субота, 07 жовтня 2017 08:10

Топ-50 найсмачніших страв з усього світу
50

Редакція CNN склала рейтинг 50 страв, котрі, на її думку, є найсмачнішими в світі.

США, Таїланд, Мексика та навіть Польща - серед країн, страви яких увійшли в ТОП 50. А ось Україну навіть не згадали. Проте це не дискримінація. Просто при складанні рейтингу CNN цікавився думкою своїх працівників та пов'язаних з виданням людей.

Більшість страв у рейтингу – це національні смаколики країн сходу – Тайланду, Японії та Сінгапуру. Знайшлося місце і для улюбленої усіма піци, донатів та гамбургерів. Перше місце посіла тайська страва – масаман карі, а останнє – улюбленець усієї Америки попкорн.

В 2011 році інформагенція уже публікувала подібний рейтинг. Тепер же його переформатували, доопрацювали – та знову виставили на загальний огляд.

50. Попкорн з маслом, США

Автор: edition.cnn.com
  Відкрий новий рівень любові до попкорну
Відкрий новий рівень любові до попкорну

Кукурудзяні баранці найсмачніші, якщо їх готувати вдома і смажити зерна у вершковому маслі, аж поки вони не почнуть зі шкварчанням вибухати. А потім їсти їх під час перегляду улюбленого фільму.

49. Масала доса, Індія

Автор: edition.cnn.com
  Можливо, найкращий млинець у світі
Можливо, найкращий млинець у світі

Це хрусткий рулет із рисового тіста, в котрий загортають духмяне картопляне пюре. До страви подають кокосову чатні, мариновані огірки, томатно-сочевичний соус та багато інших приправ. Це чудовий сніданок, котрий наситить до обіду.

48. Картопляні чіпси, Велика Британія

Автор: edition.cnn.com
  Картопляні чіпси – тобі ніколи не достатньо лише одного
Картопляні чіпси – тобі ніколи не достатньо лише одного

Легенда говорить, що чіпси з'явилися в 1853 році в Нью-Йорку, але в кулінарній книзі Вільяма Кітчінера – винахідника телескопа, музиканта і кулінара - є рецепт картоплі, смаженої слайсами, датований 1817 роком.

"Якби шматочок чіпсів коштував хоча б $5, то це був би смаколик куди популярніший, ніж червона ікра", - жартують журналісти.

47. Паелья з морепродуктами, Іспанія

Автор: edition.cnn.com
  Вершина іспанської кухні
Вершина іспанської кухні

Море пестить ступні, теплий бриз колихає скатертину біля твоїх ніг і сковорідка з паельєю парує перед тобою. Поєднання креветок, омарів, мідій та каракатиць із білим рисом та різними травами, олією та сіллю відразу налаштує тебе на святковий настрій. Якщо спробуєш її в Іспанії, то лишишся там назавжди.

46. Сом там, Таїланд

Автор: edition.cnn.com
  Ти не зможеш відмовитися
Ти не зможеш відмовитися

До цього популярного тайського салату входять стручкова квасолі, терта зелена папайя, сушені креветки, помідори та клейкий рис. Заправляють його складним соусом із тамаринду, рибного соусу, , пастою з цукрової тростини, часнику та інших складників. Іноді додають м'ясо краба, але з оригінальним рецептом ніщо не зрівняється.

45. Курка з рисом, Сінгапур

Автор: edition.cnn.com
  Спробуй – і тебе не зупинити
Спробуй – і тебе не зупинити

Її часто називають національною стравою Сінгапура. М'ясо варять на пару та подають із политим олією рисом та овочами. Гостроти відчуттів та сінгапурського настрою додають соуси – темний соєвий, чилі з часником та гірчиця.

44. Путин, Канада.

Автор: edition.cnn.com
  Говорять, що путин – це викривлена вимова слова «пудинг»
Говорять, що путин – це викривлена вимова слова «пудинг»

Французькою це слово пишеться Poutine і не має жодного стосунку до…. того самого політика. Путин (з наголосом на другий склад) – це картопля фрі під сиром та коричневим соусом на основі м'ясного соку із яловичини. Звучить жахливо, на вигляд ще гірше. Але канадці стверджують, що це "саме те" до пари кухлів пива о другій половині дня."

43. Такос, Мексика.

Автор: edition.cnn.com
  Такос. І цілої тарілки замало
Такос. І цілої тарілки замало

Свіжа домашня тортилья з підсмаженою яловичиною та соусами гуакамоле, сальсою, цибулькою та коріандром – це удове рішення на сніданок, обід чи вечерю. Не дивно, чому люди скидають вагу у Мексиці.

42. Масляний тост с мармитом, Велика Британія.

Автор: edition.cnn.com
  Спокусливий, але непокірливий
Спокусливий, але непокірливий

Ну гаразд, все, що має в свій назві слово "масляне" смакує добре. Але додавання намазки із дріжджового екстракту додає нотки гостро вато-солоно-кислого смаку. Це один зі смаків із категорії "люблю-ненавиджу".

41. Смердючий тофу, Південно-східна Азія

Автор: edition.cnn.com
  Він пахне жахливо, але смакує надзвичайно
Він пахне жахливо, але смакує надзвичайно

Дуріан – смердючий тофу – є іконою азіатської кухні. Його запах не вивітриться з ніздрів цілий місяць. Але ризикнути варто.

40. Марципан, Німеччина

Автор: edition.cnn.com
  Найкращий німецький подарунок
Найкращий німецький подарунок

Це вам не підробка із сої та мигдалевої есенції. Тільки мигдаль та цукор. Ви з'їсте цілу плитку за раз і не помітите, як потягнетеся за другою.

39. Кетчуп, США

Автор: edition.cnn.com
  Досконала їжа (на думку одного канадського журналіста)
Досконала їжа (на думку одного канадського журналіста)

Погляньмо правді у вічі. Кетчуп може переконати 2-річну дитину їсти моркву. За це йому уже варто дати титул не просто "смаколик", а "геній переконання".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-7 помилок, котрих припускаються європейці, коли їдять суші

38. Французький тост, Гонконг

Автор: edition.cnn.com
  І в цьому поганцеві всього лиш 500 калорій.
І в цьому поганцеві всього лиш 500 калорій.

Він схожий на добре просмажені обійми. Два шматочки тостерного хліба склеюються арахісовим маслом, обвалюються в яйці та підсмажуються. Подаються з вершковим маслом та сиропом.

37. Пармезанова курка, Австралія

Автор: edition.cnn.com
  Італійська нотка в жарків Австралії
Італійська нотка в жарків Австралії

Куряче філе, вкрите розтопленою моцарелою, томатно-часниковим соусом та пармезаном давно полюбилося місцевим відвідувачам пабів.

36. Хумус, Середній Схід.

Автор: edition.cnn.com
  Весь світ любить це пюре
Весь світ любить це пюре

Паста із нута, тахіна, часника та лимонного соку однаково добре смакує з м'ясом, овочами та бобами. За що її і люблять

35. Чилі-краб, Сінгапур

Автор: edition.cnn.com
  Слова зайві
Слова зайві

Є десятки способів приготувати краба під соусом чилі - з чорним перцем, солоним яєчним жовтком, запеченим під сиром тощо. Але він буде незмінно смачним.

34. Кленовий сироп, Канада

Автор: edition.cnn.com
  Тільки зі справжніх дерев клену
Тільки зі справжніх дерев клену

Кленовий сироп – це символ Канади. Американці переконують, що їсти панкейки без клинового сиропу – це ніби їсти картонну коробку. Канадці додають його скрізь – навіть у броколі для дітей. Лише не в картонні коробки.

33. Фіш-н-чіпс, Велика Британія.

Автор: edition.cnn.com
  Фіш-н-чіпс. Нині не тільки у п’ятницю
Фіш-н-чіпс. Нині не тільки у п’ятницю

Риба у клярі, смажена у фритюрі, гарнірована картоплею фрі, стала національною стравою Британії у 1860х. Популяризувалася як їжа заводських трударів. Це був перший англійський фаст-фуд. Його традиційно їли увечері в п'ятницю. Це щось схоже на радянську традицію, коли рибним днем був четвер.

32. Анкімо, Японія

  Анкімо – справжній смак екзотики
Анкімо – справжній смак екзотики

Це страва з печінки морського чорта, гарнірована тертим дайконом. Один із найсмачніших і найбільш екзотичних видів суші. Але морські чорти вимирають через значний вилов, тож страва скоро зникне з меню японських ресторанів.

31. Пармська шинка, Італія.

Автор: edition.cnn.com
 

Її подають з динею, додають у салати та піцу – з чим би ви не подали пармську шинку, солоний пряний смак зробить страву елітною.

30. Гой Куон (літні роли), В'єтнам

Автор: edition.cnn.com
  Літні роли: легкі, освіжаючі і корисні.
Літні роли: легкі, освіжаючі і корисні.

Загорнуті у рисовий папір свинина, креветки, трави, рисова вермішель та інші інгредієнти – ось складники ролів, котрі просто тануть у роті. Додайте сюди пікантний соус із арахісом і ви язика проковтнете.

29. Біфштекс Омі-гю

  Відчуй себе імператором
Відчуй себе імператором

Його називають "Ролс Ройсем" біфштексів. Він готується з надзвичайно дорогої мармурової яловичини і їсти його треба дуже вишукано – у вигляді сашимі – тонко нарізаних шматочків сирого м'яса і відчувати, як в роті тануть мармурові прожилки жиру. Приправити можна соком кафір-лайму та морською сіллю з чаєм маття.

28. Фо, В'єтнам

Автор: edition.cnn.com
  Фо – одна з колон в’єтнамської кухні
Фо – одна з колон в’єтнамської кухні

Бульйон, свіжа рисова локшина, кілька видів трав і, як правило, курка або яловичина – просто і довершено.

27. Лехон. Філіпіни.

Автор: edition.cnn.com
  А чим українські поросята гірші?
А чим українські поросята гірші?

Поросятко запікають на деревному вугіллі кілька годин – аби м'ясо вийшло м'яким, а шкірка – хрусткою. Готують його на свята протягом року

26. Фахітас, Мексика.

Автор: edition.cnn.com
  Те, без чого мексикансько-техаська кухня не виживе
Те, без чого мексикансько-техаська кухня не виживе

Готувати її просто. 1) Примусьте м'ясо шкварчати на сковорідці. 2) У теплу тортилью загорніть підсмажене м'ясо, паприку, цибулю, гуакамоле, сметану і сальсу. 3) Пообіцяйте всім, що зробите ще один рол. 4) Повторіть все спочатку.

25. Часниково-масляний краб, Індія

Автор: edition.cnn.com
 

Величезний краб тоне у масляно-часниковому соусі, котрий пропитує кожний сантиметр панциру, кожен грам плоті. Індійська, китайська і європейська кухні сперечаються за цю страву. Але все марно. Ця страва прийшла з Масляного раю, котрий тримається на єдиній заповіді: з розтопленим маслом все смакує краще.

24. Чамп, Ірландія.

  Просто і зі смаком
Просто і зі смаком

Це картопляне пюре з зеленою цибулею, маслом, сіллю та перцем. Найсмачніший чамп можна спробувати, зазирнувши в найзаповненіший прибережний паб.

23. Лазанья. Італія

Автор: edition.cnn.com
  Смакує дітям та дорослим
Смакує дітям та дорослим

Друга за популярністю італійська страва. А що тут дивного – паста, м'ясо, соус та сир.

22. Поке, Гавайї.

Автор: edition.cnn.com
  Популярний у всьому світі.
Популярний у всьому світі.

Салат із сирої риби. Страва виникла на Гавайях, коли один із рибаків задумався, що йому робити з обрізками.

21. Круасани, Франція

Автор: edition.cnn.com
   Ідеальний сніданок. Ідеальна пара до чашки міцної кави.
Ідеальний сніданок. Ідеальна пара до чашки міцної кави.

Листкове тісто, перекладене вершковим маслом – м'яке всередині та хрустке ззовні, змазане величезною кількістю малинового варення. То справжня насолода – ввігнати зуби в ці теплі ароматні ласощі.

20. Арепас. Венесуела.

Автор: edition.cnn.com
  Найсмачніше – всередині.
Найсмачніше – всередині.

Оладки з кукурудзяна тіста з найрізноманітнішими начинками: сир, подрібнена курка, підсмажена свиняча шкіра, перико (яєчня з помідорами та цибулею), яловичина, помідор, авокадо.

19. Бані-чау, Південна Африка

Автор: edition.cnn.com
  Жоден кролик не постраждав
Жоден кролик не постраждав

Не дивлячись на назву, в страві нема кролячого м'яса (англ. bunny – молодий кролик).Це четвертина або половина хлібини, у котрій подається суп карі. Винайденій в індійській общині в Дурбані, він перекочував до Африки і там прижився.

18. Шіш Кебаб, Ближній Схід

Автор: edition.cnn.com
  Недільний обід – ідеальний час для шіш кебаб.
Недільний обід – ідеальний час для шіш кебаб.

Це такий собі невеличкий шашличок на дерев'яних шпажках. Зазвичай його роблять з баранини, але можуть використати й інше м'ясо – яловичину, курку чи навіть рибу-меч. Подають з рисом та овочами.

17. Лобстери, по всьому світу

Автор: edition.cnn.com
 

В ресторанах з мішленівськими зірками омарів розкривають, щоб зручно було клієнтам. Але всі інші чудово знають, як їсти лобстерів та річкових раків.

16. Паштель де ната, Португалія

Автор: edition.cnn.com
  Солодкі, наче гріховний плід
Солодкі, наче гріховний плід

Тарталетки із яєчним заварним кремом. Легенда розповідає, що португальські монахині та ченці, що використовували яєчні білки для догляду за релігійним одягом, використовували залишкові жовтки для випічки, в тому числі ці грішно смачні пироги.

15. Пірогі, Польща.

Автор: edition.cnn.com
 

А от зараз образливо до глибини душі! Якщо те, що печене порося – символ українських свят – віддали Індонезії, ще можна було якось стерпіти, то це вже просто край! Ну чим польські пірогі кращі за українські вареники?

14. Донат, США

Автор: edition.cnn.com
  Донати – улюбленці всього світу
Донати – улюбленці всього світу

Ніхто не сумнівається, що пончики – це калорійна бомба. Але від того вони смакують ще краще.

13. Варена кукурудза, по всьому світу

Автор: edition.cnn.com
  Будь пітекантропом. Все як ти хотів
Будь пітекантропом. Все як ти хотів

Американці жартують, що бог створив кукурудзу,аби виправдати топлене вершкове масло – адже подають качани саме з ним. Гризти качан кукурудзи – це не аби яка справа, котра вимагає концентрації. Але мало хто замислюється, що в цей час має вигляд печерної людини.

12. Курча пірі-пірі, Мозамбік

  Народжена в Африці, улюблена по всьому світу
Народжена в Африці, улюблена по всьому світу

Справжнє курча готується з лаймом, перцем, часником, кокосовим молоком та пірі-пірі соусом. До речі, пірі-пірі – це португальська назва знайомого всім перцю чилі.

11. Ренданг, Індонезія

Автор: edition.cnn.com
  Ренданг наступного дня смакує навіть краще… Якщо щось лишається до наступного дня
Ренданг наступного дня смакує навіть краще… Якщо щось лишається до наступного дня

Яловичина, яка повільно тушкується в кокосовому молоці, о неї додають лимонник, галангал (тайський імбир), часник, куркуму, імбир і чилі та залишають умлівати. М'ясо стає ніжним та просто тане у роті

10. Курча муамба, Габон

Автор: edition.cnn.com
 

Справжній рецепт – це курятина, гострий чилі, часник, помідор, перець, сіль, окра (відома як бамія) і пальмове масло. Така страва точно примусить повернутися до тренажерної зали.

9. Морозиво, по всьому світу

Автор: edition.cnn.com
  Смаки всього світу
Смаки всього світу

Навіть коли ми вже наїдаємося від пуза, завжди знаходиться місце для морозива. Головний квест – дотягнутися до розтоплених залишків

8. Том ям гун, Таїланд

Автор: edition.cnn.com
  Страва, яку варто з’їсти в Таїланді
Страва, яку варто з’їсти в Таїланді

Один з улюблених супів таїландців. У ньому креветки, гриби, помідори, лимонник, листя галангалу та каффіру. Зазвичай заливається кокосовим молоком і вершками

7.Пенанг асам лакса, Малайзія

Автор: edition.cnn.com
  Одна з найпопулярніших страв у Малайзії
Одна з найпопулярніших страв у Малайзії

Макарони, тамаринд, чилі, м'ята, лимонник, цибуля, ананас - все це в гостро-кислому рибному бульйон з лапшою.

6. Гамбургер, Німеччина.

Автор: edition.cnn.com
  Пара-па-па-па ....
Пара-па-па-па ....

Комбінація салату, м'яса та хліба на стільки вдала, що люди витрачають на цю страву $20 млрд в рік.

5. Качка по-пекінськи, Китай

Автор: edition.cnn.com
  Пекінська качка – найкращий спосіб скуштувати цю птицю.
Пекінська качка – найкращий спосіб скуштувати цю птицю.

Смажена на повільному вогні, хрустка, глазурована мальтозним сиропом за секретною технологією. Найкраще, на що здатна качка, окрім як плавати та літати.

4. Суші, Японія

  Досконала їжа з точки зору естетики
Досконала їжа з точки зору естетики

Якщо японці хочуть зробити щось практичне, вони це роблять. Toyota, Nintendo, Sony, Nikon і Yamaha були створені людьми, котрі живили свій мозок сирою рибою, загорнутою у рис.

3. Шоколад, Мексика

Автор: edition.cnn.com
  Смачна пастка.
Смачна пастка.

Майя пили його, Лассе Хальстрьом зняв фільм про нього, а всі інші просто із задоволенням їдять шоколад. Без нього уже і свято не свято.

2. Неаполітанська піца, Італія

Автор: edition.cnn.com
  Смачна, незалежно від розміру
Смачна, незалежно від розміру

В даний час охороняється власною торговою асоціацією, яка наполягає на використанні виключно морській солі, пшеничного борошна високої якості, лише трьох видів свіжих помідорів, розкачування тіста вручну та випікання лише на дровах. З інгредієнтів лише кількома інгредієнтами - тісто, помідори, оливкова олія, сіль та базилік (піца не містить навіть сиру).

1. Масаман карі, Таїланд.

Автор: edition.cnn.com
  Ще одна причина відвідати Таїланд
Ще одна причина відвідати Таїланд

Пряне, з відтінками кокосового смаку та аромату,солодкувате та соковите. Король всіх карі і, можливо, король всієї їжі.

Малайзійська художниця Закарія Хезел малює картини на тарілках з їжею та чашках. Замість фарб вона використовує тільки натуральні інгредієнти, такі як куркума, чай, активоване вугілля.

Зараз ви читаєте новину «Топ-50 найсмачніших страв з усього світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути