середа, 29 вересня 2021 13:58

У ЄС ініціюють перегляд безвізу з Україною

У ЄС ініціюють перегляд безвізу з Україною
Безвізовий режим між Україною та Євросоюзом діє з червня 2017 року. Фото: TASS

Можливі порушення, скоєні деякими країнами Західних Балкан, Молдовою, Грузією та Україною, спонукали певних членів ЄС порушити питання про можливе скасування безвізового режиму.

Серед порушень - незаконне проживання і необгрунтовані звернення про надання притулку. Внутрішній документ ЄС від 27 вересня опублікований під час поїздки президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн Західними Балканами. Про це пише Еuobserver.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Португалія відкриває кордони для українців: що потрібно знати

Візовий режим ЄС для Чорногорії, Сербії і Північної Македонії скасували в грудні 2009 року. Для Албанії та Боснії - 2010-го. Для Молдови 2014 року, для Грузії та України - 2017 року. Безвізовий в'їзд у ЄС на термін до 90 днів вважається важливим кроком уперед у відносинах блоку із сусідами із Західних Балкан і колишніми радянськими країнами "Східного партнерства".

Згідно з документом, Німеччина, Франція та Італія дедалі більше розчаровані можливими зловживаннями безвізом. Згадують про сплеск "незаконних прохань про проживання" від громадян Албанії, Молдови, України й Сербії.

У документі також зазначено, що кількість клопотань про надання притулку із Грузії за останні три місяці зросло на понад 50% у порівнянні з тим же періодом 2019 року, що передував пандемії.

Згідно з механізмом припинення видавання віз ЄС, зростання кількості незаконних перебувань або клопотань про притулок із низьким відсотком розгляду, тобто більш ніж 50%, можуть призвести до повернення до віз. Також відмова урядів у реадмісії своїх громадян із країн ЄС також може спричинити повернення віз.

Італія також висловила незгоду з Молдовою. Заявила, що мережі торгівлі людьми, що діють через "сусідні країни", зловживають безвізовим режимом. А це підвищує імовірність позбавлення Кишинева безвізового режиму "у разі недостатнього прогресу".

Франція згадала проблеми, спричинені громадянами Албанії, Грузії та Сербії.

Бельгія порушила проблему, спричинену "тривожним збільшенням" заяв про надання притулку з Молдови цьогоріч. А Чехія заявила, що останнім часом різко зросла кількість необґрунтованих клопотань про надання притулку від громадян Грузії, Молдови й України.

Нідерланди - єдиний член ЄС, який прямо звернувся із проханням про припинення безвізового режиму з Албанією 2019 року. Але запит відхилила Єврокомісія.

Урсула фон дер Ляєн зустрічається із прем'єр-міністром Північної Македонії в Скоп'є 28 вересня. ЄС сподівається почати переговори про вступ з Албанією і Північною Македонією до кінця року. Вона також відвідає Косово, Чорногорію і Сербію 29 вересня. 30 вересня завершить тур відвідуванням Боснії і Герцеговини. А 6 жовтня ЄС збирається провести саміт із країнами Західних Балкан.

Назвали країни, у які найчастіше їздили українці в першому півріччі 2021-го. Такі дані зібрали в Держприкордонслужбі. Найбільше українців відвідали Польщу - 1,9 млн громадян. 774,5 тис. їздили в Туреччину. У Єгипет поїхали 705 тис. громадян України. У Росію - 371,9 тис.

Зараз ви читаєте новину «У ЄС ініціюють перегляд безвізу з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути