Ексклюзиви
неділя, 28 лютого 2021 17:01

У країни можуть забрати Олімпійські ігри. Владу звинувачують у геноциді

У країни можуть забрати Олімпійські ігри. Владу звинувачують у геноциді
Парламент Канади приймає заяву, що Китай проводить геноцид уйгурів / CNN

Канадські законодавці прийняли клопотання, в якому звинуватили владу Китаю в геноциді мусульманських меншин в західному регіоні Сіньцзян. Це ще більше загострило відносини між двома країнами.

Хоча прем'єр Джастін Трюдо і його однопартійці утрималися при голосуванні, більшість депутатів прийняли відповідну заяву. Про це пише CNN.

У заяві йдеться, що "КНР здійснює геноцид проти уйгурів та інших тюркських мусульман". Там також є заклик до Міжнародного олімпійського комітету перенести зимові Олімпійські ігри 2022 року з Пекіна.

За оцінками уряду США, в останні роки в Сіньцзяні могли затримати до 2 млн людей з мусульманських меншин. Колишні затримані стверджували, що їх піддавали ідеологічній обробці, фізичному насильству і примусовій стерилізації.

Дипломатична напруженість між Канадою та Китаєм зросла в останні роки після арешту Оттавою фінансового директора Huawei Мен Ваньчжоу від імені США. Далі сталося затримання у КНР канадців Майкла Коврига і Майкла Спавора за звинуваченням у шпигунстві.

Затримані стверджували, що їх піддавали ідеологічній обробці, фізичному насильству і примусовій стерилізації

Глава МЗС Канади Марк Гарно був єдиним членом уряду, який був на голосуванні в парламенті. Він офіційно утримався при голосуванні "від імені уряду Канади". Лідер опозиції Ерін О'Тул, яка очолювала парламентські вибори, закликала уряд Трюдо підтримати рішення.

"Ганебно, що Джастін Трюдо і ліберальний уряд продовжують відмовлятися називати жахливу поведінку компартії Китаю геноцидом", - сказав О'Тул.

Парламентське голосування зробило Канаду першою країною, яка напівофіційно підтримала заклики забрати в Пекіна Зимові Олімпійські ігри 2022 року через звинувачення у порушеннях прав людини. Понад 100 правозахисних організацій виступили за політичний бойкот майбутніх Ігор, які мають відбутися в лютому 2022 року.

Представник МЗС Китаю Ван Веньбінь заявив, що Канаді варто припинити політизувати Ігри 2022 року в Пекіні, заявивши, що це підриває "інтереси міжнародного олімпійського руху та спортсменів всіх країн".

Зараз ви читаєте новину «У країни можуть забрати Олімпійські ігри. Владу звинувачують у геноциді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути