понеділок, 31 грудня 2018 10:08

У Чехії створять каталог місць української пам'яті

У Чехії створять каталог місць української пам'яті
На відкритті відреставрованого пам'ятника воякам УНР у Чехії.

Наступного року у Чехії створять електронний каталогу місць української пам'яті.

Цьогоріч посольство України на території сусідньої країни організувало поїздку місцями української пам'яті з нагоди відзначення Дня захисника України, повідомили у дипвідомстві.

"Минулого року ми започаткували цю непросту роботу і відновили дуже багато могил. Цього року робота продовжилася. Загалом у 2018 році було впорядковано 11 поховань видатних українських діячів у Празі, 3 поховання - у Подєбрадах та 2 пам'ятники у Ліберці і Пршібрамі", – написав у Facebook посол Євген Перебийніс.

У місті Ліберець відновили пам'ятник воїнам Української Народної Республіки, створений за проектом художника Василя Касіяна, у місті Пршібрам – пам'ятник скульптора Михайла Бринського на могилі його друга та бойового товариша Миколи Шемердяка.

У Празі адоптовано та впорядковано могили фізика Івана Пулюя та хіміка Івана Горбачевського, поета Максима Славінського та першого голову дипломатичної місії УНР у Великій Британії Миколи Стаховського, політичного діяча Володимира Леонтовича, геодезиста Леоніда Грабини, економіста Сергія Бородаєвського, хіміка Миколи Вікула, підполковника Армії УНР Миколи Тобілевича та сотника Української Галицької Армії Ярослава Індишевського.

"Наступного року плануємо продовжити цю роботу, а також розпочати роботу над створенням електронного каталогу місць української пам'яті на території ЧР", - повідомив посол.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова МЗС Чехії назвав Росію небезпечною для всіх країн ЄС

У столиці Чехії Празі пішохідний міст назвали іменем українського дисидента Василя Макуха.

Зараз ви читаєте новину «У Чехії створять каталог місць української пам'яті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути