середа, 15 вересня 2021 10:30

У Польщі спростували чутки про вихід із ЄС

У Польщі спростували чутки про вихід із ЄС
Лідер керівної партії Польщі заявив, що "Polexit не буде". Фото: Reuters

Останні суперечки керівної партії Польщі "Право й справедливість" з ЄС не означають можливого виходу Польщі з Євросоюзу. Однак Польща хоче "залишатися суверенною країною".

Про це заявив лідер партії "Право й справедливість", віцепрем'єр Ярослав Качиньський.

Він зазначив, що партія не збирається ініціювати вихід Польщі з Євросоюзу, як заявляє опозиція.

"Polexit не буде. Це пропагандистська ідея, яка багато разів використовувалася проти нас. Ми бачимо майбутнє Польщі в Євросоюзі", - сказав Качинський в інтерв'ю PAP.

Натомість депутат заявив про "кризу у ЄС" і звинуватив Німеччину у використанні інструментів блоку у власних інтересах.

"Ми хочемо покласти край кризі, яку бачимо у ЄС. Договори значною мірою перестають застосовувати або використовують як привід. Також порушується принцип рівності країн у кричущий спосіб. Є тенденції перетворювати ЄС на інструмент сильніших держав, зокрема Німеччини. Ми маємо протидіяти цьому. Ми хочемо, щоб договори ЄС були уточнені, щоб різні типи зловживань радикально зупиняли", - заявив лідер партії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі відмовляться від російського газу: назвали терміни

Він наголосив, що є питання, які не належать до сфери повноважень ЄС. Серед них - судова система. Тож втручатися в них ЄС не має, це компетенція кожної країни.

"Ми хочемо бути в ЄС, але й хочемо залишатися суверенною країною. Є ще один принцип, який треба поважати - принцип рівності країн. Якщо щось можна в одній країні, то треба, щоб це було дозволено в усіх", - зазначив Качинський.

Качинський також висловив сподівання, що Єврокомісія невдовзі затвердить польський план відновлення економіки, від якого залежить отримання €36 млрд.

Зараз відбувається конференція щодо майбутнього Європи. Але Польща хоче запропонувати план альтернативний тому, який презентують там, і має "чітке бачення".

Єврокомісія звернулася до суду ЄС із проханням накласти щоденні штрафи на Польщу за порушення нею норми верховенства права, а також за неоднозначну роботу палати верховного суду Польщі, який впливає на суддів і прокурорів на користь влади. Після цього депутат консервативної партії Польщі "Право й справедливість" Ришард Терлецький пригрозив ЄС відходом Польщі з ЄС, згадавши досвід британців. У відповідь на попередження Терлецького польські опозиційні політики звинуватили керівну партію в тому, що вона ставить під загрозу членство Польщі в ЄС.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі спростували чутки про вихід із ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути