Ексклюзиви
четвер, 22 вересня 2022 12:29

У КНДР відповіли на заяву про постачання зброї в РФ: "Тримайте рот на замку"

У КНДР відповіли на заяву про постачання зброї в РФ: "Тримайте рот на замку"
Північна Корея заперечила припущення Сполучених Штатів про те, що Пхеньян і Москва могли укласти угоду щодо зброї. Фото: eastnews.ua

Північна Корея заперечила припущення Сполучених Штатів про те, що Пхеньян і Москва могли укласти угоду щодо зброї.

У заяві цитують, але не згадують ім'я заступника гендиректора головного бюро обладнання міністерства національної оборони КНДР, який закликав Вашингтон припинити робити "безрозсудні заяви" й "тримати рот на замку". Про це повідомила державна інформаційна агенція KCNA, пише The Guardian.

"Нещодавно США й інші ворожі сили заговорили про "порушення резолюції" Ради безпеки ООН, поширюючи чутки про збройові оборудки між КНДР і Росією. Ми ніколи раніше не експортували зброю чи боєприпаси в РФ і не плануємо цього", – заявила підконтрольна уряду північнокорейська агенція.

Видання пише, що цього місяця представники адміністрації Байдена підтвердили розсекречену оцінку розвідки США про те, що Північна Корея продавала зброю Російській Федерації. Цим КНДР порушувала санкції Ради безпеки ООН, які забороняють Пхеньяну імпортувати або експортувати зброю.

У постачанні нібито були мільйони артилерійських снарядів і ракет, оскільки РФ має гострий брак постачань на тлі війни проти України, посиленої експортним контролем і санкціями США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британська розвідка з'ясувала, як Росія використовує безпілотники Ірану

Чиновник, цитований у заяві, назвав санкції ООН, запроваджені у відповідь на ядерну й ракетну програми Пхеньяна, "незаконними". І додав, що Північна Корея ніколи не визнавала їх. За його словами, торгівля зброєю є "законним правом, властивим суверенній державі".

"Але ми користуємося цією можливістю, щоб прояснити одну річ. Ми ніколи раніше не експортували зброю чи боєприпаси в Росію і не плануємо. Невідомо, звідки пішли чутки, які поширюють США, але вони спрямовані на те, щоб заплямувати імідж КНДР", – стверджує він.

Як вказує видання, представник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі пояснював, що "немає жодних ознак того, що купівлю (зброї та боєприпасів Росією у КНДР. – Gazeta.ua) було завершено, і немає жодних ознак того, що ця зброя використовується в Україні".

Професор Університету Івха в Сеулі Лейф-Ерік Ізлі й коментатор з питань Північної Кореї, сказав, що до виправдань КНДР слід ставитися з обережністю.

"Північна Корея вважає за краще тримати свої продажі зброї під столом не тільки тому, що на такі транзакції можуть вплинути санкції. Але й тому, що клієнти Пхеньяна зазвичай також залучені до іншої незаконної поведінки. Заявам Північної Кореї не довіряють, особливо тому, що режим Кіма, як і путінська Росія, намагається поширювати контрнаративи проти американської розвідки й міжнародної критики", – сказав він.

Експерти вважають, що Північна Корея може стати основним джерелом стрілецької зброї, артилерії та інших боєприпасів для Росії, оскільки обидві мають системи захисту, засновані на системах, розроблених за радянських часів.

Попри заперечення щодо продажу зброї, КНДР від початку війни в Україні заявляла, що сподівається зміцнити зв'язки з Росією.

Так звана друга армія світу прорахувалася у забезпеченні ресурсами, почавши повномасштабне вторгнення в Україну.

Про це свідчить той факт, що Російська Федерація шукає озброєння в країн-ізгоїв, заявив міністр оборони Олексій Резніков. І тут проблема не в тому, чи продадуть Іран чи Північна Корея зброю російському диктатору Володимиру Путіну, а в перебуванні РФ поруч з Україною.

Зараз ви читаєте новину «У КНДР відповіли на заяву про постачання зброї в РФ: "Тримайте рот на замку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути