понеділок, 14 вересня 2020 21:13

У Британії випробують інгаляційні вакцини від коронавірусу

У Британії випробують інгаляційні вакцини від коронавірусу
Близько 30 здорових добровольців отримають вакцину у формі аерозолю. Фото: Reuters

Команда Імперського коледжу Лондона використає дві провідні вакцини від коронавірусу, аби вивчити можливості їхнього інгаляційного введення.

Йдеться про оксфордську вакцину, випробування якої нещодавно призупиняли та вакцину Imperial. Про це повідомляє ВВС.

Як зазначається, близько 30 здорових добровольців отримають вакцину у формі аерозолю - так само, як хворі приймають ліки від астми через небулайзер. Приміром, щеплення від сезонного грипу також може вводитися як назальний спрей, а не ін'єкція.

"Поточна пандемія викликана респіраторним вірусом, який насамперед заражає людей через клітини, що вистилають ніс, горло і легені". "Тому дуже важливо з'ясувати, чи може пряма дія на дихальні шляхи забезпечити ефективну відповідь в порівнянні з вакциною, що вводиться в м'язи", - розповів провідний дослідник доктор Кріс Чиу.

За словами професора Робіна Шаттока, керівника досліджень вакцини Imperial, що зараз відбувається дослідження багатьох вакцин проти коронавірусу. Клінічні дослідження даних вакцин продемонструють, чи викликають вони необхідну імунну відповідь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцина від Covid-19 не завершить пандемію - ВООЗ

"Однак ці випробування навряд чи що-небудь скажуть нам про локалізовану відповідь в носі, горлі і дихальних шляхах, де вірус насамперед атакує і проникає в клітини", - каже Шатток. "Цілком можливо, що в однієї групи є правильна вакцина, але неправильний спосіб доставки", - зауважив професор.

Варто зазначити, що у Всесвітній організації охорони здоров'я на початок масової вакцинації від коронавірусу SARS-CoV-2 очікують не раніше середини 2021 року. Наразі на просунутій стадії випробувань перебувають близько дев'яти потенційних вакцин від коронавірусу.

В затвердженому урядом проєкті бюджету на 2021 рік закладено 2,6 млрд грн на закупівлю вакцин від коронавірусу. До 2023 року збираються збільшити фінансування медицини на рівні 5% ВВП, хоча на 2021-й цей показник запланований на рівні 4,2%.

Зараз ви читаєте новину «У Британії випробують інгаляційні вакцини від коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути