Ексклюзиви
понеділок, 11 жовтня 2021 11:22

У Чехії опозиція перемогла на парламентських виборах

У Чехії опозиція перемогла на парламентських виборах
Прем'єр Андрій Бабіш дає прес-конференцію після виборів / Getty Images

Ліберальна коаліція "Разом" перемогла на виборах в Чехії, набравши 27,7% голосів. На другому місці популістська партія АНО прем'єра Андрія Бабіша - 27,2% голосів. Більш того, якщо в лібералів є з ким будувати коаліційну більшість, то в АНО немає.

Третьою силою з 15,5% підтримки став "Альянс піратів і мерів" - політична сила, яка виступає за тіснішу інтеграцію Праги з Берліном і Парижем. "Разом" і "Альянс піратів і мерів" набирають 108 мандатів у 200-місному парламенті. Про це пише Rzeczpospolita.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Празі відкрили фотовиставку до Дня Незалежності України

"Вже починаємо переговори про створення урядової коаліції з "Альянсом піратів і мерів". Наша перемога означає, що ми залишаємося частиною ліберальної, демократичної Європи", - заявив лідер "Разом" Петр Фіала.

Досі АНО керувала в коаліції з соціал-демократами й комуністами. Обидві ліві сили отримали 4,67% і 3,62% відповідно. Вони не подолали 5% бар'єр. Ультраправа партія "Свобода і пряма демократія" залишається єдиним потенційним союзником АНО. Але вона також отримала поганий результат - 9,6%.

Перед виборами близький соратник Бабіша, президент Мілош Земан, дав зрозуміти, що довірить лідеру АНО сформувати уряд, якщо той виграє вибори. Але цього не сталося, а в останні дні здоров'я Земана сильно погіршилося. ЗМІ припускають, що він помирає.

Перед виборами репутація Бабіша постраждала через розкриття підозрілих фінансових махінацій в Pandora Papers. Виявляється, він без сплати податків купив замок на Французькій Рив'єрі за €22 млн.

"Результат виборів означає, що Чехія закриває посткомуністичну добу і вступає на зовсім інший шлях, ніж Польща та Угорщина", - каже ректор філії Нью-Йоркського університету в Празі Іржі Пехе.

Бабіш був союзником консервативного угорського прем'єра Віктора Орбана і схожого польського уряду Матеуша Моравецкого. Вони виступали проти імміграції в ЄС та сильного втручання Брюсселя в справи окремих країн. Політика Бабіша зі збільшення субсидій призвела до різкого збільшення боргу країни.

Зовсім інший напрямок написаний в програмі "Альянсу піратів і мерів". Вони хочуть, щоб Чехія відмовилася від корони на користь євро. Однак невідомо, чи погодиться на це "Разом".

У Празі міський суд засудив до 20 років в'язниці Іржі Урбанека з позивним "Бегемот" за членство в терористичній групі та здійсненні терактів. Він воював на Донбасі на стороні проросійських бойовиків.

Зараз ви читаєте новину «У Чехії опозиція перемогла на парламентських виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути