вівторок, 13 березня 2018 06:06

Слідами предка: Праправнук Міклухо-Маклая вперше зустрівся з племенем папуасів
27

Тубільці радісно прийняли Міклухо-Маклая молодшого і погодилися розіграти виставу зустрічі з його пра-прадідом
Фото: Daily Mail
Тубільці радісно прийняли Міклухо-Маклая молодшого і погодилися розіграти виставу зустрічі з його пра-прадідом
За 150 років у побуті папуасів майже нічого не змінилося, говорить Міклухо-Маклай-молодший
За 150 років у побуті папуасів майже нічого не змінилося, говорить Міклухо-Маклай-молодший
За 150 років у побуті папуасів майже нічого не змінилося, говорить Міклухо-Маклай-молодший

Микола Міклухо-Маклай, праправнук першопроходця та антрополога Миколи Міклухо-Маклая, через 150 років відвідав новогвінейське плем'я, в якому оселився його предок.

Чоловік відзначає, що за півтора століття в побуті селян практично нічого не змінилося. Вони так же обережно ставляться до чужинці, але щирі та привітні до тих, хто відвертий з ними, розповідає Daily Mail.

Міклухо-Маклай-старший оселився поруч з тубільцями, аби спростувати твердження, що різні людські раси належать до різних видів. На відміну від інших прибульців, як намагалися завоювати острів, Микола прагнув дослідити побут тубільців і захистити їх. Своїми спостереженнями розвіяв ставлення до папуасів як до найбільш диких людей. Розрізнені племена розмовляли різними мовами. Не знали вогню. Користувалися списами .Деякі племена, де якийсь час жив вчений, належали до канібалів.

Основою виживання Міклухо-Маклая-старшого серед тубільців стала його ідея неагресивного ставлення до них. Говорив, що вони у відповідь також не виявляли агресії. Натомість велику загрозу становили тропічні захворювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Микола Миклухо-Маклай намовляв царя заступитися за папуасів

"Зрештою він став жити дуже просто. Не їв м'яса. Пив лише воду з джерел та кокосове молоко, купався у струмках", - говорить Миклухо-Маклай-молодший про свого пра-прадіда.

Разом зі своєю командою він зупинився у тому ж селі, де жив близький друг його предка, тубілець Туї. Тепер там мешкають нащадки чоловіка. Вони привітно зустріли чоловіка. Мандрівник з командою спали у традиційному житлі на долівці. За постіль були ковдри з кокосового волокна та матраци. В таких же умовах мешкають місцеві. Міклухо-Маклая-молодшого папуаси прийняли в селище охоче і навіть погодилися розіграти невелику виставу про зустріч з його пра-прадідом.

"Маклай повернувся і приніс нам дощ", - кричали вони.

"Відкрив, що спогади про прапрадіда досі живуть серед місцевих. Дітей навіть називають Маклай – на його честь. Практично все, що той описав у щоденниках, залишилося без змін. Тубільці досі привітно зустрічають тих, хто поводиться з ними щиро та відверто", - говорить Микола. Планує

Планує повернутися в Нову Гвінеї у серпні 2018-го аби принести ліки місцевим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фотограф показав унікальні знімки, які перевертають уявлення про африканські племена

Красень, визнаний жінками Санкт-Петербурга, 25-річний Міклухо-Маклай-старший вирушив до тубільців, які мали славу жорстоких мисливців за головами та канібалів. На морську мандрівку витратив 10 місяців.

У серпні 1871-го корвет "Витязь" з Миколою Миклухо-Маклаємо на борту пристав у затоці Астролябія. Капітан пропонував Маклаю взяти на острів озброєну команду, але той обмежився лише двома слугами. Ніхто не знав, як довго вони тут пробудуть і чи залишаться живими. Тож домовилися, де мандрівник закопає щоденники й рукописи для Російського географічного товариства, і корабель відчалив.

Маклая обступив озброєний загін папуасів. Той сів на землю, розв'язав шнурівки і вмостився спати. Порозумілися вони швидко. Папуаси несли йому кокоси, банани, тростину, диких поросят. Він їм давав цвяхи, ґудзики, ножі, сокири. Найбільше туземців дивували його каструлі й чайник, складене крісло, черевики і смугасті шкарпетки.

Прожив серед дикунів близько трьох років. Потім вирушив до Сіднею. У 1884-му одружився із донькою прем'єр-міністра Нового Південного Вельсу.

Зараз ви читаєте новину «Слідами предка: Праправнук Міклухо-Маклая вперше зустрівся з племенем папуасів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути