понеділок, 13 вересня 2021 16:07

Депутат правлячої партії Польщі погрожує ЄС виходом

Депутат правлячої партії Польщі погрожує ЄС виходом
Ришард Терлецький пригрозив ЄС відходом Польщі з ЄС / Getty Images

Депутат консервативної правлячої партії Польщі "Право і справедливість" заявив, що його політичній силі "доведеться шукати радикальні рішення" у своїй суперечці з ЄС, або в результаті повторити досвід Великої Британії та вийти з ЄС.

Виступаючи під час дискусії на економічному форумі в Польщі Ришард Терлецький сказав, що його партія хоче, щоб Польща залишилася в Євросоюзі, але ЄС "має бути прийнятним для нас". Про це пише Daily Mail.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше за 32 роки Польща запровадила надзвичайний стан на частині кордону

"Якщо справи підуть так, як вони, ймовірно, підуть, нам доведеться шукати радикальні рішення. Британці показали, що диктатура брюссельської бюрократії їм не підходить, розвернулися і пішли", - заявив глава фракції правлячої партії в нижній палаті парламенту.

Його коментарі з'явилися після того, як Єврокомісія заявила, що звернулася до суду ЄС з проханням накласти щоденні штрафи на Польщу за її порушення норми верховенства права, а також на неоднозначну роботу палати Верховного суду Польщі, який впливає на суддів і прокурорів на користь влади.

Комісар ЄС з юстиції запропонував не давати дотацій Варшаві з фондів Євросоюзу на відновлення від наслідків Covid-19 доти, доки там не ліквідує спірну палату Верховного суду. Брюссель стверджує, що дії Варшави загрожують незалежності судової гілки влади країни. Попри заяву польської влади про демонтування палати, ЄС говорить, що Польща ще "не ухвалила всіх необхідних заходів".

У відповідь на попередження Терлецького польські опозиційні політики звинуватили правлячу партію в тому, що вона ставить під загрозу членство Польщі в ЄС. Колишній президент Європейської ради Дональд Туск, який є лідером польської опозиційної партії "Громадянська платформа", попередив про "постійний підрив" присутності Польщі в ЄС партією ПіС.

"У мене немає спокою щодо членства Польщі в ЄС, і ні в кого не має бути. Такі лиха, як, наприклад, брекзит або потенційний вихід Польщі з ЄС, часто трапляються не тому, що хтось їх спланував, а тому, що хтось не зміг спланувати мудру альтернативу такої потенційної драми", - сказав Туск.

Прессекретар польського уряду Петр Мюллер заперечував будь-які наміри вийти з блоку, заявивши, що вони не підуть шляхом Великої Британії.

Незважаючи на суперечки між Варшавою і Брюсселем, опитування показують, що переважна більшість поляків виступають за членство в блоці.

Комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс сказав, що ЄС не розподілить €36 млрд, які Польща запросила в рамках пакета відновлення від Євросоюзу. Запит очікує схвалення Єврокомісії. За словами Рейндерс, доти, доки Варшава не внесе "справжні зміни" в дисциплінарну палату для суддів Верховного суду, штрафи для Польщі повинні досягати €1 млн на день. Хоча він підкреслив, що сума залежить від дій Варшави.

Польща дозволила в'їзд громадянам України, зокрема з метою туризму. Covid-вакцинованих українців звільнили від обов'язкового проходження карантину, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час брифінгу в Києві. Для тих, хто в'їжджає за ПЛР-тестом, діє вимога 10-денної обсервації.

Зараз ви читаєте новину «Депутат правлячої партії Польщі погрожує ЄС виходом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути