Ексклюзиви
середа, 12 липня 2023 10:43

Спецтема: Війна Росії проти України

США можуть надати Україні ракети ATACMS ‒ обговорення активізувалось

США можуть надати Україні ракети ATACMS ‒ обговорення активізувалось
У США обговорюють можливість надання Україні ракет ATACMS. Фото: wikipedia.org

Сполучені Штати Америки можуть передати Україні ракети ATACMS.

Зараз у Вашингтоні тривають "тихі дебати" щодо цього. Тема набула нової актуальності після того, як Франція на вільнюському саміті НАТО оголосила про передачу свого аналога британських Storm Shadow – ракет SCALP, пише The New York Times.

Видання нагадує, що Київ давно запитував ATACMS, дальність дії яких становить понад 300 кілометрів. Storm Shadow Великобританія передала Україні у травні 2023 року. А Франція пообіцяла поставити такі самі ракети, які вона називає SCALP, 11 липня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Patriot, Leopard і Marder: Німеччина передасть Україні зброї на €700 млн

Адміністрація президента США Джо Байдена поки що не наважується на такий крок. Водночас у Штатах визнають, що в Сил оборони України є проблеми з боєприпасами. У Пентагоні стверджують, що Україні зараз ATACMS нібито не потрібні. Але два американські й один європейський чиновники розповіли журналістам, що в адміністрації Байдена обговорюють це питання.

Видання пише, що США поступово "долають своє небажання" надавати ЗСУ деяке передове озброєння. Зокрема, йдеться про танки Abrams, системи протиповітряної та протиракетної оборони Patriot, а також касетні боєприпаси.

Представники Пентагону попереджали, що запас ракет ATACMS є відносно невеликим і використовується для військових планів Міноборони США, у тому числі на Корейському півострові. У Lockheed Martin повідомляли, що з моменту розробки ракети в 1980-х роках було вироблено лише близько 4000 ATACMS.

ATACMS – це американська керована ракета "земля – земля", яку можна запускати з HIMARS або MLRS M270. Її дальність – від 165 до 310 км. залежно від модифікації.

Ракета має покращений пакет наведення з глобальною системою позиціонування. Снаряд несе в собі осколково-фугасну боєголовку класу WDU18 масою понад 220 кг.

Велика Британія виділить Україні новий пакет допомоги на суму $64,7 млн. Кошти будуть спрямовані на ремонт обладнання та створення військового реабілітаційного центру в Україні.

Україні нададуть тисячі додаткових боєприпасів для британських танків Challenger 2 та понад 70 бойових машин і машин матеріально-технічного забезпечення.

Зараз ви читаєте новину «США можуть надати Україні ракети ATACMS ‒ обговорення активізувалось». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути