пʼятниця, 02 вересня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Співробітників ЗАЕС катують струмом, ґвалтують, ріжуть геніталії і знімають на відео" – що пише про нас світова преса
7

Російські військові катують і вбивають працівників Запорізької АЕС та простих громадян. Також ставлять під загрозу безпеку станції, через що є ризик ядерної катастрофи. Про те, як живуть у прифронтових селах Херсонської області. І як Росія ввозить у Чорне море через турецькі протоки Босфор і Дарданелли системи С-300 із Сирії під виглядом оливкової олії, і протест України з цього приводу. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Україна заявила, що Росія використовує вантажні судна для перекидання зброї до Чорного моря", The Wall Street Journal, США

Росія переправляє зброю та запаси через Босфор у порти на Чорному морі на підтримку воєнних дій Москви, за словами українців. Вони закликали Туреччину заблокувати їм доступ.

Київ звернувся до турецької влади з проханням вжити заходів щодо щонайменше чотирьох вантажних суден, які перевозять військову техніку з російської бази в Сирії через контрольовані Туреччиною протоки.

Російське вантажне судно Sparta II перевезло комплекс С-300 із Сирії до Росії через турецькі протоки, щоб відправити його на південь України

Україна заявила офіційний протест послу Туреччини у понеділок після того, як заявила, що російське вантажне судно Sparta II перевезло комплекс С-300 через протоки та доставило до російського порту Новоросійськ 27 серпня.

Судно перебуває у віданні московської компанії ТОВ "Оборонлогістика". Там заявили, що перевозять вантаж оливкової олії.

У перші дні російського вторгнення Туреччина послалася на конвенцію про заборону проходу російських і українських військових кораблів через протоки. Це фактично завадило Москві посилити Чорноморський флот, який зазнав значних втрат від українських ударів. У квітні українські ракети потопили флагман флоту – ракетний крейсер "Москва".

Автор: WSJ
  Маршрути постачання російської зброї
Маршрути постачання російської зброї

Конвенція Монтре дозволяє Туреччині блокувати військові кораблі країн, що у стані війни. Але договір спрямовано захист свободи судноплавства для цивільних суден.

Україна хоче, щоб Туреччина блокувала комерційні судна, які перевозять російську військову техніку, стверджуючи, що постачання допомагають російським силам на півдні України. У випадку зі Sparta II Україна стверджувала, що судно має вважатися військовим кораблем та підлягає забороні на прохід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна з Росією триватиме десятиліттями. Маємо бути готовими" – Олександр Хара

"З юридичного погляду, Туреччина не наділена юрисдикцією забороняти комерційні судна. Але таке використання Росією торгових кораблів – порушення Конвенції Монтре та використання лазівки", – каже Альпер Джошкун, колишній генеральний директор з питань міжнародної безпеки в МЗС Туреччини.

Згідно з аналізом супутникових знімків ImageSat International Ltd, перед рейсом Sparta II російські сили в Сирії перекинули батарею С-300 в порт Тартус.

Кроки Росії з доставки вантажів із Сирії – ознака того, що в неї закінчуються запаси певних видів зброї та боєприпасів

У США кажуть, що кроки Росії щодо доставки вантажів із Сирії – ознака того, що в неї закінчуються запаси певних видів зброї та боєприпасів, і вона прагне поповнити їх на периферії своїх районів воєнних операцій.

"У запеклих сутичках за Херсон Україна повертає окуповані землі", The Washington Post, США

Українські військові змушують українців та світ гадати про контрнаступ, який вони нібито розпочали біля Херсона, але Олександр Сковородка вже відчуває зрушення. 32-річний житель села Кам'яне, оточеного російськими військами, каже, що частота артилерійських залпів з обох напрямків збільшилася. Він та його сусіди бачили, як українські ударні вертольоти летіли над верхівками дерев, прямуючи на південь. У середу ввечері українська військова техніка проїхала ґрунтовою дорогою біля села, коли він та його дружина Таїсія їхали за продуктами.

"Ми чуємо більше боїв, більше обстрілів там, де є росіяни", – каже він.

Автор: FTWP
  Авто виїжджає з окупованої Росією Херсонської області імпровізованим мостом
Авто виїжджає з окупованої Росією Херсонської області імпровізованим мостом

Останніми днями жителі Херсона використовували село, щоб урятуватися від бойових дій. Більшість попрямували до Кривого Рогу.

"Вони перетинають кордон щодня. Сьогодні бачив два автобуси, повні людей", – сказав Олександр Покусаєв, який живе в сусідньому селі Шестерня, на території вільної України.

Люди дедалі частіше змушені шукати варіанти втечі. Деякі перепливають Інгулець, що й зробила невістка Покусаєва, яка втекла від російських окупантів до села Борозенське. Їй довелося ходити лісами два дні. Українські військові допомогли їй урятуватися. Її чоловік все ще в окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Неймовірні втрати росіян послаблюватимуть Росію, робитимуть її поступливішою" – Стівен Бланк

"Нині тут дуже ризиковано. Росіяни дуже близько, і їхня зброя не точна. Їхні ракети можуть летіти куди завгодно", – каже український солдат.

Херсон – перше стратегічно важливе місто, захоплене Росією на початку вторгнення, а Херсонська область допомагає створити "сухопутний міст" із окупованого Донбасу до Криму.

Автор: FTWP
  Чоловіки шукають мідії у прифронтовому селі Херсонської області
Чоловіки шукають мідії у прифронтовому селі Херсонської області

Жителі району бачили, як контроль над херсонськими селами хитався з боку на бік. Після того як росіяни захопили багато з них у перші дні вторгнення, українські війська в травні форсували Інгулець, звільнивши кілька сіл. Українські війська використовували село Покусаєва як базу для більш ніж місячного обстрілу перед цим наступом. Тепер жителі сподіваються, що наступ витіснить росіян із зони досяжності артилерійського вогню. Однак поки що обстріли тільки посилилися.

Протягом кількох місяців західна розвідка та військові аналітики заявляли, що Україна готує велику кампанію щодо повернення Херсона та прилеглих територій. Це обласний центр, ворота між Дніпром і Чорним морем, а також великий економічний центр.

Автор: FTWP
  Фермер та його худоба у прифронтовому селі Херсонської області
Фермер та його худоба у прифронтовому селі Херсонської області

Україна хоче звільнити регіон від росіян. Ті планували провести референдум перед тим, як анексувати область. Київ вважає, що звільнення Херсона, змінить напрямок у війні, що зайшла в глухий кут.

Інформація з Херсона мізерна. Військові чиновники заборонили репортерам доступ до прифронтових районів по всій країні як мінімум до понеділка. Це безпрецедентний рівень обмежень за шість місяців із початку російського вторгнення. Вони попросили українців виявити терпіння та попередили, що оперативна безпека означає, що інформація про кампанію з'являтиметься повільно.

Українці кажуть, що в регіоні точаться "важкі бої", і їхні сили знищили численні склади зброї та командні пункти. На початку кампанії Україна заявила, що зруйнувала основні мости через Дніпро, перерізавши шляхи постачання Росії. РФ визнала, що йде велика кампанія, але заявила, що вона завдала великої шкоди українцям, їхнім танкам та техніці.

"З лікарні повертаються з простріленими долонями". Співробітники ЗАЕС розповіли про вбивства, тортури та викрадення", The Insider, Латвія

Російські силовики викрадають, катують і вбивають співробітників Запорізької АЕС та мешканців Енергодара. За словами співробітників ЗАЕС, російські військові постійно обстрілюють лінії енергопостачання, щоб відключити станцію від української енергомережі, сподіваючись потім підключити до російської, а також мають намір вивезти американське ядерне паливо, завантажене в чотири з шести енергоблоків.

Російські військові складують боєприпаси прямо в приміщеннях АЕС, що у разі їхньої детонації може призвести до ядерної катастрофи

При цьому російські військові складують боєприпаси прямо в приміщеннях АЕС, що у разі їхньої детонації може призвести до ядерної катастрофи.

Ще кілька місяців тому співробітникам станції заборонили носити на роботу телефони з камерами, їх стали регулярно обшукувати та допитувати. Персонал змушують приймати російське громадянство, вивозять у невідомому напрямку, тримають у підвалах по два–три тижні, залякують, декого "на розмову" вивозять до будівлі мерії.

Декілька джерел повідомляють про тортури і вбивства. До місцевої лікарні періодично привозять побитих людей з простріленими долонями та поламаними пальцями, розповідає співрозмовник із посиланням на медперсонал.

Затриманих співробітників АЕС б'ють, катують струмом, сльозогінним газом, ґвалтують, ріжуть геніталії і все знімають на відео

Експерт у галузі ядерної енергетики Ольга Кошарна опублікувала листування зі співробітником АЕС. У ній йдеться про те, що затриманих б'ють, катують струмом, сльозогінним газом, ґвалтують, ріжуть геніталії і все знімають на відео. Серед затриманих є жінки. Солдати РФ загрожували співробітницям сексуальним насильством.

Умови утримання – камери 3 на 4 метри. В одному приміщенні по 12–16 осіб. Відомо, як мінімум, про два такі місця для тортур. Це пожежна частина та будівля поліції. Медперсонал розповідав, що росіяни застосовують тортури "21 троянда" – зрізання шкіри на пальцях і геніталіях.

Крім персоналу ЗАЕС, у місцях для "тортур" тримають мешканців Енергодара. Викрадають та кидають проукраїнських волонтерів та активістів. Як тортури застосовують хлор, розлитий на підлозі.

Автор: The Insider
  Пошкодження на реакторі Запорізької АЕС
Пошкодження на реакторі Запорізької АЕС

За даними ЗМІ, російські військові намагаються залякати персонал АЕС перед візитом МАГАТЕ та змусити їх не розкривати реальну ситуацію на АЕС.

Співробітників ЗАЕС затримують за підозрою у співпраці із ЗСУ та СБУ. 17 липня викрали начальника служби довкілля АЕС Ігоря Квашніна. 18 липня – заступника начальника цеху дезактивації з експлуатації та поводження з радіоактивними відходами Сергія Пихтіна та майстра цеху дезактивації Олену Рябцеву. Змушували водолаза гідроцеху Андрія Гончарука пірнати в басейни для охолодження реакторів для їхнього осушення, а після відмови його побили. Після побиття він впав у кому і помер. Сергія Швеця, співробітника енергоремонтного підрозділу, розстріляли у власній квартирі. Але він вижив і його вдалося евакуювати у Запоріжжя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація в Херсоні – головна інтрига військового протистояння між Росією та Україною" – Сергій Згурець

Скільки людей ув'язнено – невідомо. Уповноважений із прав людини в Україні Дмитро Лубинець заявляв, що з березня окупанти затримали 26 працівників станції. Їх звинувачують у передачі ЗСУ даних про перебування на ЗАЕС російської техніки. Затримання та тортури працівників – не лише військовий злочин щодо мирного населення, а й порушення принципів ядерної безпеки.

На території станції майже 500 солдатів та військова техніка, серед якої БТРи, зенітні установки, техніка для радіохімічної розвідки. Схрони з технікою розташовані по всій станції, що ускладнює реальну оцінку її кількості. Територія навколо станції замінована. У найближчому до станції населеному пункті Водяне стоять "Гради". Міни та боєкомплект зберігають у безпосередній близькості до енергоблоків, а з 20 липня частину озброєння перенесли разом із технікою до машинного відділення першого енергоблоку.

РФ цікавлять технології використання американського ядерного палива Westinghousе і автоматика станції

На думку співробітника ЗАЕС, для Росії захоплення станції – самостійний проєкт. Він має низку цілей, крім "електроенергії до Криму". РФ цікавлять технології використання американського ядерного палива Westinghousе та автоматика станції. Це випливає з візитів працівників Росатому на блоки та їхні питання. Більшість техніки на станції – порожні вантажівки. Це може свідчити про наміри Росії вивезти ядерне паливо чи критично важливе обладнання, як це було на ЧАЕС.

Існує велика ймовірність, що в процесі деокупації станції російські війська виведуть з ладу ядерну інфраструктуру на тривалий час і вчинять дії, що загрожують безпеці АЕС та навколишньому середовищу.

Автор: The Insider
  Запорізька АЕС
Запорізька АЕС

Росія систематично обстрілює лінії електропередач, що сполучають станцію з українською енергосистемою. Три лінії пошкоджено з моменту окупації. З робочих залишилася лише одна. Вона з'єднує станцію з Україною. Ціль – ізолювати станцію та відключити від української енергосистеми, переключити на російську.

1 вересня одночасно з приїздом делегації МАГАТЕ поновилися обстріли станції. О п′ятій ранку спрацював аварійний захист на працюючому 5-му блоці, він відключився від системи. Через мінометний обстріл постраждала лінія резервного живлення ЗАЕС-ТЕС – ця лінія врятувала станцію 25 серпня, коли всі блоки зупинилися. Якщо її швидко не поновлять, може статися катастрофа. За словами співробітників, у багатьох є можливість залишити станцію, але вони не роблять цього з міркувань безпеки АЕС.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що завдяки мужності солдатів, підготовці, плануванню і західній зброї Україна розпочала повільне звільнення Херсона. Українські сили вже досягли паритету можливостей у цьому напрямі. І думки про те, як Михайло Горбачов ненавмисно привів СРСР до розпаду, і його заслуга за те, що не перетворив процес на бійню, подібно до тієї, яку сьогодні Путін влаштував в Україні.

Зараз ви читаєте новину «"Співробітників ЗАЕС катують струмом, ґвалтують, ріжуть геніталії і знімають на відео" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути