Ексклюзиви
пʼятниця, 19 березня 2021 18:42

Смоленська катастрофа: опублікували відео, яке може змінити результати розслідування

Смоленська катастрофа: опублікували відео, яке може змінити результати розслідування
Туск не хотів, щоб розслідуванням займалась лише Росія. Фото: Wikimedia

Експрем'єр Польщі Дональд Туск та його оточення після Смоленської авіакатастрофи сумнівалися у тому, чи треба надавати Росії право фактично самостійно вести слідство у цій справі.

Відео з закритих переговорів у канцелярії Ради міністрів Польщі 23 квітня 2010 року за участю Туска та акредитованого при Міждержавному авіаційному комітеті у Москві повноважного представника Польщі Едмунда Кліха оприлюднив польський державний телеканал TVP1.

На фрагменті відео Туск запитує Кліха, чому той на телебаченні публічно натякнув, що, дозволяючи російському МАКу самостійно вести слідство у справі щодо катастрофи, Варшава віддала ініціативу Москві. Туск заявив, що йому раніше ніхто не говорив про можливість обрати інший варіант ведення слідства. На це Кліх сказав про свої сумніви та попросив тогочасного міністра інфраструктури Цезарія Грабарчика про зустріч з прем'єром. Цього не вдалося влаштувати.

13 квітня Москва запропонувала Варшаві вести слідство відповідно до 13-го додатку Чиказької конвенції, тобто 4 дні після катастрофи, сказав Кліх. Він думав, що на високому міждержавному рівні між Варшавою і Москвою це питання вирішать. Він сподівався, що в Польщі хтось запропонує росіянам альтернативний варіант.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смоленська трагедія: Росія порадила видалити докази вибуху

Кліх визнав, що якби питання юрисдикції слідства тоді не порушили б на найвищому рівні та у ЗМІ, то, можливо, Москва погодилася б на міжнародне слідство.

Глава Міноборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що у зв'язку з оприлюдненням плівок справою Смоленської катастрофи повинна знову зайнятися прокуратура.

Президент Польщі Лех Качинський загинув в авіакатастрофі під Смоленськом у Росії. Разом із делегацією він хотів відвідати Катинське кладовище, розташоване під Смоленськом. Мав виголосити промову під час жалобних заходів, приурочених до 70-ї річниці катинської трагедії. Цвинтар є міжнародним меморіальним комплексом жертвам тоталітарних репресій. Трагедія сталась о 9:54 за київським часом 10 квітня 2010 року. На борту, крім президента, були його дружина та низка польських високопосадовців. Ніхто не вижив.

Зараз ви читаєте новину «Смоленська катастрофа: опублікували відео, яке може змінити результати розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути