсули фон дер Ляєн поразки правлячих партій у Німеччині та Франції. Вони ж можуть ускладнити життя й Україні, занепокоєна Наталя Беліцер.

"Зокрема, для владних структур, МЗС і дипломатичного корпусу, у зв'язку з необхідністю термінового налагодження контактів з новими очільниками", - зазначила вона.

Найперші – Національні збори, французький парламент, який був розпущений у ніч підрахунку голосів на виборах до ЄП через перемогу партії ультраправої Марін Ле Пен. Утім, Дмитро Франчук не очікує повтору успіху ультраправих у Франції, бо двотурова система виборів демонструє – на фінішній прямій виборці консолідуються навколо поміркованих кандидатів. Навіть якщо Ле Пен переможе, вона вимушена буде змінити риторику, у тому числі, відносно України, тож наша країна не залишиться без "французького плеча", переконаний кандидат політичних наук Олексій Буряченко. На його думку, Емманюель Макрон може пропустити цей електоральний цикл (відійти на посаду у структурах ЄС або у НАТО), а через один – повернутися.

Тим не менш, пристрасті після виборів можуть позначитися на Глобальному саміті миру у Швейцарії, зазначила Наталя Беліцер, хоча перший тест європейського позиціонування матиме місце на саміті G7 найближчими днями.

Європейська народна партія, яка здобула найбільше голосів на виборах до Європарламенту, формуватиме більшість.

Політична сила будуватиме міцний "центр", що матиме чітку проєвропейську та проукраїнську позицію. Про це у Брюсселі після оголошення попередніх результатів виборів заявила кандидатка на посаду президента Єврокомісії від ЄНП Урсула фон дер Ляєн

Лілія Брудницька,

політичний оглядач, для Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Україна має шанси балотуватися у 2029 році до Європарламенту - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути