Ексклюзиви
четвер, 27 січня 2022 15:34

США ведуть переговори з партнерами від Кувейту до Японії, щоб протистояти російській загрозі

США ведуть переговори з партнерами від Кувейту до Японії, щоб протистояти російській загрозі
Президента Путіна, який уже вторгся в Україну у 2014 році, схоже, мало хвилюють дії адміністрації Байдена, яку він має намір пережити / Getty Images

Держсекретар США Ентоні Блінкен розмовляв щодо російських військ на кордоні з Україною з усіма союзниками, щоб протистояти потенційному вторгненню Росії. У цьому списку: Велика Британія, Франція, Німеччина, Кувейт, Саудівська Аравія, ОАЕ, Бразилія, Індія, Японія і Південна Корея.

Інформаційно-роз'яснювальна робота США наголошує на широті й складності дипломатичної роботи адміністрації Байдена щодо ризиків із Москви. Це спроба зрушити всі можливі важелі, які має Байден у зовнішній політиці, від візитів директора ЦРУ Вільяма Бернса до Москви й Києва до контактів із безліччю послів у Європі та іншими партнерами Америки. Мета в тому, щоб переконати інші країни, що дії Росії можуть створити небезпечний прецедент, підриваючи глобальні норми державного суверенітету. Про це пише Politico.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Білому домі підтвердили, що готують санкції для найвищого російського керівництва

"Це стратегія "всюдихода", тому що нове російське вторгнення в Україну матиме наслідки всюди", - сказав чиновник Держдепартаменту.

Зближення із Сеулом і Токіо нагадує Кремлю про глобальне охоплення американської мережі альянсів. Спілкування з ОАЕ та Кувейтом, великими виробниками енергоносіїв, сигналізує, що Вашингтон має план на випадок, якщо Москва перекриє газ у Європі.

Проте поки що дипломатичний наступ, схоже, не змінює розрахунків Володимира Путіна. Російський президент, який уже раз вторгся в Україну 2014 року, схоже, більше переймається перекроюванням карти світу на свій смак і його мало хвилюють справи адміністрації США, яку він має намір пережити.

Певні країни списку контактів Америки, як-от Бразилія та Індія, мають враховувати власні економічні й військові відносини з Росією, що ускладнює завдання команди Байдена. Навіть такі традиційні союзники Америки, як-от Німеччина, зважують на економічні зв'язки з Росією, роздумуючи, як реагувати на потенційне вторгнення.

Росія також набирає обертів. Путін планує поговорити з президентом Франції цього тижня, а в середу зустрітися з представниками італійського бізнесу. А міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров і представник Кремля Дмитро Пєсков заявляють, що саме адміністрація Байдена, а не Москва посилює загрозу війни.

Адміністрація США в разі нападу Росії на Україну прагнутиме санкцій, які вдарять по економічних інтересах російського керівництва.

Зараз ви читаєте новину «США ведуть переговори з партнерами від Кувейту до Японії, щоб протистояти російській загрозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути