четвер, 11 листопада 2021 09:37

США та Україна підписали хартію про стратегічне партнерство

США та Україна підписали хартію про стратегічне партнерство
Держсекретар США Ентоні Блінкен / REUTERS

США стежать за тим, щоб Росія не використовувала газ як політичний інструмент в умовах енергетичної кризи в Європі.

Про це заявив у середу, 10 листопада, держсекретар США Ентоні Блінкен. Додав, що Вашингтон із Німеччиною вживуть відповідних заходів, якщо Москва піде цим шляхом, повідомляє Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЄС погодили вилучення України зі списку безпечних держав

Блінкен і глава МЗС України Дмитро Кулеба зустрілися в Держдепартаменті, де підписали хартію про стратегічне партнерство. Обговорювали два міністри Росію, яка, за словами Кулеби, вже використовує постачання газу як зброю.

Блінкен сказав, що Вашингтон також стурбований повідомленнями про "незвичайну військову активність Росії" поблизу кордону з Україною. Попередив, що ескалація чи агресивні дії Москви можуть бути причиною занепокоєння в США.

"Якщо Росія спробує використати газ як зброю або здійснить подальші агресивні дії проти України, ми сповнені рішучості разом із Німеччиною вжити відповідних дій", - сказав Блінкен.

Росію звинувачують у стримуванні постачання газу на тлі рекордно високих цін на пальне. Але Путін звинуватив у цьому енергетичну політику ЄС і сказав, що Росія може збільшити постачання в Європу після сертифікації газопроводу "Північний потік - 2".

Вашингтон виступає проти сертифікації без виконання Газпромом європейських умов для запуску "Північного потоку-2". Адміністрація Байдена зняла санкції з оператора трубопроводу і в липні досягла угоди з Німеччиною щодо трубопроводу. Берлін погодився вжити заходів, якщо Росія використовуватиме газ як зброю у відносинах з Україною. Але в пакті не було конкретних критеріїв, як це оцінюватиметься.

У підписаній в середу хартії США пообіцяли підтримати зусилля України щодо протидії збройній агресії, економічним та енергетичним збоям і кібератакам з боку Росії, зокрема збереженням санкцій США щодо Росії та застосуванням інших заходів.

Як і раніше, Вашингтон відданий зміцненню статусу Києва як партнера НАТО з розширеними можливостями. Кулеба наголосив на важливості підтримки США й додав, що Україна виграє від будь-якої співпраці у галузі оборони. І посилить її, зокрема, обмін розвідданими або постачання Америкою систем протиповітряної оборони.

Новий рівень стратегічного партнерства зі США збільшує підтримку України у протидії агресії Росії, заявив міністр Кулеба у Вашингтоні за підсумками зустрічей і засідань комісії стратегічного партнерства між країнами.

Зараз ви читаєте новину «США та Україна підписали хартію про стратегічне партнерство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути