Ексклюзиви
пʼятниця, 09 листопада 2018 14:09

У Польщі знищили могили українського священика та його родини

У Польщі знищили могили українського священика та його родини
Невідомі знищили могилу українця Івана Гнатищака, який до ІІ Світової війни був настоятелем греко-католицької парафії у польському селі Корманичі. Фото:.nasze-slowo.pl

На кладовищі у селі Фредрополь Підкарпатського воєводства у Польщі знищили 2 пам'ятники над могилою українського священика та його родини.

"Коли 1 листопада на кладовище у Фредрополі приїхали українці з Перемишля, щоб запалити лампадки на могилах, побачили, що деякі пам'ятники знищені", – сказала Марія Туцька, голова відділу Об'єднання українців у Польщі у Перемишлі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік із ножем влаштував смертельну бійку з перехожими

Невідомі знищили могилу Івана Гнатищака, який до Другої світової війни був настоятелем греко-католицької парафії у селі Корманичі.

Зловмисники перевернули елементи пам'ятника з прізвищем священика та членів сім'ї. Знищили написи на таблиці з його прізвищем. ОУП планує подати заяву до прокуратури за цією справою, пише "Наше Слово".

Від 2014-го на території південно-східної Польщі відбулися акти вандалізму та руйнувань кільканадцяти українських пам'ятників. Зокрема, у Вербиці, на горі Монастир біля Верхрати, у Верхраті, Радружі, Пикуличах, Молодичі, Грушовичах.

Село Фредрополь розташоване у Перемиському повіті. 1921-го (тоді було містечком) нараховувало 52 хати та 302 мешканці, з них 269 українців і 23 поляків. 1947-го під час акції "Вісла" на західні землі Польщі виселили 395 мешканців села.

Сьогодні матеріальними слідами, які підтверджують українське минуле села, є могили на цвинтарі з українськими прізвищами та дерев'яна греко-католицька церква, побудована 1860-го (сьогодні - римо-католицька).

Зараз ви читаєте новину «У Польщі знищили могили українського священика та його родини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути